Gediz Depremi'nin 46. Yıl Dönümü

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
0

Bugün Gediz Zelzelesi olarak bilinen 28 Mart 1970'te meydana gelen ve 1086 kişinin hayatını kaybettiği o büyük depremin yıl dönümü. Yazımıza devam etmeden önce bu depremde hayatını kaybedenlere Hz. Allah'tan rahmet diliyoruz. Bu depremi yaşayıp da hâlâ hayatta olanlar olabileceği gibi bu depremde veya sonrasında birçok yakınını kaybeden insanlar da mevcuttur. Onlara da sabırlar diliyoruz.

Gediz kurulduğu günden bu yana sürekli bu tarz depremlerle sarsılmış bir memlekettir. 1970'teki o büyük depremden önce de zelzeleler meydana gelmiş ancak en büyüğü bundan 46 sene önce meydana gelmiştir. 23:05'te meydana gelen depremin şiddeti ise 7,2 imiş. Depremin ana üssü olan Akçaalan Kasabası'nda ise 10 şiddetinde hissedildiği kayıtlara geçmiştir.

Depremde maalesef 1086 kişi hayatını kaybederken; 1260 kişi de yaralanmıştır. Gediz Şehri neredeyse tamamen yerle bir olmuş ve deprem anında sobalar yandığı için maalesef çoğu insan depremden değil de yanarak can vermiştir.

Sürekli yangın ve sellere maruz kaldıkları için yeni bir yere yeniden şehir inşa edilmeye karar verilmiş ve Uşak yönüne doğru 7 km ilerideki Karılar Pazarı denilen bölge tercih edilmiştir. Depremde yıkılan eski yerleşim yerine de Eski Gediz denilmiştir.

Gediz Zelzelesi ile ilgili araştırma yaparken meclis kayıtlarından şöyle bir belge de buldum. İlgimi çekti ve sizinle de paylaşmak istedim.



Yorum Gönder

0Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

Yorum Gönder (0)

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!