Tatilciler İçin Afyon Trafiğine Çözümler

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
0
Tüm Türkiye'nin gerek tatil gerekse bayram ziyaretleri sırasında yollara döküldüğü zamanlarda memleketim Afyonkarahisar'da trafik durma noktasına geliyor. Afyon'un jeopolitik öneminden kaynaklanan bu trafik yoğunluğu insanları Afyon'dan da soğutuyor. İstanbul'daki iş arkadaşım arayıp "Senin yüzünden sizin memleketten soğumuştum; dün akşamki trafikten sonra iyice soğudum; 6 saatte geçemedik." dedi.

Afyonluların Özdilek Kavşağı diye bildikleri; şimdilerde Afium ile daha da hareketlenen bu kavşak Ankara - Eskişehir - İstanbul yönünden gelip İzmir - Antalya yönüne gidenlerle tam ters istikamette yolculuk yapanlara tatilde attıkları tüm stresleri geri aldırıyor. Burası için tek çare battı çıktı şeklinde geçişlerin yapılmasıdır. Alternatif bir çevreyolu yapılması o bölgeden ekmek yiyen ağababaların, kodamanların işine gelmez ve buna engel olurlar. O yüzden burası için en uygun yöntem battı çıktıdır.

Ben Afyonlu olmamdan dolayı bu trafiğe yakalanmamak için birkaç yol biliyorum ve bu yolları sizlere tarif ederek çokça dua almayı ümit ediyorum.

Yol Tarifi - 1
Öncelikli hedefimiz o trafiğe hiç yakalanmamak ancak oldu da Ankara - Eskişehir yönünden batıya ve güneye giderken o trafiğe Kadaifçioğlu Petrol, Anemon Otel, Kale Otel, AKÜ Araştırma Hastanesi civarında yakalandıysanız hemen en sola geçiyorsunuz ve Anemon'un oradaki kavşaktan Hastane tarafına, karşıya geçerek yan yoldan ilerliyorsunuz. Eğer orası da sıkışıksa veya trafik sıkışıklığı o kavşaktan önce başladıysa bir önceki kavşağı da kullanarak Erkmen Belediyesi'nin içine doğru ilerleyip yine yan ve ara yollardan Kolaylı'nın arka tarafına ulaşıp Özdilek Kavşağı'na ulaşıyorsunuz. Erkmen Belediyesi'ne doğru ilerlediğinizde kaybolursanız 03 plakalı bir akıllıyı takip edin o sizi çıkarır Özdilek Kavşağı'na. :) Aşağıdaki görselde ilk seçeneği gösterdim.


Yol Tarifi - 2
Eğer Ankara istikametinden geliyorsanız ve bu yazıyı yumurta deliğe dayanmadan önce okuduysanız Afyonkarahisar Çevreyolu üzerinde bulunan Şehirlerarası Otobüs Terminali'nin yanından dönüp aşağıdaki haritada gösterdiğim yolu takip ederek Afyonkarahisar - Kütahya Yolu'na çıkacaksınız. Zaten bu bahsettiğim yol için yetkililer tarafından bu sene akıl edilerek Tercihli Yol tabelaları dikilmiş Otogar'a yaklaşırken göreceksiniz. Buradan istediğiniz yöne gidebilirsiniz. Antalya ve İzmir yönüne gidiyorsanız orası için de yol tarifim olacaktır.


Yol Tarifi - 3
İstanbul -  Kütahya yönünden Özdilek Kavşağı'na doğru yaklaşıyorsanız Antalya ve İzmir yönüne gidecekler için bir tercihli yolumuz daha var. Bu yolu normal zamanlarda tırcılar da kullanır çünkü tırların Özdilek Kavşağı'na girmesi yasaktır. Özdilek Kavşağı'na yaklaşırken o kavşakta hiç beklemeden sağdan Antalya - İzmir yönüne tali yol çıkıyor. O yolu kullanabilirsiniz.


Yol Tarifi - 4
Şimdiye kadarki yol tariflerimin hepsi tatile gidenler içindi. Dönüş yolunda da önerebileceğim yol tarifleri var. Tatilinizi yaptınız ve Antalya'dan dönüyorsunuz. Sandıklı'ya geldiğinizde Şuhut tabelasını takip ediyorsunuz ve o yol sizi doğruca Şuhut'a getirecek. Km olarak aynı ancak Sandıklı - Şuhut arası dağlık olduğu için yol neredeyse tek şerit gidiş geliş şeklinde ve oldukça dar. 1900 metre rakıma çıkarak manzara izlemek isterseniz de güzel bir yol. Dün kendim kullandım bu yolu. Acemi şoförlere tavsiye etmem ancak o kavşakta beklemektense bu alternatif yolu kullanabilirsiniz.


Yol Tarifi - 5
Yine güneyden, tatilden dönüyorsunuz ancak gaflete düşüp Sandıklı'yı geçtiniz. Baktınız insanlar sel gibi Özdilek Kavşağı'na sizden önce gitmek için basıyor. Sandıklı'dan Afyon'a giderken 25km sonra sağ tarafta benim de köyüm olan Taşoluk Kasabası vardır. Bu kasaba üzerinden de Şuhut'a geçerek o adı kötüye çıkmış kavşaktaki trafikten kurtulabilirsiniz. Taşoluk - Şuhut arasındaki yol Sandıklı - Şuhut arasındaki yola göre daha geniştir ancak asfalt değildir. Taşoluk Belediyesi'nin bildiğim kadarıyla bu konuda çalışmaları mevcut ve yakın zamanda bu yolu da asfaltlayacaklar. Bu yolu da Arefe Günü kullandım ve onay veriyorum. Kasabamdan geçerken bir esnafa uğrayıp para bırakın ki ekonomi canlansın. Alın verin; ekonomiye can verin. :)


Bunların haricinde muhakkak farklı yollar da vardır ancak bunlar benim hem bildiğim hem de bizzat kullandığım yollar. Sizlerin de farklı alternatif yol önerileri varsa amme hizmetimize katkıda bulunabilirsiniz. Yolunuz açık olsun efendim.
Tags:

Yorum Gönder

0Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

Yorum Gönder (0)

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!