Taklit ve Tağşiş Yapan Firmalar - 1

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
10
Hatırlarsanız 31 Ağustos'ta TC Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından bir ifşa listesi sunulmuştu kamuoyunun bilgisine. Bu listede yer alan firmaların ürünlerinde taklit ve tağşiş unsurlarının yer aldığı söyleniyor. Bu firmaların çoğunu belki bilmiyoruz ancak içlerinde bildiğimiz markalar da olabilir. Çünkü bu marka konularında görsel hafızamız daha yatkın oluyor. Yani markayı biliyoruz ancak üretici firmayı bilemeyebiliyoruz. Ben de kamu hizmeti olması açısından bu listede yer alan tüm firmaları görselleri ile birlikte burada paylaşacağım. Hepsini tek seferde paylaşmam mümkün değil. Çünkü bu listede 229 farklı firmaya ait 355 parti ürün var. Belki de yirmi sefer paylaşım yaparak bu firmaları sizinle paylaşmış olacağım.

1 numaralı yazı dizisinde listede Et ve Et Ürünleri - 1 başlığı altında verilmiş firmalara yer vereceğim.


1. Feyas Kasap - Fevzi ÇILDIR
Dana etinde tek tırnaklı eti tespit edilen kasap, yaptığım araştırmalar sonucu kapanmış. (Bir yazı yazmak için ne kadar uğraştığımı siz anlayın artık.) Kumburgaz İçin El Ele!!! isimli bir grubun kendi aralarında yaptığı yazışmalardan öğreniyoruz bunu.

2. Birtat Börek Salonu - Filit AGSAR

İstanbul Sultanbeyli'deki bu börek salonunda da dana kıymalı kol böreğinde at eti tespit edilmiş. Firma hakkında araştırma yaparken öğrendim ki bu firma 2015'te de yine aynı bakanlık tarafından ifşa edilen firmalar arasında yer alıyormuş. O zamanlar da börek harcında sakatat tespit edilmiş. Buradan ne anlıyoruz? Böyle yaparak insanların sağlığıyla oynayan firmalara para cezası yerine tamamen meslekten men etme cezası verip o işi tekrar yapabileceği tüm yöntemleri de kapatma yönünde bir ceza verilmelidir. 

3. Maget

Kendince Maret markasının çakmasını yapan firma üretimde de çakma iş yapıyormuş. Halkın sağlığını hiçe sayan bu firmanın ürettiği Maget Isıl İşlem Görmüş Kangal Sucuk'ta at eti tespit edilmiş. Firmanın websitesi bile yok. 

4. Arzu Kasap - Metin ÖZTÜRK

Ağrı'daki bu kasap da ilk sıradaki meslektaş ve hiledaşı Feyas Kasap gibi çiğ kırmızı ete tek tırnaklı eti koyuyormuş. Allah'a havale ediyoruz bunları.

5. Sakarya Hilal Et Ürünleri
Bu firma hakkında maalesef herhangi bir dükkan veya marka görseli bulamadım. Merdiven altı iş yapan bir firma demek ki. Yine de o kadar uğraştım ve firma yetkilisinin telefonunu buldum.

6. Öz Seçkin Yemekçilik - Gülay TÜRKSEV
Adana'daki bu firma hakkında da internette işe yarar bir bilgi bulamadım. Umarım kapanıp gitmiştir. Bu firmanın suçu da dondurulmuş çiğ kırmızı ette tek tırnaklı eti tespit edilmesi imiş. 

7. Beyzanur Gıda
Beyzanur Gıda firması da İstanbul Sultanbeyli'de faaliyet gösteriyor. Bir catering firması olan Beyzanur Gıda'nın müşterilerine sunduğu Etli Kuru Fasülye'de at eti tespit edilmiş. Üretim yapmayıp da dışarıdan alım yapan firmaların günah keçisi de olabileceği aklıma geldi. Çünkü eti dışarıdan alan bir firma ise eğer bu Beyzanur Gıda, etin at eti mi dana eti mi olduğunu nereden anlayacak ki? Umarım bakanlık sadece ceza verip kalmıyordur ve bu işi yapanların inlerine kadar giriyordur. Firmanın websitesine gitmek için buraya tıklayınız.

8. Antep Çıtır Pide ve Lahmacun Salonu - Mehmet ÇEŞMEN

İstanbul Kağıthane'deki bu firmanın lahmacun harcında at eti tespit edilmiş. Zomato'daki firma sayfasına şöyle bir baktığımda aşağıdaki yorumlar dikkat çekici idi. 
Firma sahibi Mehmet ÇEŞMEN "aşk olsun" diye cevap yazmış. :)




9. Yağmurcan Pide Lahmacun Salonu - Ali CUMRALI

İzmir Bornova'daki bu firmanın pide harcında da tek tırnaklı eti tespit edilmiş. Firmanın Foursquare ve Facebook sayfalarında çok fazla bir içerik de yok zaten. 

10. Tostçu Hasan'ın Yeri - Hasan KUZU
Bu firma hakkında da çok derin araştırmalar yapmama rağmen görsel bulamadım. Denizli'deki bu tostçunun ızgara köftesinde tek tırnaklı eti tespit edilmiş. Sen tostçu değil misin ne işin var ızgara köfte ile?

11. Karakurt Kasabı - Köksal KARABULUT
Zonguldak'taki bu kasabın çiğ kırmızı etlerinde de at eti tespit edilmiş. Firma sahibi Zonguldak'taki yerel bir TV kanalına konuşmuş ve iddiaları kabul etmediğini söyleyerek kendilerine kumpas kurulduğunu söylemiş. İlgili video ise aşağıdadır:



Çok uzun bir yazı oldu evet ama ben de 3-5 saat araştırma yaptım bu 11 firma için. Biraz yıldım aslında ama yine de fırsat buldukça bu seriyi devam ettirmeye çalışacağım. Faydalı olmasını ümit ediyorum. Yorumlarınızla ve paylaşımlarınızla destek vermenizi rica ederim.

Yorum Gönder

10Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. 7. sırada yer alan Beyzanur Gıda ile ilgili de şöyle bir habere denk geldim:

    GIDA Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Bursa'daki 3 kamu hastanesine yemek tedarik eden firmanın İstanbul merkezinde hazırlanan kuru fasulye yemeğinde at eti kullanıldığını açıklandı. Bursa Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof.Dr. Rüstem Aşkın, bu konuda soruşturma açıldığını Bursa'daki yemeklerin hastanede hazırlandığını, her gün 5 diyetisyen tarafından kontrolünün yapıldığını ve Bursa’daki hastanelere at eti girmesinin mümkün olmadığını söyledi.
    Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı geçen hafta taklit, tağşiş ve ürününde ilaç etken maddesi bulunan firma ve markaların bulunduğu listeyi açıkladı. Listede yer alan 'Beyzanur Gıda Tur. Taş. San. ve Tic. Ltd. Şti.' adına kayıtlı yemek sanayiinin de kuru fasulyeye at eti karıştırdığı açıklandı. Söz konusu firmanın Bursa Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği’ne bağlı Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin iki ünitesine ve Bursa Ağır Diş Sağlığı Aile Merkezi’ne yemek temin ettiği bildirildi. Firmanın geçen yıl söz konusu açılan 14 milyon 733 bin lira bedelli ihaleyi 12 milyon 933 bin lira teklif vererek aldığı ortaya çıktı.
    Bakanlığın tespiti üzerine soruşturma başlattıklarını belirten Bursa Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Rüstem Aşkın, firmanın Bursa’daki yemeklerin hastanelerde pişirildiği ve bugüne kadar yapılan kontrollerde at eti tespit edilmediğini söyledi. Prof.Dr. Aşkın, şöyle dedi:
    "At eti İstanbul’daki numunede tespit edilmiş. Biz her gün 5 diyetisyenle kontrol yapıyoruz. Pişirilmek üzere getirilen etlerin hepsi mühürlü. Bizde çok titiz ve ciddi bir kontrol mevcut. At etinin girmesi mümkün değil."

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Firmadan da haber var ancak firmanın websitesine erişilemiyor. Haber şöyle:

      Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, yaklaşık bir hafta önce gıda ürünlerinde standart dışı madde kullanan firmaları açıklamıştı. Listede Bursa’daki bir kamu Hastanesine hizmet veren şirketin yemeklerinden birinde at eti tespiti yapıldığı belirtilmişti. Konuyla ilgili açıklama yapan şirket listede talihsiz şekilde isimlerinin geçtiğini belirterek "Konu yargıya intikal etmiş olup, söz konusu olayla ilgili gerçekler yargılama sonunda ortaya çıkacaktır" açıklamasında bulundu.
      Beyzanur Gıda, hastane yemeğinde at eti tespiti ile ilgili şu şekilde açıklama yaptı: "05.09.2016 Tarihinde Bursa İli Yerel Basınında ve Ulusal basında Beyzanur Gıda Tur. Taş. San. ve Tic. Ltd. Şti.’ firmasının Bursa Yüksek İhtisas Hastanesinde kuru fasulyeye at eti karıştırdığı şeklinde haberler yapılmıştır. Firmamız ile ilgili gündeme gelen iddialara ilişkin yayınlanan haberler üzerine, halkımızı doğru bilgilendirmek adına aşağıdaki açıklamayı kamuoyunun dikkatine sunarız.
      Bursa Yüksek İhtisas eğitim Araştırma Hastanesi bünyesinde faaliyet gösteren firmamızda yemek hizmetinde sunulan et ürünlerinin tamamı, yerli ve Türk Gıda Kodeksi’ne uygun şekilde üretim yapan tedarikçilerden temin edilmektedir. Bursa İli yerel basınında ve ulusal basında yayınlanan haberlerin de firmamızla hiçbir ilgisi bulunmamaktadır. Et tedarik edilen firma tarafından Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesine getirilen etler alanlarında uzman Muayene kabul ve kontrol komisyonu tarafından incelenip, onayları alındıktan sonra pişirilmektedir.
      Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ifşa listesini açıklaması sonrası, talihsiz bir şekilde listede firmamızın da isminin yer alması nedeniyle konu yargıya intikal etmiş olup, söz konusu olayla ilgili gerçekler yargılama sonunda ortaya çıkacaktır. Kamuoyuna saygı ile duyurulur".

      Sil
  2. Müslüman ülkeyiz güya! Kim bize nasıl güvensin, biz milletimize nasıl güvenelim... ⭐

    YanıtlaSil
  3. At etine şükredelim yine. Geçen eşim bir video gösterdi. Çinde çekilmiş. Resmen kanalizasyon kapaklarını kaldırıp kepçeyle üzerinde biriken yağları alıyorlar. Sonra da bir takım işlemlerden geçirip doğru lokantalara. Geri dönüşüm diye buna denir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Türkiye'de de yapılıyordur böyle şeyler. Yapılmıyorsa da yakında yapılır. Bekliyorum artık.

      Sil
  4. galiba kusucam :/ Allahım neler yiyoruz

    YanıtlaSil
  5. Aman Allahım neler yapılıyor neler...
    Kime güvenip alışveriş yapıp çocuğumuza yedireceğiz.
    Yararlı paylaşımınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İncinin Dünyası;

      Maalesef öyle. Kendimizi geçtik çocuklarımıza yedirecek ürün bulamıyoruz. Hepsinin bir eksiği var. :(

      Sil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!