Koca Koca AVM'lere Sığamayan Mescidler

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
10
2002'lere kadar hep "%98'i müslüman olan Türkiye" terimi kullanılırdı. Sosyal medyada ve günlük yaşantımda gördüğüm kadarıyla son yıllarda bu oran uygulamada çok çok düşük. Sosyal medya hesaplarından dine küfredenler mi dersiniz; dini değerlerle alay edenler mi dersiniz. Azımsanmayacak kadar çoklar. Bir de kendine müslüman deyip de dinî vecibelerine yerine getirmeyen günahkar bir grup da var. Özellikle Ramazan aylarında bu ayrım çok iyi yapılabiliyor. Camilerin doluluk oranlarından da bir çıkarım yapmak mümkün.

Resmî dini İslam olan bir ülkemiz var ancak dinimiz kendi vatanında garip kalmış. Eskiden babamın kullandığı bir tabir vardı. "Bu devirde küfür de hızlı; iman da hızlı." 90'lı yıllarda öyleydi belki ama 2000'li yıllarda maalesef küfür daha hızlı. (En azından görünen köy öyle.)

Böyle bir giriş yapmama sebep olan olay AVM'lerdeki mescitler. Bursa'da son zamanlarda ziyaret ettiğim AVM'lerin mescitleri maalesef içler acısı. Bunlardan bir tanesi en lüks eğlence mekanlarının yer aldığı Nilüfer'deki Podyumpark. Aşağıda Facebook sayfalarına bu konuda yazdığım eleştirimi görebilirsiniz.



Carrefoursa AVM'de durum biraz daha farklı. Podyumpark'a göre mescit daha büyük evet ama Carrefoursa'ya gelen daha fazla olduğu için yine yetersiz kalıyordu. Devasa mağazaların yer aldığı AVM'nin mescidinde sadece 13 kişi aynı anda namaz kılabiliyordu. Diğerleri de sırada bekliyorlardı. Bir akşam namazında yaşadığımız bu sıkışıklığı da Google Haritalar'da eleştiri olarak yazmıştım:

Bu akşam bu yazıyı yazmama sebep olan AVM ise Çanakkale Biga'daki Pakt Plus AVM. İşim dolayısıyla bu gece Biga Köşdere Otel'de konaklayacağım. Yemek için Pakt Plus'a gitmiştim. Burasının mescidi diğerlerinden de beter. Mescit sadece bir kişilik. Evet yanlış duymadınız sadece bir kişilik. Anladığım kadarıyla AVM yapılırken mescide yer ayırmayı unutmuşlar ve reviri aynı zamanda mescit olarak kullanıma sunmuşlar. Hem revir hem de mescit olarak kullanılan 4m²'lik odasıyla Türkiye'de bir ilki gerçekleştirmiş AVM yöneticileri. Kendilerini tebrik etmek lazım.




AVM'lerdeki bütün mescitler kötü değilmiş. Bursa Hakimiyet Gazetesi'nde Erdal ABİ'ye gönderilen ve kendisinin de köşesinde yer verdiği habere göre Bursa Korupark AVM'nin mescidi çok güzelmiş. Bursa Korupark'ı bundan sonra daha çok tercih edeceğiz ailecek.


Sizler de bölgenizde ziyaret ettiğiniz AVM'lerdeki mescitlerin fotoğraflarını ve yorumlarınızı göndererek yazımıza destek olabilirsiniz.
Tags:

Yorum Gönder

10Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. Camiler bile öyle, avmlerden nasıl bekleyebiliriz? Hanımların abdest almaları neredeyse imkansız oluyor. Uzun yolculuklara çıkmak hiç istemiyorum bu sebepten. Bir şehire gidipte bir kaç cami dolaştığımız oluyor. Ya kapısı kilitli, ya suyu akmıyor. Paralı olsa keşke de doğru düzgün olsa.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O da ayrı bir mesele evet. Namazların sahih olması için taharet elzem ancak maalesef cami tuvaletlerine giren necis olup çıkacak neredeyse. Diyanet'in asıl buradan işe koyulması gerekiyor. Abdest olmayınca namaz da olmuyor zaten.

      Sil
  2. yabancıların kiliseleri her yönden güzel yaaa bizim neden böyle acaba ki.

    YanıtlaSil
  3. Biga'da okuduğum için birçok kez o AVM mescidi diye tayin ettikleri yerde namaz kıldım ve insanlar çok zorlanıyor abdest almak isteyen namazını kılmak isteyen...Zaten çok dar birde erkek ve kadın bir arada da giremediklerinden mütevellit çok büyük sıkıntı oluyor.Zaten o zeminde taş çatlasa(ince yapıdaysan) 2 kişi aynı anda namaz kılıyor.Bunu yetkililere söylediğinde yanında cami olduğunu söylüyorlar ama orada çalışanlar için üzülüyorum,çoğu zaman müsait olmuyor çünkü.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yakında cami var diye yönlendiriyorlar ama yanında başka bir AVM var oraya git diyen olmaz. :(

      Sil
    2. Zor işler abicim zor,insanlara laf anlatmak daha zor

      Sil
  4. Ülkemizde ibadethanelere ne yazık ki gereken önem verilmiyor, durum içler acısı. Birilerinin acilen duruma el atması gerekiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısınız. Öncelikle Diyanet'in aldığı bunca ödeneğin bir kısmını camilerin tuvalet temizliğine ayırması gerekiyor.

      Sil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!