Yeni Kimlik Başvurusu Maceram

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
28
Biliyorsunuz artık kimlikte yeni döneme geçildi. Mevcut nüfus cüzdanlarımızı yavaş yavaş değiştiriyoruz. Bunun için de son 6 ayda çekilmiş bir adet biyometrik fotoğraf ve mevcut nüfus cüzdanınızla nüfus müdürlüklerine başvuruyoruz. Sıra beklemek istemiyorsanız şuraya tıklayarak randevu alabiliyorsunuz ancak bana neredeyse 20 gün sonraya verdi randevuyu.

Ben Bursa Yıldırım'da oturmama rağmen randevuyu Nilüfer İlçe Nüfus Müdürlüğü'ne verdi sistem. Zaten ikamet ettiğin yerin önemi yokmuş. Herhangi bir nüfus müdürlüğüne giderek yapılabiliyormuş işlemler.

İnternetten randevu aldığım için beklemeden sıra bana geldi. Daha önce pasaport için çektirdiğim biyometrik fotoğrafı kabul etmedi memur ve beni fotoğraf çektirmeye gönderdi. Son 6 ay şartını da taşımıyordu aslında o yüzden ben de uzatmadım ve döndüğümde yardımcı olmasını rica ettim.


Fotoğraf stüdyosuna gidip 4 adet biyometrik fotoğraf için 20,00 TL ödedim. Ona da sordum benim eski fotoğrafım da biyometrikti dediğimde 5 çeşit biyometrik fotoğraf var dedi. İçimden beni kekliyor diye düşündüm. Sonrasında araştırdım ve böyle bir bilgiye ulaşamadım. Adam gerçekten beni keklemiş. Konunun uzmanı varsa açıklık getirirse de sevinirim.

4 adet fotoğrafı aldıktan sonra hemen tekrar döndüm müdürlüğe ve benimle ilgilenen memura rica ettim. İlk müsait olduğunda beni aldı ve işlemleri sırasıyla gerçekleştirdik. Parmak iziniz falan alındığı için herkesin kendisi bizzat gelip bu işlemi yaptırması gerekiyor. Ben 2,5 yaşındaki oğlumun işlemini de hallettim çünkü küçük olduğu için bu işlemlere gerek olmuyor.

İşlemde istenilen fotoğrafı da tekrar size geri veriyorlar. Ben hemen kimliği verecekler diye düşündüm ancak öyle değilmiş. İşlemlerin sonunda bir zarf veriyorlar ve bu zarfı kimlikler gelene kadar açmayın diyorlar. Açarsam iş iptal olacakmış gibi hissettim ve hâlâ daha da açmadım. :) 30 - 40 gün içinde geliyormuş yeni kimlikler.

Bu işlemler için 16,00 TL para ödüyorsunuz ancak benim işlemimi gerçekleştiren bayan memur el çabukluğuyla her iki işlemde de 17,00'şer TL para aldı. Formumda değildim o yüzden ses çıkarmadım ancak sonradan da pişman oldum. Normalde böyle şeylere müdahale ederim. Neden +1,00 TL aldı bilmiyorum ancak düşündüğüm şeyse eğer o paraların hayrını göremez. İki işlemi de ayrı ayrı yaptığı için bilinçli olarak fazladan para aldığı ortada.

Randevulu bir şekilde gittiğinizde maksimum 15 dakikalık işiniz oluyor nüfus müdürlüklerinde. Bakalım yeni kimliğimize ne zaman kavuşacağız? Bekleyelim, görelim...


Yorum Gönder

28Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. Biz de bu tecrübeyi yaşayacağız demektir. Henüz daha yeni kimlik için müracaatta bulunmadık çünkü. Umarım sorun yaşatmazlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizlere şimdiden kolaylıklar diliyorum Sn. Profösör:)

      Sil
  2. Ben küçük yerde yaşadığım için çay içerken işlemlerimi halletim:) Kimlikler PTT aracılığı ile gelecek ve 2 gün içinde teslim edilmezse tekrar başvurulan nüfus müdürlüğüne iade edilecek. Kendiniz gidip oradan alacaksınız. YGS sınavı olduğundan öncelikli olarak öğrencilerin ki basılıyor diğer başvuranlarda kısa zamanda gelir. En az 20 gün beklemek lazım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bankalar bile kredi kartlarını anında vermeye başladı. Öyle bir sistem olsaymış daha iyi olurmuş. Bu arada bir düzeltme yapmak isterim. Adreste bizi bulamazlarsa kimlik kartları başvurulan nüfus müdürlüğüne değil de bağlı bulunduğumuz nüfus müdürlüğüne gidecekmiş. Yani ben Nilüfer'de başvurdum ancak beni adreste bulamazlarsa Yıldırım Nüfus Müdürlüğü'nden teslim alabileceğim.

      Sil
  3. Bahsettiğiniz zarf, gerekli olanlar llistesindeki pin zarfı mı? Ben seçimlerden sonra başvurmayı düşünüyorum, o yoğunluk biraz rahatlasın diye.. seçimlere tüm millet yeni nüfus cüzdanlarıyla gelecek diye bir şey söz konusu değil, değil mi?
    Detaylı anlatımınız için teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen, dediğiniz gibi referanduma yeni kimliklere gidilecek diye bir şey yok. O yüzden acele etmeye gerek yok.
      Bahsettiğim zarf o listede yazan pin zarfı evet. Bakalım gelince göreceğiz nasıl ilerleyecek süreç.

      Sil
  4. Ben çıkarmayı düşünmüyorum, bakalım ne olacak...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Neden düşünmüyorsunuz çıkarmayı ki?

      Sil
    2. Beni düşündürüyor açıkçası, neden çipli bir kimlik neden sürekli bizimle ilgili her şeyi bilmek yakından takip etmek istiyorlar? Özellikle başkanlık sisteminin olduğu bir ortamda... Bilmiyorum belki saçma gelebilir ama ben hükümete güvenmiyorum. Referandumdan sonra bir çok şey netliğe kavuşur umarım. O zaman kararım değişecektir mutlaka.

      Sil
    3. Maalesef her şeyden şüphelenir hâle geldik. Dediğiniz gibi tedbirli olmakta fayda var aslında.

      Sil
  5. Merhabalar,
    Eşim ilk çıkaranlardan onunki bir haftada gelmişti. Ama benim resmi yerlerle ilgili işlerim hep aksi gittiği için çıkartmak için yeltenmedim bile. Son tarihe kadar değiştirmem yüksek ihtimalle :) İnsanların 5 dakika süren işleri bana gelince bir hafta sürer o kadar yani düşünün artık...
    Neyse hayırlı olsun bloğunuz ilk kez görüyorum. İlginizi çekerse bana da beklerim.
    Hoşçakalın...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba;

      Benim de hiç aklımda yokken randevu alıvermiştim. Randevu günü gelince de gidip başvurdum. Bakalım göreceğiz kaç günde gelecek.

      Muhakkak ziyaret ederim blogunuzu. Emek harcayıp bir şeyler yazanları ziyaret etmek görevimiz.

      Sil
  6. Bu iş nasıl oluyor diye merak ediyordum. Tam aradığım yazıydı :)

    YanıtlaSil
  7. Kardeşim YGS sınavına girmeden önce kimliğini çıkartmıştı resmi eski diye sonra görevliler kıbrıslı mısın diye sormuşlar bir adamda ehliyetle almıyorlar demiş. Bu da böyle bir anıydı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. YGS'de her türlü zorluğu çıkardılar zaten. Bizim kimlikler geçen hafta gelmiş ancak biz evde olmadığımız için kapıya not bırakmışlar. Gidip nüfus müdürlüğünden teslim alacağız artık.

      Sil
  8. Hayırlısı olsun sizin için ben biraz daha beklemeyi düşünüyorum. En son dakikada kesin işlemleri yaparım :))) Huyum kurusun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Türk milletinin genel huyudur zaten bu. Ben nedense bu sefer elimi çabuk tuttum. :)

      Sil
  9. Hocam bende kimlik başvurusu yaptım. Onu da çıkaracağım inşallah. Bu kimlikleri sevdim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim kimliğim geçen hafta geldi. Yani 55 günde falan gelmiş oldu.

      Sil
  10. ben beklemeye adayım, hani bir hikaye var ya "Du bakali, du bakali" diye diye sonrasında ne olacağını merak ede ede gitmiş kadın. "Du bakali" diyorum şimdilik. :)) vaz geçilecek fısıltısı var. :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yüksek ihtimalle vazgeçilir veya revizyona gidilir. Mâlum burası Rant Cumhuriyeti Devleti, Halil Ağabey.

      Sil
  11. Hocam ben daha başvuru bile yapmadım 😀 Daha 3 yıl süresi varmış herhalde.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cem KAZAN;

      Yukarıda da yorumun var ancak henüz harekete geçmemişsin o zamandan beri. Halil GÖNÜL'ün de dediği gibi acele etmene gerek yok yarın farklı bir şey çıkarabilirler çünkü.

      Sil
  12. Hala almadım yeni kimliğimi.2020 ye kadar da beklemeyi düşünüyorum.Çipli olması pek hoşuma gitmedi.Güle güle kullanın yeni kimliğinizi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1 yıldır kullanıyorum. Teşekkürler Daha Mutlu Yaşam.

      Sil
  13. Ben yeni kimlik kartına sahip olalı yaklaşık bir yıl kadar oluyor. Randevu almadan gittim ve yarım saatte kimlik başvuru işlemlerini tamamladım. Yoğunluğun olmadığı bir güne denk geldim sanırım. Biyometrik fotoğraf konusunda benim aklıma bir şeyler geliyor. Ben kimlik başvurusu yaparken birkaç kişiyi fotoğraf için göndermişti. Yakın çevrede biyometrik fotoğraf çeken sayılı fotoğrafçı var. Aralarında bir anlaşma olabilir. 20 lira da çok yani. 10 lira verdim ben.
    5 farklı biyometrik fotoğraf çeşidi gibi birşey duymadım. Hükümet dairelerimizde oturanlar gerçekten çok ama çok akıllılar ya... Her şeyin en doğrusunu onlar bilirler...
    Ne diyeyim hayırlı olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim teyzo. Aynı zamanlarda almışız demek ki aşağı yukarı...

      Sil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!