Mal Sahibi - Kiracı İlişkileri Nasıl Olmalı?

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
6
Geçenlerde başımızdan bir olay geçince ev/dükkan sahibi ile kiracı ilişkileri hakkında bir yazı kaleme alasım geldi. Bugüne kadar ben çoğunlukla kiracı tayfasından oldum. Bir dönem Afyonkarahisar'da kendi evim vardı ve orada da kiracım vardı ancak o evi yangından sonra satmak zorunda kaldığım için mal sahibi tayfasından olma özelliğimi kaybettim.

2011'de iş için Uşak'a taşınınca başladı benim kiracılık deneyimim. Yeni evli ve yeni bir işe başlayacak gençlere kapısını açan anlayışlı bir ev sahibimiz vardı.

O evi bulmadan önce Uşak'ta ev aramak için dolaşırken beğendiğimiz bir ev sahibi henüz evli olmadığımız için bize ev vermemişti. 1-2 ay (tam hatırlayamıyorum) içinde evleneceğimizi yanımızdaki ailelerimiz de anlattı ancak adam ya nişan atarsanız diye ben bekara ev vermem dedi ve vermedi. Bu da böyle bir anımdır.

Konuyu getireceğim asıl nokta şudur ki bu devirde iyi bir ev sahibi bulmak da zor iyi bir kiracı bulmak da. Ben bugüne kadar hep iyi ev sahipleri ile karşılaştım. Kendimin de iyi bir kiracı olduğunu düşünüyorum.

Haftasonu tatil dönüşü evde sıcak su için kullandığımız hermetik şofbenin ısıtmadığını fark ettim. Biz 2 yıl önce Bursa'daki bu evimize taşındığımızdan beri ayarını bile değiştirmemiştik. O yüzden herhangi bir kullanıcı hatası değildi. Bilmediğimiz bir ayarı vardır belki diye ev sahibimizi arayıp danıştım. Çalışmaması için bir sebep bulamayınca da servis çağıralım dedik. Ev sahibimiz bir servis yönlendireceğini söyledi. Bir gün sonra servis geldi ve su türbininin değişmesi gerektiğini söyledi. Değiştirdi ve 100,00 TL ücret talep etti. Ev sahibimizi arayıp bilgi verdim. O da sağolsun kiradan düşersin dedi. Ben de her şeyin şeffaf olması için Mehmet Usta'dan bir belge istedim.


Yazımın başında belirttiğim başımdan geçen olay buydu. Burada geleceğim nokta şudur. Ev veya iş yerlerinde çıkan bu tarz masrafları kimler öder? Kiracı mı ev sahibi mi? Kira sözleşmelerinde şöyle yazar:

Ben bu konuda kendimce şöyle bir çözüm buldum. Ben şu an oturduğum Bursa'daki eve taşınalı 2 yıl oldu. Taşındığımdan beri 3 defa musluk değiştirdim. Musluk konularında kesinlikle ev sahibine değiştirmesi talebinde bulunmadım. Son olayda ise ev sahibini arayıp bilgi verdim çünkü musluk ile bu şofben konularında bir fark vardı. Muslukları biz sürekli kullanıyoruz. Onlarda bir kullanım hatası olabilir. (Aslında yok çünkü 5 yıllık musluklar çürümüştü.) O yüzden muslukları kiracı olarak ben hallettim. Ancak şofbeni biz açıp kurcalamadık. Bir kullanım hatası olması mümkün değil. Yukarıdaki 12. madde bunu izah eden bir madde. O yüzden de şofben olayındaki masrafı da ev sahibi üstlenmiş oldu.

Kısacası bu masraf paylaşımlarını düşünürken bir elektronik ürünün garantisi gibi düşünüp bir kullanım hatası mı yoksa olağan normal kullanımdan kaynaklı mı olduğuna bakılarak ödemenin kimin tarafından yapılacağına karar verilir.

Yazı uzadı ama kiracılık konusunda kafama en çok takılan nokta ise boya işi. Biliyorsunuz ev sahipleri her kiracıya ister girerken boyat der istersen de çıkarken boyat der. Her hâlükarda senden o boya masrafı çıkar. Ben de bu konuda şöyle düşünüyorum. Kiracı ister boyatır isterse de boyatmaz. Bu ev sahibini ilgilendirmez. Yeni girecek kiracıya da ister boyatın da oturun isterseniz de böyle oturun denmesi lazım. Ki zaten eskisi gibi değil ki boyalar. Şimdi bir boyuyorsun neredeyse ömür boyu tekrar boyaya ihtiyaç duymuyorsun. O eski tip boyalardaymış her sene boyama ihtiyacının duyulması. O yüzden buradan ev sahiplerine sesleniyorum şu boya alışkanlığınızdan lütfen vazgeçin!

Yazıma burada son verirken (yok ağlamıyorum) mevcut ve eski 2 ev/dükkan sahibime selam ediyorum. Sizler de kiracı mı yoksa mal sahibi mi olduğunuzu belirterek bu konuda ne düşündüğünüzü yorumlarda belirtir misiniz?

Kiraların yüksekliğinden, bu devirde ev almanın zorluğundan da daha sonra konuşuruz artık.

Yorum Gönder

6Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. aslında ev sahibi ve kiracı arasındaki kontratlar çok yetersiz..ev sahibinin, evi kiraya vermeden önce bir güzel tamir tadilat vs yapması gerekirdi..eskimiş olan ne varsa bunları yenileri ile değiştirmesi ve çalışmayan ne varsa bunları çalışır hale getirmesi ve bunları ayrıca yenileme ve çalışır hale getirme ile ilgili işlemlerin belgelendirmesi gerekirdi..bu şekilde hem ev sahibinin elinde bir belge olmuş olacaktı hem de kiracının güven içinde evde kalması sağlanabilecekti..kiracı kontatalrı bu açıdan çok yetersiz..çoğu sorunları çözümünü ya ev sahibinin üzerine atıyor yada kiracının..bu çok karmaşık bir yapı..bunun düzeltilmesi gerekir kanımca..

    başınızdan geçen olay sık yaşanan ve her kiracının başına gelebilecek bir olay..geçmiş olsun..ayrıca bu bilgilendirici yazım için de elinize sağlık..çok anlamlı olmuş.. :) kolay gelsin..

    YanıtlaSil
  2. Kiracı ve evsahibi tamamen şans işi !.. Ben de yıllarca kiracı oldum ve çok sorumluluk sahibi biri olduğumdan mutlaka her konuda evsahibini bilgilendirirdim. Şimdi hem evsahibiyim, hem kiracı. Geçici bir dönem için evimi kiraya verip biz başka bir yere taşınmak zorunda kaldık. Kiracılarım yeni evlenen bir çiftti ve bayılarak köy hayatını yaşamayı seçmişlerdi. Ancak daha sonrasında şehirdeki bir ev pozisyonuna sokmaya çalıştılar evimden beklentilerini(!) Ve az da, çok da olsa her evin mutlaka her sene bir artışı vardır, bu sebeple ona da karşı geldiler. 50 tl lık artış için "köydeki evinize şahirdeki ev muamelesi yapıp artış istiyorsunuz" dediklerinde artık ok yaydan çıkmıştı maalesef. Şimdi mahkeme ile uğraşmak istemediğimden, 1 sene mühlet verdim çıkmalarını ve evime dönmeyi bekliyorum sabırsızlıkla.

    Cidden insanların beklentileri, davranış ve düşünce biçimleri çok absürt olabiliyor. Evsahibimizi soracak olursanız, bizim ömür boyu evinde oturmamızı istiyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ev sahibiniz çok şanslı imiş ancak kiracı yönünden siz o kadar şanslı değilmişsiniz. Bursa'da yeriniz varsa biz kiracınız olalım. :)

      Sil
    2. Bergama' da köye beklerim sizi efenim :))

      Sil
    3. O tarafa taşınırsak size ulaşacağız muhakkak. :)

      Sil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!