Pardesü mü Pardüse mi?

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
6
Dilimize farklı dillerden geçen kelimelerin söylenişleri bazen sorun olabiliyor. Başlıkta yazan kelime de bunlardan biri. Doğru cevabı aşağıya yazacağım ancak bu konuyu aklıma getiren ben bunu muhakkak yazmalıyım dedirten olay ise Alem FM'de Fatih YILDIRIM'ın sunduğu İzlenecek Bi'şey Değil programının 7.8.17 tarihli yayını oldu. Şöyle ki Fatih Bey trafikte tedirgin olduğu bir konuyu anlatırken bu kelimeye takıldı ve çeşitli şekillerde okudu. İzleyiciye de sordu hangisi doğru diye. Yayının kaydını aşağıdan dinleyebilirsiniz. Bahsettiğim yere gelmek için ise kaydın 1:17:30'uncu saniyesine geliniz.

Fatih YILDIRIM'ın programını beğenerek dinliyorum denk geldikçe. İzlenecek Bi'şey Değil! ancak tam da Dinlenecek Bi'şey! Birbirinden farklı programları ile her gün güldürüyor.

Neyse asıl konumuza dönelim. Dikkat ettiyseniz yazımın içeriğinde üzerinde konuştuğumuz kelimeyi hiç yazmadım. Çünkü ne "pardesü" ne de "pardüse" doğru imiş. Türk Dil Kurumu'na göre doğrusu "pardösü" imiş. Dilimize Fransızca "pardessus" kelimesinden evrilmiş. Açıkçası bu konulara ilgi duyan biri olarak ben bile ilk defa "pardösü" şeklinde duyuyorum.



Google Amca'ya "pardesü" diye yazıp arattırdığımda 2.450.000, "pardüse" yazdığımda 40.600 ve "pardösü" yazdığımda ise 207.000 sonuç çıkıyor. Bu demek oluyor ki insanların çoğu "pardesü" şeklinde biliyor. Bu tarz ürünler satan firmaların çoğu da "pardesü" kelimesini kullanıyorlar. Tıpkı endüstriyel sektördeki insanların "rakor"a "rekor" demesi gibi. 

Peki siz bu kelimenin doğrusunu biliyor muydunuz? Benim gibi bilmeyenler şimdi öğrendi ve artık sağda solda hava atabilirler. :)

Yorum Gönder

6Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. Bu kelime gibi yaygın olarak yanlış kullanımı olan bir kelime daha var ki: egzoz.
    Egsos, egsost, egzos, egsoz vb. gibi kullanımlara rastladım.
    Hatta aynı dükkanında yer alan tebalada üstte egzos, altta egzost yazıyordu. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet o görseli hatırlıyorum. Hatta Disqus üzerinden yorumlara ekledim. :)

      Sil
  2. Bende sürekli yanlis ile yalnis karistiririm .) Pardesude ilginc bilgi oldu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onu ayırt edebilmeniz için L ile N arasına I harfi ekleyebilirsiniz. Yalınız olur ama yanılız olmaz :)

      Sil
  3. Benim de ilk defa dikkatimi çekti yazınızı okuyunca, genellikle "pardesü, pardüse" şeklinde kullanıyordum galiba, hiç de hatırlamıyorum ama hafızamdakiler bunlar.
    Teşekkür ederim,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Halil GÖNÜL;

      Genelde "pardesü" deniyor. Muhtemelen sizin hafızanızda kalan da "pardesü"dür.

      Yorum için teşekkürler...

      Sil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!