Cami Tuvaletleri Hk.

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
8
Bir mailin başlığı gibi oldu değil mi yazının başlığı? Cami tuvaletleri konusunda o kadar çok konuya değinmek istiyorum ki hangi konuyu öne çıkarıp da başlığa yazacağımı sapıttım. Bu arada ben önce başlık yazıp, sonra içeriği yazanlardanım. Ya siz?


Böyle bir konuyu gündemime alma sebebim Bursa'da yaşanan şu olay oldu: 

Öncelikle camilerin tuvaletleri maalesef istenilen düzeyde temiz olmuyor. Öyle cami tuvaletleri var ki içeriden temiz çıkıp da o üstbaşla namaz kılmak mümkün değil. Bunda başta Diyanet'in sonrasında da o camilerdeki din görevlilerinin çok eksikleri var. İmam Efendi 5 vakit namazı kıldırıyor sonra yüzünü gören cennetlik. Caminin ne eksiği var; tuvaletler temiz mi değil mi hiç umrunda değil! Umrunda olmayan başka şeyler de var ama konumuz dağılmasın!

Tuvalet temizliğinden gelelim şimdi de pisuvarlara! Cami tuvaletinde taharetlenmeyi farz olacak şekilde yapmaya mâni olan pisuvarın ne işi var Allah aşkına? Bu tarz detaylara füruattan deyip deyip iyice dinimizi unutturdular maalesef. (Afedersiniz) O donuna damlayan son damla ile namaz olmaz hacı amca! İstinca, istinka ve istibrânın ne olduğundan haberdâr olmayan cami cemaati var maalesef!

Camileri de artık iyice ticarethâneye çevirdiler. Cami altlarında tuvaletlerden sonra şimdi de kahvehaneler açılmaya başlandı. Bu kahvehaneler namaz vaktinde kapansa yine sesimi çıkarmayacağım ama içeride 3-5 kişi namaz kılıyor; cami kahvehanesinde ise 35 kişi çayını içiyor! Tuvaletleri yukarıdaki haberde gördüğümüz gibi yüksek bedellere kiraya veriyorlarmış öğrenmiş olduk. 4 tuvalet için 1800,00 TL kira veren Afgan Amca'yı orada görsek acırız da fazla para veririz ama amcam demek ki kazanıyor ki 1800,00 TL'yi kabul etmiş. 

Cami tuvaletlerinin tamamen ücretsiz olması lâzım. 0,50 - 1,00 TL verdiğim ücrette gözüm yok ama neden paralı oluyor ki? Namaz kılmak için gittiğimde abdest öncesi tuvalete girip para ödemek bana saçma geliyor. Bu tarz uygulamalar insanları camilerden de soğutur. Burada tüm iş cami görevlisine düşüyor. Cemaatini iyi organize etse cami temizliğini de tuvalet temizliğini de gönüllü olarak yaptırabilir. Balıkesir'in Küçük Sanayi Sitesi'ndeki iki cami ile İnegöl OSB'deki büyük caminin tuvaletleri tamamen ücretsiz ve bir de tuvalet kağıdı da mevcut. Abdest alma yerlerinde kağıt havlu bile var. Temizlik ise yine 10 numara! Oralarda bu hizmeti ve devamlılığını sağlayanlardan Allah râzı olsun.

Yazıma son verecektim aslında ama bir üst paragrafta tuvalet kağıdı deyince aklıma geldi. Tamam tuvaletler ücretli olsun ama bari müslümanların namazının tam olması için tuvaletlerinizde tuvalet kağıdı da olsun. Aksi takdirde namaz kıldığını zanneden ama aslında (teşbihte hata olmasın) jimnastiğe gelmiş olan hacı amcaların toplanma mekanı oluyor camilerimiz!

Yazdıklarım sadece yarası olanı gocundurur. İstisnalar kesinlikle kâideyi bozmaz! Hz. Allah en iyi bilendir!
Tags:

Yorum Gönder

8Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. Ben paralı olmasına karşı değilim yeter ki girilebilir olsun.

    YanıtlaSil
  2. bir de 1 tl alıp temizlik yapmıyorlar ya, ona ben de çok sinir oluyorum. içerde peçete yok, tuvaletlere kokudan girilmiyor. neyse ki istanbul da wc olayını çok güzel hallettiler. belediye ücretsiz yapmış turistik yerlerdeki tuvaletleri. insanımız da temiz kullanıyor. tabii saat başı temizlenmesi de ayrı bir güzellik. konya ya gittiğimde de adım başı ücretsiz tuvalet görmüş, temizliğine şaşırmıştım. aslında olması gereken o. Camii tuvaletleri de öyleydi nitekim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İstanbul'da bedava hiç görmedim ama Akbil'le girilenleri görmüştüm. Bedava değildir o bence. :)

      Sil
  3. Iyyy...nasıl bir rezalet bu. Tuvalet kağıdı olmayınca kurulanma işi nasıl olacak? Yıkandın şakır şakır eee kurulanmadan olur mu? İslamcıların aklı fikri parada o yüzden de cami altları market oluyor burada, Beğendik, Akyurt ikisi de cami altı marketi sadece benim gördüğüm. Benim bildiğim bir şey varsa dini bütün dediğimiz kişilerin aklı iki şeye çalışıyor cinsellik ve para / ganimet. Sorsan hepsi Müslüman...söz meclisten dışarı....
    Çok önemli bir konuya değinmişsiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İslamcı tabiriniz doğru evet. Bu adamların yaptığı tam anlamıyla dini kendi emelleri için alet etmeleri zaten. Bu tarz adamların dine verdiği zararları dinsizler vermemiştir maalesef. :(

      Sil
  4. Toplumsal bir yaraya parmak bastınız hocam. Ben zorda kalmadıkça cami tuvaletinde abdest almam. Tuvaletler iyi adamı hasta eder. Hele kokuları berbat.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef öyle. Milletin tahareti tam olmuyor belki de öyle tuvaletlerde Cem kardeşim.

      Sil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!