Orta Direk Çatırdıyor!

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
8
Ekonomide halkın da anlayacağı bir "orta direk" tabiri vardır. Genellikle memurlar ve özel sektörde orta düzey yönetici olarak çalışanlar için bu tabir kullanılır. TDK tarafından şöyle tanımlanmış: "Toplumun memur, emekli, küçük esnaf, küçük çiftçi gibi dar ve sabit gelirli kişilerden oluşan kesimi."

Orta direk terimini ilk kullanan kişi Turgut ÖZAL imiş. Seçim sloganı olarak kullanmış ve bu terim siyaset ve ekonomi terminolojisine eklenmiş. Evrak ararken şunu buldum. Hoşuma gitti.
ÖZAL - Ortadirek
Bu konuya eğilmemin sebebi dün oğlumla kanalları dolaşırken adı sanı duyulmamış sabah akşam Kemal SUNAL filmleri veren bir kanalda Kemal SUNAL'ın "Orta Direk Şaban" filminin başlangıcına denk geldik. Müziği hoşuna gittiğinden değiştirmeme izin vermedi. Filmin başlangıcında bir fabrikada işçi olan Şaban'ın kahvaltıyı  zeytin ve peynirin kokusuyla geçiştirdiğini; sonrasında markete gittiğinde de her şeyden gramla ve adetle aldığını izliyorsunuz.




Mizahî bir filmde tabî ki konular abartılarak işlenecektir ancak mantığa uymayan detaylar da var şu bahsettiğim ve videosunu eklediğim sahnede. Adamın yiyecek yemeği yok ama evine gazete geliyor. :) Acaba o zamanlar gerçekten böyle miydi? Gazete okuma oranları yüksek miydi? Günümüzde okuma alışkanlığı yok. Ne gazete ne de kitap okumuyoruz. Gazete okuyanlar da artık internet gazeteciliğinden takip ediyor her şeyi.

Neyse biz gelelim günümüze! Günümüzde artık orta direk kalmadı. Herkes kıt kanaat geçiniyor. Kimseye aldığı yetmemeye başladı. Herkes elini bankaya kaptırmış durumda. Elini kaptıranlar yine iyi durumda. Kolunu ve bütün vücudunu kaptıranlar da var. Her şey ateş pahası. Kiralar ve satılık ev fiyatları bunca ev stoğuna rağmen çok uçlarda. Alınan maaşın yarısı kiraya ve evin aslî giderlerine gidiyor. Maaş geldiği gün bitiyor ve sonraki günler yine kredi kartlarıyla hayat döndürülmeye çalışılıyor. Eskiden bir memur emekli olduğunda aldığı ikramiye ile ev alabiliyordu. Şimdi aynı memur aldığı ikramiyeyi 5'le çarpmadan iyi bir ev alamıyor.

Neyse içim karardı. Türkiye'deki yoksulluk sınırının 4.960,00 TL olduğunu hatırlatarak yazımı sonlandırayım. Siz orta direkler olarak tasarruf için neler yapıyorsunuz? Şaban gibi en uç noktada tasarruflarınız var mı? Neler önerirsiniz tasarruf için?
Tags:

Yorum Gönder

8Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. Çatırdamak az gelir diyorum arkadaşım. Bittik, bittik.:( Yani başkalarını bilmiyorum ama ben pekçok şeyden kısıtlama yapıyorum, mesela çok sevdiğim halde kitap almıyorum:(kuaföre 2 yıldır gitmiyordum geçenlerde istisna gittim, saçlarımı boyatmıyorum, üstüme başıma bir şey almıyorum, eski kazaklar vs. idare ediyorum, marka tutkum zaten yok 10 liraya ayakkabı da alabiliyorum hiç de utanmıyorum, gocunmuyorum. Vejetaryan olmam işe yaradı:))et masrafım yok:)öyle şunu alayım, bunu alayım yok, sinema, tiyatro yok, ekmek, peynir, zeytin, çayım, içme suyum olsun yetiyor.
    Orta direk çöktükçe, başımızdakiler trilyoner oluyor, benim bildiğim bir müteahhit sınıfı, ihaleci iş adamları, akp'ye yamanan müftü vs. kesimi ihya oldu.

    Emeğine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazdıklarınıza sonuna kadar katılıyorum. Herkes bir şeylerden kısıyor. Dışarıya karşı bazen bunu yansıtmamaya çalışsak da bu böyle. Hiçbir devirde bu kadar fazla yolsuzluk ve yoksulluk olmamıştır herhalde. Yolsuzluk yapanlar ihyâ olurken yoksul kesim kemer sıkmaya devam ediyor.

      Sil
  2. Herkes kendine göre yöntemler bulmak zorunda sanırım. Ama öte yandan birilerinin de keyfi yerinde. AVM`leri hiç sevmem, yılda 2-3`ü geçmez uğradığım. Yolumun üzerinde bir tanesi var ve hafta sonları önünden geçilmiyor, nasıl bir trafik! Bir kesim de sürekli harcıyor, kredi kartıyla da olsa harcıyor.
    Eskiyi düşününce kendimden örnek vermem lazım: rahmetli babam tek başına çalışıp 4 çocuğunu da üniversitede okutmuş bir babaydı. Parayı iyi kullanırdık, bize de öyle öğretti. Annem diker, örer biz giyerdik, bayramdan bayrama ayakkabı alınırdı vs. Ama ben eskiyi böyle düşününce günümüzdeki alım gücünün nereye geldiğini daha iyi anlıyorum. Şu an başka bir şehirde tek maaşla çocuk okutmak orta direk için imkansıza yakın.
    Bir şey daha; böyle büyümüş olmamın en büyük katkısı şu an param olsa bile en ufak bir şeyi alırken yüz kere düşünmem, gerçekten ihtiyacım olup olmadığını sorgulamam. Çocuklara da bunu kazandırmak hedeflerimden biri.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediğiniz gibi avm'ler, kafeler akşamları ve haftasonları tam dolu oluyor. İnsanlar bir yandan hayat pahalılığından şikayet ederken bir yandan da keyiflerinden eksik kalmıyorlar. Bunu biz de yapıyoruz. Tamamen tüketim toplumuyuz. Aza kanaat getirmiyoruz. Ailede bir kişinin tasarruflu olması da yetmiyor. Bu bilinci tüm aile bireylerine aşılamak gerekiyor. Teşekkürler yorumunuz için.

      Sil
  3. zengin bikaç milyon ve yoksul milyonlarca insanız artık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle. Zengin aşırı zengin; fakir ise aşırı fakir. En kötü yanı fakirlerin fakirliğini kabul etmemesi. Kendinin olmayan parayı harcaması. :(

      Sil
  4. Orta Direk Şaban benim sevdiğim Kemal Sunal fimlerinden biridir. O filmde anlatılanlar hala geçerli. O yüzden o filmler hiç eskimeyecek. Orta Direk kalmadı artık. Benim maaş da yattığı gün bitiyor. Geçim çok zorlaştı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ekmek aslanın ağzında değil midesinde artık. Allah yardımcımız olsun.

      Sil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!