Adıyaman'ın Hikâyesi

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
0

 


81 ilimizden 2. si olan Adıyaman'a geldi sıra. Etimolog (ben değilim ama anlayabiliyorum hallerini) olmak bayağı bi zor işmiş ya. Sürekli araştıracaksın, araştırmaların sonucu bir tane sonuç çıkarsa ne âlâ! Ama azîzim, 3-4 tane ayrı ayrı rivayetler çıkıyor. Böyle bir durumda senin de yapabileceğin daha fazla bir şey yok mecburen bulduklarını ayrı ayrı belirmek zorundasın. Adıyaman ilimizin menşei de aynen böyle. 2 ayrı rivayet var:

Birinci rivayete göre, zamanında şu andaki Adıyaman üzerinde Perre adında bir şehir kuruluymuş. Bu şehirdeki putperest bir adam ve 7 oğlu varmış. Birgün baba evden yokken çocukları evdeki putları kırmışlar. Baba eve dönünce putları kırdıkları için 7 oğlunu da öldürmüş. Bu olaydan sonra o şehre Yedi Yaman denmeye başlanmış ve zamanla Adıyaman şekline dönüşmüş.

İkinci rivayete göre ise Adıyaman'ın doğu, batı ve güney taraflarında derin ve verimli vadiler bulunmaktadır. Bu yüzden buraya Vadi-i Leman(Güzel Vadi) denilmiş. Daha sonra telaffuz şekli Adıyaman'a dönüşmüş.

Ancak Adıyaman'a 1926 yılına kadar Hüsn-ü Mansur deniliyormuş. Bunun hikayesine gelince Adıyaman'da bulunan kaleye halk Hüsn-ü Mansur Kalesi diyorlarmış. Mansur ismi ise Abbasî Halifelerinden Ebu Cafer El-Mansur'un adından gelmiş.

Umarım bilgi dağarcığınıza bir şeyler katabilmişimdir. Memleketim Afyonkarahisar bir sonraki yazımda. Takip etmeye devam edin...

Yorum Gönder

0Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

Yorum Gönder (0)

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!