Şehzadeler Şehri Amasya

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
0

 


Evet arkadaşlar sıra geldi Amasya'ya. Amasya isminin kaynağı hakkında da çeşitli rivayetler var.

Milattan önce Birinci Yüzyılda Amasya'da doğan tanınmış tarih- coğrafya bilgini Stırabon'a göre, şehri ilk kuranlar Amazonlar'dır. Amazon kraliçesi Amasis, Karadeniz kıyılarından aşağı inmiş, Amasya'nın bulunduğu yeri beğenerek bir şehir kurmuş, adına " Amasis şehri" demek olan "Amaseia" demişler.

Bir söylentiye göre de, bir zamanlar buradaki dağlarda elmas madeni işletilirmiş, bundan dolayı şehre "Elmasiye" denmiş, bu ad zamanla Amasya olmuş.

Şehrin adının Amasya'yı fetheden Danişmend Ahmed Gazi'nin karısı "Ümmü Asiye" den geldiğini, Ümmü Asiye'nin Amasya'da oturduğunu söyleyenler var. Fakat, Amasya, Danişmend Gazi'nin burayı fethinden önce de "Amaseia" adıyla tanınan, bilinen bir şehirdir.

Görüldüğü gibi 3 tane rivayet var. Ancak bana 1. rivayet daha akla yatkın geldi. Bazıları ise 3. görüşü destekliyor. Ama yukarıda da bahsettiğim gibi Danişmendliler Amasya'yı fethetmeden önce de burası "Amesia" diye adlandırılıyormuş. 2. rivayet ise daha çok "Ana Dolu" hikâyesine benziyor ne dersiniz?

Her zaman belirttiğim gibi burada yazanların hiç bir bilimsel değeri yoktur. Ben sadece araştırmaların sonucunu araştırarak buraya yazıyorum.

Yorum Gönder

0Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

Yorum Gönder (0)

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!