Şehrullah: Receb-i Şerîf

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
7

İdrâk edeceğimiz mübârek Receb ayı, kamerî ayların yedincisidir. “Eşhür-i hurum”dan olan bu ay, Şehrullah yani Allâhü Teâlâ’nın ayıdır. Bu aya oruçlu girmeli ve bu ayda çok ilticâ etmelidir.

Receb ayının 1’inci günü oruç tutanlara 3 senelik, 2’nci günü oruç tutanlara 2 senelik, 3’üncü günü oruç tutanlara ise 1 senelik nâfile oruç sevâbı verilir. Bu, hadîs-i şerîf ile sâbittir. Üç günden sonra her gününe birer ay oruç sevâbı verilir.

Bu ay Cenâb-ı Hakk’a mahsus bir ay olduğu için yalnız Zât-ı İlâhî’yi bildiren İhlâs Sûresi’ni çok okumak lâzımdır. Bilhassa bu aya hürmet olarak, ayrıca günde 11 defa İhlâs-ı Şerîf okumalı, tevhîd, istiğfâr ve salevât-ı şerîfeyi ihmâl etmemelidir.

Bu ayda 2 kandil vardır:
1. İlk cuma gecesi “Regâib Kandili”,
2. Yirmi yedinci gecesi “Mi’râc Kandili”dir.

Bu ayın birinci gecesi bir tesbih namazı veya Receb-i Şerîf’in ilk onu zarfında bir defaya mahsus olmak üzere kılınan on rek’at namaz da kılınabilir. 

Receb ayında her gün, -başında ve sonunda 7’şer Fâtiha ile- 100 İhlâs-ı Şerîf okumak da çok sevâptır.

Bu ayda, mümkün olduğu kadar Hatm-i enbiyâ yapılmalı ve oruç tutulmalıdır. Bu orucu 13, 14 ve 15’inci günlerinde tutanlar, Eyyâm-ı Bıyz’da oruç tutma sünnetini de yerine getirdiklerinden, nice hastalıklardan şifâ bulurlar. (Duâ ve İbâdetler, Fazilet Neşriyat)

**************

Böyle mübarek gün ve geceleri dolu dolu yaşamaya, idrak etmeye gayret göstermek gerekiyor. "Ilımlı İslam" anlayışını yaymaya çalışan, bunu da "İslam kolaylık dinidir." diyerek yapanlara itibar etmeyiniz. Geçen Cuma namazında kürsüdeki imam maalesef bu tarz vaaz vererek insanların dini hayatlarını da tehlikeye attı. Edille-i Şeriyye'den sadece kitap ve sünneti kabul ettiği; icmâ-ı ümmet ve kıyas-ı fukaha'yı ise kabul etmediğini belli eden bir vaaz verdi. Ayağa kalkıp itiraz edesim geldi ancak yapamadığım için ben de konuyla ilgili 2 tweet atabildim. 



Ne demişler? "Yarım doktor candan, yarım hoca dinden, imandan eder!" Özellikle şu yaşadığımız ahir zamanda birinden bir şey duyduğunuzda, işinize kolay gelen bir bilgi ise şeytanın vesveselerine aldırmadan muhakkak başka birilerine de sorun. Eğer nefsinize zor gelen bir şeyse o zaman onu yapmanız sizin için daha hayırlıdır.

Hz. Allah bizleri nefsimizden, şeytandan ve şeytanlaşmış insanlardan korusun. Amin.

Not: Bu yazı ilk olarak 3 Nisan 2016'da kaleme alınmış olup herhangi bir değişiklik yapılmadan 12 Şubat 2021'de tekrar yayımlanmıştır.

Yorum Gönder

7Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayırlara vesile olsun, Allah ibadetlerinizi kabul etsin inşallah.

      Sil
    2. Amin teşekkür ederim SzgnBsl Bey. Bilmukabele...

      Sil
  2. İnşallah güzel bir şekilde, barış, huzur ve sağlık içerisinde bu güzel günleri yaşayabiliriz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O da gidiyor artık. Rabbim Şâbân-ı Şerîf'i hakkıyla yaşatsın bizlere...

      Sil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!