Rekor Değil Rakor, Civata Değil Cıvata!

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
4
İşim gereği sürekli hırdavatçılara, nalburlara, yapı marketlere ve rulmancılara girip çıktığım için bu sektörde kullanılan terimlere az çok aşinayım. Şöyle bir düşündüm de 'rakor' ve 'cıvata' kelimelerini herkes yanlış kullanıyor.
Rakor Çeşitleri

Bu sektöre girmeden önce aldığım eğitimlerde de ilk öğretilen konulardan bir tanesi buydu. "Halk arasında 'rekor' derler ancak aslında doğrusu 'rakor'dur." demişlerdi. Gerçekten de öyleymiş. Daha hiç 'rakor' diyene rastlamadım. Fransızca 'raccord' kelimesinden dilimize geçmiş 'rakor' kelimesi. Rakor bir bağlantı parçası şekli. Daha önce elde edilmemiş sonucu aşan yeni sonuç olarak tanımlanan 'rekor' kelimesi de Fransızca 'record' kelimesinden dilimize geçmiş. Yani rakor ile rekor kelimeleri tamamen farklı.
Cıvata Çeşitleri

Cıvata kelimesinde çok büyük bir yanlış kullanım yok ancak yine de düzeltilmesi gereken bir yanlış olduğunu düşünüyorum. Yine halk arasında galat-ı meşhur olmuş bir şekilde 'civata' diyorlar (i ile) ancak doğrusu 'cıvata' (ı ile).

Türkçe Hataları etiketi altında bu tarz yazılarım devam edecektir. Takibe devam ediniz lütfen.

Yorum Gönder

4Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. Rakor bildiğim bir şey değildi zaten. Başlığı okuyunca yanlış kullanıyormuşum galiba diye düşündüm. Rekor kırmak şeklinde düşündüm bir an. :)

    YanıtlaSil
  2. Güzel bir açıklama olmuş,emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!