Bazı Türkçe Hataları

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
14
Türkçe Hataları bölümümüz için zaman zaman karşıma çıkan hataları biriktiriyorum ve bu şekilde hepsini tek bir yazıda ele almayı düşünüyorum. Bloga bazen yazacak hiçbir şey bulamıyorum bazen de arka arkaya yazacak bir şeyler aklıma geliyor. Her blogcuya, her yazara oluyordur herhalde böyle şeyler.

Aşağıda, internette dolaşırken karşıma çıkan bazı yazım yanlışlarını göreceksiniz. Bu yazım yanlışlarının çoğu kulaktan dolma kelime bilgilerinden kaynaklanıyor. Bazıları da farkına varmadan yanlış telaffuz ettiğimiz kelimeyi de sanki konuşuyormuş gibi yazdığımızdan kaynaklanıyor.

* Mebal / Vebal


LinkedIn'de karşıma çıkan bu iletide güzel bir mesaj var. Ancak bu güzel mesaj çeşitli yazım ve noktalama yanlışları ile katledilmiş. En sonundaki "mebal" ise öldürücü darbe olmuş. Ben buraya yazmasam büyük "vebal" altında kalacağımı düşünüyordum. Kimseyi kınamak değildir yaptığım.

* Morel / Moral


Bu yazıda verilmek istenen mesaj da çok güzel ancak bazı yanlışlar adamın "moral"ini bozuyor. "Morel" olsa bozulmazdı. :)

* Ayağa Dökülmek / Sokağa Dökülmek


Biraz önce Bursa haberlerini okurken karşılaştığım bu haberdeki yanlış nedeniyle bu yazıyı kaleme almaya vermiştim. Koskoca Milliyet deyimi yanlış kullanmış. "Ayağa Kalkmak" diye bir deyim var. Onu kullanacağı yere "Sokağa Dökülmek" deyimiyle karıştırarak "Ayağa Dökülmek" diye bir deyim uydurmuşlar. Olmamış beğenmedim bu deyimi...

* Keyife / Keyfe


AySe Yapı aslında sonradan gördüğüm reklamlarında bu yanlışından vazgeçmiş. O yüzden tebrik etmek lazım kendilerini. "Keyife" olmaz efendim; o ünlünün oradan düşmesi lazımdı. Okuyunca "keyfim" kaçtı.

Siz de benim gibi Türkçe Hataları konusunda takıntılı mısınızdır?

Yorum Gönder

14Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. Kelime hatalarını ne yalan söyleyeyim,ben de ara sıra yapabiliyorum.. :) Türkçeyi doğru konuşmak ve yazmak önemli..İnsanın aklına o anda ne geldiyse o yazılıyor..Koskoca medya kuruluşları bile bu hatanın içine düşebiliyorlar..O açıdan yazınız çok önemli..Bilgi için teşekkür ederim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yanlışlıkla yazma hepimizin başına gelebiliyor ancak bazıları kullanımlarının yanlış olduğunun farkında bile değil. Ağız alışkanlığı olarak yanlış telaffuz ve yazıma devam ediyorlar.

      Sil
  2. Çok güzel bir noktaya değinmişsiniz. Geçenlerde bir blog yorumunda karşılaştım bu durumla. Klavye başında bir durumla ilgili bir şeyler anlatmaya çalışılıyor. Ancak aktarılmak istenen bir türlü derlenip toparlanıp da cümleye dönüşemiyor. Oysa ekran başında bizi kimse kovalamıyor, zamanla yarışıp gazeteye yazı da yetiştirmiyoruz. O halde nedir bu özensizlik diye düşünmeden edemiyorum. İnanın bazen elimden yanlış çıkmış bir yorumu yayınlanmışsa silip, yeniden doğrusunu yazmaktan asla yüksünmüyorum.

    Bu güzel paylaşımlarınıza, bir tane de ben eklemek isterim.

    "Geçen gün bayram gecesi İlber oltaylı hocayla celal şengör bir tv programında konuşuyorlar ben internetten sonradan izlerken çok sıkıldım şengör'ü hiç anlamadım ne diyor anlaşılmıyor.Konuşmacınında bu etkileşimde zaten ilk bu sonra dinleyicidir.Konuşan eğer dinleyenine söylediğini anlatamıyorsa ortada ne sohbet olur ne fikirler.Ha anlaşılmadıysa sabredilmeli bende öyle yaptım zorladım anlayayım diye yine aynı bolca yabancı kelimeleri söyleyip durdu birde çoğunda çeviride yapmadı.Bu bir dinleyene saygısızlıktır.Hızlı konuşuyor zaten Türkçe kelime dışında dedim ya bir sürü cümleler üretiyor.-Konuşmacının tavırlarına değil,ne anlattığına odaklanın cümleniz katılmıyorum.Herifin ses tonuna eline koluna hakimsizse umrumda olmaz."

    :) Saygılar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Verdiğiniz örneği okumakta zorlandım. Dediğiniz gibi biraz özenli olmak gerekiyor. Estetik açısından bile kötü bir yazı. Noktalama işaretlerinden sonra boşluk gelmesi gerekiyor en basitinden.

      Sil
  3. Ben çok takarım buna, morel, mebal:)))çok şaşırdım bu kadarını beklemezdim. Sonuçta çok sık kullanılan iki sözcüktür moral, vebal. Nasıl bu kadar yanlış kullanmış merak ettim gerçekten. "Şehridir" in ilk kullanımı da yanlış orada "şehirdir" olacaktı, ikinci de doğru kullanmış. Yerli oto derken o harfini büyük yazmış, Gebze'nin ilk harfi küçük harf...valla daha çok şey çıkar bu yazıda sıkıldım:)))ama yazım hatası bir yana hani bu akp çok işler yapıyordu, dünya bizi kıskanıyordu, Trabzon'da hiçbir şey yapmadığı ortaya çıkmış oldu. :)))) Çok teşekkürler. Dilimize sahip çıkılınca çok seviniyorum. Önemli bir konu çünkü.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen çok önemli bir konu. Dinimize, dilimize, vatanımıza, milletimize sahip çıkmamız lâzım.

      Sil
  4. Kullandığımız dili en iyi şekilde konuşmaya çalışmalıyız. Yazma alışkanlığımız olmadığından bir yazı hazırladığımızda veya yorum yaptığımızda hatalar yapabiliyoruz. Hepimiz hata yapabiliriz önemli olan niyettir. Düzeltmeye ve öğrenmeye çalıştıkça hatalar azalacaktır ama önemsenmedikçe sonraki nesile içi boşaltılmış ve anlamsızlaşmış dil kırıntıları bırakabiliriz. Güzel bir noktaya değinmişsiniz aslında arada bir hepimiz bu tür yazılar hazırlarsak farkındalık yaratabiliriz. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok güzel bir noktaya değinmişsiniz. Galat-ı meşhur denilen olgu budur işte. Önemsenmediği için meşhur kullanım olarak sonraki nesillere yanlış kullanım aktarılıyor.

      Sil
  5. Bazen bir kelime kafama takılıyor. Şöyle miydi, böyle miydi? diye. Google'dan bakıyorum.
    Noktalama işaretlerinde yanlışlarım oluyor. Bildiğim kadar yapıyorum artık.

    Dokunmatik klavyelerde de çok hatalar oluyor. Yanındaki harfe basılabiliyor. Geri dönüp kontrol etmek gerekiyor.

    Ayağa dökülmek deyimini ben de sevmedim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Google amca her konuda olduğu gibi bu konuda da imdadımıza yetişiyor. Özen göstermek lâzım tıpkı sizin gibi.

      Sil
  6. Bazen evde olmayınca telefondan yazdığım makalelerimde benim de yapmamam gereken yazım hataları yaptığım oluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hatanın ne olduğunu bildikten sonra ve düzelttikten sonra sıkıntı yok. Çok dikkat edenler bile muhakkak gözden kaçırdıkları hatalara imza atıyorlardır.

      Sil
  7. Çok takıntılıyım. Yıllarca yanlız değil yalnız olduğunu anlatamadık millete lakin ben bugünlerde mefat değil vefat, ladar değil radar düzeltmelerini bile yaptım. İyiye değil de kötüye doğru gidiyoruz sanki, bunlar hep kitap okutamadığımızdan. :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle. Bu konuda ben de takıntılıyım ve yazıyorum. (Temayı değiştireyim bari benzer yazılar görünmüyor çünkü.)

      Sil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!