İnternette Nasıl Zaman Öldürülür?

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
8
İnternet hayatımızın her alanında var artık. İyiye kullanırsan iyi; kötüye kullanırsan da kötü sonuçlar doğurabilecek bir alan. Benim de meşgul olduğum tek mâlâyânî maalesef. :( TV izlemeyi sevmem. Onun yerine internette vakit geçirmeyi tercih ederim. İnternete de telefondan değil de dizüstü bilgisayardan girmeyi tercih ederim.

Ailemi de ihmal etmeden zaman zaman bilgisayar başına oturuyorum. Mesela şu an eşim ve oğlum yeni doğum yapmış komşumuzu ziyarete gitti ben de bu şekilde vakit geçiriyorum. İnternete girmek için tarayıcı olarak Chrome kullanıyorum. İlk açılışta otomatik olarak açılan internet sitelerinden bahsederek internette nasıl zaman öldürdüğümü sizlerle paylaşmak istedim.

Chrome'da sekmelerim şu şekildedir:


Şimdi tek tek sekmeleri sizinle paylaşmak suretiyle internette nasıl zaman öldürdüğümü paylaşayım.

1. Whatsapp
Hepinizin de bildiği üzere web.whatsapp.com üzerinden erişim yaparak telefonda kullandığınız haberleşme uygulamasını bilgisayarınızdan da kullanabiliyorsunuz. Ben de bilgisayar başındayken gelen mesajlara cevap vermek adına kullanıyorum kendisini.

2. Inoreader
Bir zamanların Google Reader'ını aratsa da şu an RSS yayınlarını takip etmek için kullanıyorum. Böyle bir sistemi asıl kullanma amacım Donanım Haber Sıcak Fırsatları daha sıkı takip etmek. Daha önce yazmıştım değil mi sıcak fırsatçı, bedavacı olduğumu. :)

3. Ekşi Sözlük
Sözlüklerin piri olarak bilinen Ekşi Sözlük'te de varım. Aslında bu sözlükçü olma merakı yeni düştü içime. İlk bloglarla tanışma zamanında bu sevdaya tutulsaydım herhalde şimdi rütbeli bir sözlük yazarı olurdum. Şu an Ekşi'de onaylı bile değilim aslında. Çaylak sıfatına hâiz olanlardanım ve şimdi kontrol ettim de çaylak onay listesinde 25910. sıradaymışım. Ekşi Sözlük'ü de daha çok gündemden haberdar olmak adına takip ediyorum desem yeridir. Sol taraftaki güncel başlıkları kontrol ederek bu görevi îfâ ediyorum. Beni Ekşi Sözlük'te badilerinize eklemek isterseniz adresim şudur: https://eksisozluk.com/biri/rehitu

4. Youtube
Tam bir video cenneti olan Youtube'u da hem abone olduğum bazı kanalları takip etmek hem de hoşuma giden değişik videoları izlemek için kullanıyorum. Bir videodan sonra önerilen videoların içinden hoşuma gideni seçerek buradaki vakit öldürme işlemini tamamlıyorum. Youtube'da tam anlamıyla bir yayıncı değilim. Keşke olabilsem ama o kadar geniş vaktim yok. Yine de takip etmek isterseniz şuraya tıklayabilirsiniz.

5. Vikipedi
Bildiğiniz üzere Vikipedi'ye Türkiye'den erişim hâlâ kapalı. O yüzden uzunca bir süre bu sekme kapalıydı. Geçenlerde bir yerden link verildiğini gördüm ve tıklayınca https://tr.0wikipedia.org adresine gittim. Adresteki 0'ı fark etmişsinizdir. Aynı Vikipedi'ye bu şekilde ulaşarak kullanıyorum artık. Vikipedi'de ise solda "rastgele madde" seçeneği var. Ona tıklayarak karşıma çıkan konu hakkında bilgileniyorum. Vikipedi'de de işin yazar tarafında değil de okuyucu, isifade edici tarafındayım. 

6. Tumblr
Tumblr da daha çok gençler arasında yaygın olan hem kısa hem de uzun bloglamaların yapılmasına olanak sağlayan bir ortam. Ben daha çok giflerinden dolayı tercih ediyorum. Eskiden beri Tumblr kullanıcısıyım ancak nedense her seferinde silip silip yeniden hesap açıyordum. Şimdilerde ise sadece hoşuma gidenleri "rb"lemek için kullanıyorum. Değişik hesaplardan değişik işler çıkıyor burada. Takip etmek isterseniz şu hesaplara beklerim: https://rehitu.tumblr.com/  ve https://catolog.tumblr.com/

7. Blogger
Ahan da şu an size bu yazıyı yazdığım mecra. 10 seneden fazla süredir değişik isimlerle açık kapattığım bloglarıma ev sahipliği yapan bu sisteme teşekkürlerimizi bir borç biliriz. Fazla söze gerek yok. 

8. Google Fotoğraflar
Telefonuzdan çektiğiniz fotoğrafların yanısıra bilgisayarınıza yüklediğiniz bir program ekle bilgisayarınıza yüklediğiniz bir fotoğrafı bile eşzamanlı olarak senkronize ederek size sunan bir sistem Google Fotoğraflar. Sekmede sürekli açık durmasının sebebi ise hem eski fotoğraflara bakarak nostalji yapıyorum hem de gereksiz fotoğrafları silerek temizlik yapıyorum. 

9. Gmail
Bir numaralı mail sağlayıcısı. Şimdiye kadar bahsi geçen Youtube, Blogger ve Google Fotoğraflar gibi bir Google ürünü. Bir konu hakkında bana mail atmak isterseniz adresim şöyledir: recephilmitufan(etdiyeokunur)gmail.com

10. Google Plus (G+)
Google, Facebook gibi bir mecra oluşturmak için çok denemeler yaptı ancak istenileni gerçekleştiremedi. Eskiden Orkut gibi, Google Buzz gibi değişik hamleleri oldu ancak tutmadı. Google Plus da tam tuttu denilemez aslında. Benim burada var olma sebebim ise blog yazarlarını takip etmek. Blogger'daki "İzleyici" özelliğinden ziyade direkt kendi oluşturduğum çevre içerisinde takip etmek daha kolay geliyor. Google Plus'ta beni çevrenize eklemek isterseniz sizi şuradan alayım:

11. Pinterest
İlgi duyduğunuz konuları görselleriyle takip edip panolar hâlinde kaydedebildiğiniz bir mecra burası da. Daha önce Pinterest'te oluşturduğum Çocuk Eğitimi panosundan şu yazımda bahsetmiştim. Pinterest'te de beni takip etmek isterseniz beklerim: https://tr.pinterest.com/rehitu/

12. Quora
Sıkı bir Quora takipçisi olduğumdan değişik yazılarımda bahsetmiştim. Burada her türlü soruya her türlü cevabı bulabilirsiniz. Şu an sadece İngilizce dil desteği var. Başka dil desteklerinin geleceğini de çok sanmıyorum aslında. Oradaki sayfama bakıp takip etmek isterseniz de beklerim. https://www.quora.com/profile/Recep-Hilmi-Tufan

13. Uludağ Sözlük
Ekşi Sözlük'ten ümidimizi kesince farklı sözlüklere dadandık tabii. Onlardan biri de Uludağ Sözlük. Bundan 5 gün önce yazarlığım onaylandı ve çaylaklıktan çıktım orada. Onbirinci nesil yazarlardan olmuşum. Siz de oralardaysanız takip etmenizi isterim: https://rehitu.uludagsozluk.com/

14. LinkedIn
İş hayatının Facebook'u diyebileceğimiz bir sosyal iş ağı. Ancak burayı da Facebook gibi kullanan profesyonellikten uzak kişiler maalesef var. Burada da aktifim ve özellikle normal hayatta tanıştığım iş hayatındaki kişileri eklemeye ve ağımı kurmaya çalışıyorum. Sizler de bu mecrada varsanız beklerim. https://www.linkedin.com/in/rehitu/

15. StumbleUpon
Kendi belirlediğiniz kriterlerde internet hayatında yer alan sayfaları rastgele size sunan bir mecra. Stumble tuşuna basarak her seferinde karşınıza başka öneriler gelecektir. Can sıkıntısı ve vakit öldürmek için birebir. Buraya da beklerim: https://www.stumbleupon.com/stumbler/rehitu?

16. Instagram
Instagram'ı webden takip etmesi de güzel. Beğeni ve yorum atabiliyorsun ancak fotoğraf ekleyemiyorsun. Onun da bir hâl çaresi bulundu gerçi. Vakit öldürmek için sırası geldiğinde bakıyorum buraya da. https://www.instagram.com/rehitu/

17. Instela
İnstela da bir sözlük platformu. Zaman zaman aşırı yavaş olsa da ilk aktif olduğum sözlük olduğu için vâr olmaya devam ediyorum. Sizleri de beklerim. https://tr.instela.com/user/rehitu--237568

18. Twitter
Tanıtıma ne gerek var ki değil mi! Sadece hoşuma gidenleri takip ediyorum. Diğer türlü twit akışından geçilmiyor. Referans olarak bu yazıyı gösterin ben de sizi takip edeyim. :) https://twitter.com/recephilmi

19. 9gag
9gag bir efsane. Burada vakit öldürme tekniğim ise herhangi bir sayfadayken "random'ın kısaltması olan "R" harfine basarak rastgele bir konuya gitme şeklinde. Tavsiye ederim burayı da. https://9gag.com/u/rehitu

20. Facebook
Artık bu devirde Facebook'u olmayana iş de vermiyorlar kız da. Her şeyin fazlasının zararlı olduğu gibi burası da öyle. Abartmadan kullanmakta fayda var Facebook'u. Ben ise Facebook'ta sadece gerçek hayatta tanıdıklarımı ekliyorum. Facebook sayfalarım var oralara beklerim.

İşte bu kadar! Ya hu arkadaş bu kadar sekmeye bakıyorsun sırayla ancak şöyle bir mecra var; senin gibi adam oraya da gelmeli dediğiniz bir site varsa yorumlarda onlardan da bahsetmenizi rica ederim.

Peki sizin sürekli açık duran sekmelerinizde hangi siteler var? Bu konudan ilham alarak siz de blogunuzda bahseder misiniz? Böylece bir mim konusu olmuş olur ne dersiniz? Bu mime, yazıyı okuyan tüm blogcuları davet ediyorum. :)
Tags:

Yorum Gönder

8Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. Yazı başlığınızı okuyunca dedim ki, internette nasıl zaman diriltilir yazısı lazım sana, çünkü araştırmalarım, meraklarım ve blog okumalarım dışındaki kaçak zamanlar için kızıyorum kendime. Çok güzel bir yazı olmuş, kontrollü gidilirse sizin rehberiniz zamanı diriltir de üstelik!. Derlemeler faydalı, teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim vakit geçirme amacım tamamen faydalı bilgiler edinip o bilgileri paylaşmaya yönelik aslında. Beğenmenize sevindim.

      Sil
  2. Benim her zaman açık olan sekmelerimden ilki Google Plus (bence tüm bloggerlar gelmeli). Plus'ta paylaşılanları genellikle kaçırmadan okuyorum. Blogger okuma listesini nedense takip edemiyorum. Gmail ve yandex açık. Yorum bıraktığım blogları takip ediyorum. Pinterest'te ben de vakit geçiriyorum. Blogger tabii ki. Aklıma bir fikir gelirse diye sürekli açık duruyor. Youtube videolarda ilgimi çeken videoları izliyorum. Bunlar dışında sosyal medya hesabım yok.Bazen vakit öldürdüğümü düşündüğüm oluyor fakat bana çok şey kattığı da bir gerçek.
    Fakat sizin eşiniz ve çocuğunuza ayırmanız gereken zamandan çalmıyor oluşunuzu tebrik etmek isterim. Erkekler bazen internete kendilerini kaptırıp aileyi unutabiliyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ailemi ihmal etmemeye çalışıyorum. Mesela şu an oğlum öğle uykusuna geçti ve eşimle birlikte oturduk; dinleniyoruz.

      Sil
  3. Benim sekmelerimde sırasıyla Forvo (İngilizce telaffuz sitesi. İngilizceye kafa yorduğum zamanlarda bakıyorum), Blogger, Google+, Youtube, Facebook, Finkafe, Twitter, Hürriyet, BoredPanda, Naitonal g. vs. siteleri var...Wow baya varmış yaa hepsini de yazmayayım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Finkafe'yi bilmiyordum. Oraya da bir el atayım. :)

      Teşekkürler...

      Sil
  4. en çok işime yaraya bilgi Whatsap oldu.. Teşekkürler. Hiç haberim yoktu bu uygulamadan.. Çokça işime yarayacak :)

    YanıtlaSil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!