Her Aileye Değil Her Bireye Bir Kurban!

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
22
Önemine binâen 22 Ağustos 2017'de yazdığım bu yazımı güncelleyip tekrar sizlerle paylaşmak istedim. Yazı içerisinde önceden Facebook'ta açmış olduğum Müslümanca Yaşama Sanatı sayfasındaki "Bir Babanın Kurban Muhâkemesi" başlıklı yazıya link vardı ama o sayfayı kapattığım için ulaşılamıyor. O yüzden onu kaldırdım. Yurt dışı kurban bedelini güncelledim. Bir de bugün yazdığım Kurban Bayramı başlıklı şiirimi de aşağıya ekledim. İyi okumalar...






Hepinizin bildiği üzere Kurban Bayramı'na çok az kaldı. Kurban Bayramı dolayısıyla da kurbanlık telaşı başladı. Kurbanlık telaşı evdeki herkesi sararken yaptığımız bir yanlış var. Evdeki herkese ayrı ayrı kurban düşerken biz sadece bir kurban kesiyoruz.


İşin maddî boyutunu da konuşacağız ancak bunu yapanların çoğu her ferde ayrı ayrı kurban kesilmesi gerektiğini bilmeyenler. Müslümanlığı Cuma'dan Cuma'ya namaz kılıp Ramazan'da da tutabildiği oruçları tutmak olarak benimseyen büyük bir kitle var maalesef.

Kurban kesmek Hanefî mezhebine göre vâcip bir ibadettir. Kendisine fıtır sadakası vâcip olan kimselere kurban da vâciptir. Yâni nisâba mâlik olan hür, mukîm her müslümana vâciptir. Dînî konular direkt bireyleri ilgilendirir. Yâni tek bir kurban ile tüm âile kurban kesmiş olamaz.

Son devrin büyük İslâm âlimlerinden Üstâzımız Süleyman Hilmi TUNAHAN Hz'leri kurbanla alakalı olarak şöyle buyurmuştur:

"1- Kurban kesmek gadab-ı ilâhîyi söndürür.
2- Rızâ-i ilâhîyi celbeder.
3- Kurban çok kesilen bir memlekette harp olmaz.
4- Eğer bir insan hali vakti yerinde olup da kurban kesmezse, Hz Allah (cc) kurbandan akacak kanı onun ya kendinden veya çoluk-çocuğundan veya malından ticaretinden servetinden varlığından mutlaka bir kan çıkaracaktır.
5- Kurbanda çoluk çocuk ve fakir ve fukara için umumi bir maslahat ve mutlak bir menfaat vardır. Şu sözümü isterseniz defterinize not edin. Sağ olur da bir dahaki sene gelirsem sorarım anlatırsınız. Doktorlar bıçaklarını bilemiş, ameliyat masası başında kurban kesmeyen insanları bekliyor. Kurbanda umûmî bir maslahat ve mutlak bir menfaat vardır. Kurban bayramında afv-ı umûmî tecellî eder.

Maalesef zamanımızda kurban kesmenin değil kesmemenin yolları aranıyor. Adam tatile gidiyor, telefonunu değiştiriyor, gereksiz harcamalar yapıyor ancak kurbana gelince durumum müsait değil diyor. Yine büyük âlimler bir sonraki kurbana kadar taksitle ödeme yapılarak bile kesilebiliyorsa kurban kesilmesinin önemi üzerinde duruyor.

İşin maddiyat kısmına gelince şöyle bir tüyo da vereyim. Kurban demek et demek, et yemek demek değildir. Kurbanı et olarak görenlerle kurbanı vahşet diye sınıflandıranlar aynı derecede olayı kavrayamamış kişilerdir. Kurbanınızı yurt dışında da Türkiye'den daha uygun fiyatlara kestirebilirsiniz. $100,00 yani 350,00 TL 1.500,00₺ gibi bir rakamla bu kurban vazifesini ifâ edebilirsiniz. Bu sâyede kurbanın tamamını ihtiyâcı olan talebeye, kimsesizlere, muhtaçlara bağışlamış oluyorsunuz ki burada tamamını kendi evine getirdiğin kurbandan daha makbuldür diye düşünüyorum şahsen. Bu konuda da kurbanın kesileceğinden emin olduğunuz, ehil makamlara başvurunuz.

Kendimden örnek vermem gerekirse evlendiğimden beri her sene tüm aile efradına ayrı ayrı kurban keserim. Kayra Eymen doğunca ona da kesiyoruz. Bu sene kurbanımızın birini Türkiye'de, birini Medîne-i Münevvere'de diğerini de Moğolistan'da kestireceğiz. Allah şimdiden kabul etsin herkesin kurbanını.

Sâhi bu bayram siz ne kesiyorsunuz? Düğün Dernek'teki espriyi yazmayın lütfen. :)

Yorum Gönder

22Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. Allah kabul etsin kurbanlarınızı.

    YanıtlaSil
  2. Abi sanki bir hocanın yazısını okumuş gibi hissettim. İyi yazmışsın yine

    YanıtlaSil
  3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  4. Çok değerli bilgiler,hali vakti sadece kurban kesmeye yeterli olanlar,kurban kesmek yerine çok fakir insanlara yardımda yapabilir.Hali vakti yeterince fazla olanlar hem kurban kesebilirler hem de fakire fukaraya yardımda da bulunabilirler.. Bir rivayet vardır, önemli bir zata, bir hac zamanında 600 binden fazla müslüman hac farizasını yerine getirdiğinde,Hz.Allah(cc) Cebrail aleyhisselama, bu zata sölemesi için "bu 600 binden fazla müslümanın haclarının kabul olmadığını" falan sölemiş. Sonra Allah(cc) tekrar yine o zata sölemesi için "bu 600 binden fazla müslümanın haccının kabul olduğunu" sölemiş. Zat bunu duruyunca iyice merak etmiş, bunun sebebi nedir diye, Cebrail(as)'da ona Allah(cc) emri ile şu ülkede/şehirde yaşayan fakir bir adamı işaret etmiş ve onun cenneteki yerini ve yüksek derecesini göstermiş ve ona gitmesini sölemiş. Zat da ona gitmiş ve adama "durumu anlatmış ve bu dereceye gelmek için ne yaptın?" demiş. Adam da "hac farizasını yerine getirmek için yıllarca para biriktirdiğini, hac günü geldiğinde, komşuların birinin evninin önünden geçerken bir ağlama duyduğunu, fakir bir aile karşılaştığını ve çocukların aç,perişan şekilde ağlayıp durduklarını ve ocakta taş pişirildiğini, bunu görünce dayanamadığını ve hiç çekinmeden hac için biriktirdiği paranın tamamını onlara bağışladığını" sölemiş.. Durumun bundan ibaret olduğunu anlayan önemli zat,hac farizasını yerine getiren kişilerin önce haclarının kabul olmamasını ve sonrada kabul olunmasını buna bağlanmış olduğunu anlamış..(Tabii rivayet tam bu şekilde olmayabilir,aklımda olanları söledim..) Allah(cc) herkesin kurbanlarını ve hac farizalarını kabul eylesin..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam kurban yerine yardım diye bir şey yok. Kurban zamanında kurbanını kesecek, yardımını diğer zamanlarda yapsın. Başka gün mü kalmadı da kurbanın işleyişini bozacak şekilde kurban yerine yardım yapıyor?

      Sil
    2. 2 yorum göndermişim ilkini sildim.. Sen de haklı olabilirsin,en doğrusunu Allah(cc) bilir.. Kolay gelsin..😊

      Sil
    3. Abi yorumlar spama düşmüş önce nedense. O yüzden geç döndüm zaten.

      Sil
  5. Allah hayırlı kurbanlar nasip etsin inşallah (amin) :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin kardeşim. Senin de yeni tarzın hayırlara vesile olsun.

      Sil
  6. Tanrıya şükür, sonunda blogunuzu ziyaret edebilirim. Birkaç kez sonra google'dan web sitesi güvenliği nedeniyle blogunuza ulaşamıyorum. Bilgileri paylaştığın için teşekkürler, arkadaş

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaa niye böyle bir sıkıntı oldu acaba? Ne zaman karşılaştınız bu sorunlarla?

      Tekrar hoş geldiniz...

      Sil
  7. Gerçekten çok doğru verdiğiniz bilgiler ve öğütler hepimizin hatırlayacağı ve tekrardan bilgi tazelemesi için faydalı bir içerik olmuş herkesin Kurban Bayramı şimdiden mübarek olsun

    YanıtlaSil
  8. Allah kurbanlarınızı kabul etsin. Zincir marketlerde, çiftliklerde v.s. kurbanlık satılan yerlerde öncelikle kaç kg et çıkar bundan hesabı yapılınca üzülüyorum. İnşaallah ibadetin özünü anlayanlardan, etten fazlasını görenlerden oluruz ve kalırız.

    YanıtlaSil
  9. Hoşbuldum herkesin Kurban Bayramı şimdiden mübarek olsun🙂

    YanıtlaSil
  10. Rabbim herkesin dualarını ve kurbanını kabul etsin. Herkesin kalbini huzurla doldursun...

    YanıtlaSil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!