İlaç Kullanmadan Önce Sorulacak Sorular

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
23
Günümüzde maalesef peynir - ekmek gibi ilaç kullanımı var. Bunun önüne geçmek için herkes bir şeyler yapmaya çalışıyor belki ama sanki hiçbiri efektif değil. Hastalık hastası olmuş bir milletimiz var ve bilinçsizce ilaç tüketimi de hat safhada!


Hatırlarsanız geçmiş senelerde Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu gibi devlet kurumları bu konularda kamu spotları da hazırladı.



Bununla birlikte artık doktorlar hastalara kolay kolay antibiyotik yazmıyorlar ve eczaneler de reçetesiz antibiyotik satışı yapmıyorlar. Bunlar atılması gereken güzel adımlar ancak bizler daha çok bilinçlenmemiz lâzım. Şimdiki ilaçların hepsinin yan etkisi var. Bir tarafı iyileştirirken diğer tarafı bozuyor bu ilaçlar. Artık öyle bir devirde yaşıyoruz ki onaylamadığımız şeyleri de yapmak zorunda kalıyoruz maalesef.

Bu yazıyı yazmama sebep İnsan ve Hayat Dergisi'nin bu ayki sayısında yer alan şu bölümdü:


İlaç alırken hekime ve eczacıya yukarıdaki soruları %95'imiz sormuyor ancak doktorların %95'i de maalesef hastalarına ilaç yazmadan önce sorması gereken soruları sormuyor veya ilacı yazdıktan sonra yapması gereken açıklamaları yapmıyor. Hatırlarsanız Kasım ayı başında bu yanlış ilaç kullanımı yüzünden mide kanaması geçirmiştim.

En iyisi ve en güzeli hiç ilaç kullanmamak. Mecbur kalırsa da kocakarı ilaçları kullanmak. Adına siz alternatif tıp mı dersiniz yoksa başka bir şey mi dersiniz bilemem ancak yan etkisi olmayan tek ilaç türü bu. Tabii ki bundan da iyisi hiç hasta olmayıp ilaç kullanacak duruma düşmemek!

Peki siz doktora veya eczacıya yukarıdaki soruları soruyor musunuz? Doktorlar size ilaç vermeden herhangi bir soru soruyor mu? 

Yorum Gönder

23Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. Bu konu gerçekten önemli. Her sorunda deli gibi ilaç tüketenler var maalesef. Bu soruları bir eczacıdan bugüne kadar duymadım. Genelde sabah akşam, günde 2 defa kullan gibi cümleler sarf ediliyor. Bunun dışında reçetesiz ilaç almak gayet mümkün ülkemizde. Bence bu sorunda ülke yöneticilerinden kaynaklanıyor. Eczacı ne kadar kazanır nasıl kazanır bilmiyorum ama adamlar artık işi esnaflığa vurup sadece ilaç satma peşindeler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Reçetesiz ilaç almak mümkün evet ama bazı ilaçları vermiyorlar. Reçetesiz verilmemesi gereken ilacı veren eczacı da var mıdır onu bilemem ancak bu duruma birileri dur demeli artık!

      Sil
  2. Çok ciddi bir durum olmadan doktora gitmek taraftarı bile değilim. Bakıyorum çevremdeki insanlara grip olsa doktora gidip ilaç alıyor. Bir hafta sabredin geçiyor zaten.

    İlaçların yan etkisinden daha önemli bir sorun da var. Helal mi? Hz. Allah haramdan insana şifa verir mi? Bunları da sormak lazım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O da doğru maalesef. O konu hiç aklıma gelmemişti yazarken. :(

      Sil
  3. Geçenlerde bir kutu Minoset alacağım. Eczacı on soru sordu, neden bunu alıyorsun diye. Oysa ki miligramı daha yüksek ağır alerji ilaçları istediğimde neden bu diye sormuyor. Alerjiniz mi var diye bile sormuyor. Çok garipler.

    YanıtlaSil
  4. maalesef bilinçsizce ilaç tüketiminin yanında hekimlerin hastaları doğru dürüst tetkik ve muayene etmemesi,gelişigüzel ilaçlar yazması gibi çok etkenler de var..pek çok ilacın yan etkileri ağır olabiliyor..mesela mide kanaması geçirmişsiniz..doktor,mide kanaması etkisini en aza indirecek bir kaç öneri de vermesi gerekirdi..ama maalesef böyle bir durum yok..sağlık eğitim sistemimizin değişmesi gerekiyor..alternatif tıp,bitkiler (fitoterapi) vs gibi ikinci alternatif tıplara da yönelmesi gerekiyor,sağlık okullarının..avrupa da bunun örnekleri çoktur,mesela almanya da yaygındır bildiğim kadarı ile..bizde de olabilir kanaatimce..güzel konuydu,elinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen dediğiniz gibi. Sağlık ve eğitim sistemlerinde köklü bir değişim şart!

      Sil
  5. Maalesef bu sorulardan hic biri sorulmuyor. Ilac kucuk oldugu icin seker gibi geliyor insanlara tek sorulan soru "bundan 2 tane mi alsam 3 tane mi?" Oluyor.

    YanıtlaSil
  6. Çok ciddi rahatsızlığım olmadan doktora gitmiyorum.Bazı doktorların ilaç firmalarıyla anlaşıp işi ticarete döktüğüne inanıyorum.Sürekli kullandığım troid ve şeker hapım var.Bunları kullanmaya başlamadan önce doktoru soru yağmuruna tutmuştum :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eskiden reprezantların doktorların ve eczacıların her türlü işlerine koştuğunu duyardım. Tabii ki bunu reprezantın tanıttığı ilacı yazıp satma karşılığında yapıyorlar. Şimdilerde durum nasıl bilemiyorum ancak dediğiniz gibi bir ticaret kokusu var bu işlerde.

      Sil
  7. Ben bu konularda biraz sorunluyum :) Tü tü tü nazar değmez inş ama hastanenin yolunu unutuyorum. :) Sene 1 veya 2 defa hasta oluyorum ondada iğne vuruyorlar :))))

    YanıtlaSil
  8. Ne doktor soruyor ne biz. Ha babam leblebi gibi atıyoruz ağzımıza.

    YanıtlaSil
  9. Aynen dediğiniz gibi ilaç kullanımı son zamanlarda peynir ekmek gibi tüketilmeye başlandı. Özellikle de antidepresan ilaçları daha fazla tüketilir hale geldi. Bilinçsizce ilaç tüketen toplum olmaya başladık, hastaneye veya sağlık ocağına gidiyorsun grip olunca doktor tedavi bile etmeden ilaç yazıyor. Bir yandan onlarda haklı çünkü günlük belli bir sayıya kadar hastaya bakmak zorundalar. Bakalım bu şekilde nereye gidecek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlaç sektöründeki gözü doymazlar doyana kadar gider herhalde! Onlar da doymayacağına göre!

      Sil
    2. Aynen. Doysalar zaten yeni yeni hastalıklar çıkmazdı :)
      Önce hastalığı üretiyorlar sonra da ona göre ilaç üretiyorlar.

      Sil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!