2002'de Ne Ne Kadardı?

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
11
Hatırlarsınız geçen haftalarda asgarî ücret 1.603,12₺ olarak açıklandı. Bu açıklamanın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Bey ve Başbakan Yardımcısı Hakan Bey çeşitli medya açıklamalarında asgarî ücretin kendileri iktidara geldiğinde 184.000,00eski₺ (yeniye göre 184,00₺) olduğunu ve 2018'dekine kıyasla da 9 kat artırdıklarını söylediler. Önce onların açıklamalarını izleyelim sonra yazımıza devam edelim.


2002'deki asgarî ücreti şimdikiyle kıyaslayıp 9 kat arttı demek tam bir akıl tutulması veya uyanıklık! Hakan Bey konuşmasında 2002'de asgarî ücretle ne kadar süt, et, benzin, dolar vb. alınabildiğini belirtmiş. Ben daha önceki bir yazımda asgarî ücret 2000'li yıllardan bu yana kaç $ veya kaç € ettiğini hesaplamıştım. Okumak isterseniz tıklayınız.

"2002'de asgarî ücret 184,00₺ idi" laflarını çok duymaya başlayınca oturdum Milliyet'in arşivinden 2002'de acaba başka neler ne kadardı? Olumlu olanlar 9 kat arttı mı? Bir asgarî ücretle o zaman ne kadar alınabiliyordu; şimdi ne kadar alınabiliyor diye bir araştırma yaptım. Uzun uzun yazılar da yazılabilir bu konuda ancak aşağıdaki örnekler benim ilk önüme gelenler idi. Haydi birlikte inceleyelim:

* 2002'den Bir BİM Afişi


Yukarıdaki ürünleri tek tek incelemek uzun sürecektir. İçlerinden hâlâ daha aynı marka ile satılanları seçip şöyle inceleyelim.

Güldal Çamaşır Suyu 2,5kg 2002'de şimdiki parayla 1,35₺ iken şimdi ise 2,45₺. 2002'de asgarî ücretle bu üründen 136 tane alınırken şimdiki asgarî ücretle 654 tane alınıyor. Artış yaklaşık 5 kat. 9 kat değil.

* 2002'de Seçim Bitmiş, Zam Yağmış


2002'deki asgarî ücretle 216 tane Kısa Samsun alınabilirken şimdiki asgarî ücretle 178 tane alınabiliyor. Yine 2002'deki asgarî ücretle 92 tane Uzun Tekel 2000 alınabilirken şimdiki asgarî ücretle 178 tane alınabiliyor. Meraklısına not şu anda tüm Tekel ve Samsun sigaraları uzun kısa hepsi aynı fiyat ve 9,00₺. Buradan da sigara alım gücünün düştüğünü net olarak görebiliyoruz. (Keşke hiç alınmasa ama maalesef böyle de bir gerçeğimiz var. Kamu Spotu: Sigara içmek öldürür!)

Alkollü içeceklerin hesabını da varın siz yapın.

* Markete Tekrar Dönecek Olursak!


Hâla daha piyasada olan İçim Kaşar Peyniri üzerinden de bir hesap yapalım bakalım. 2002'de asgarî ücretle 58 tane alınırken; şimdilerde ise 97 tane alınabiliyor. 2002'den beri asgarî ücret 9 kat artmış ancak kaşar peyniri alım gücü 9 kat artmamış. Not: Migros ve CarrefourSA'da şu anda 16,45₺ bu ürünün fiyatı. 2002 hesaplaması da indirimli fiyat üzerinden yapılmıştır.

5kg'lık Balküpü Toz Şeker üzerinden bakarsak olaya orada da şöyle bir sonuç çıkıyor: 2002'deki asgarî ücretle 27 tane alınabilirken; 2018'deki asgarî ücretle en ucuz mağazadan (Özdilek 18,90₺) 84 tane alınabiliyor.

* Ülker Halley'de Durum Nasıl?


2002'de asgarî ücretle 205 tane Ülker Halley 5'li paket alınırken 2018'de bu sayı 891'e yükseliyor. 4 katından biraz fazla.

* Evimize Bir Köşe Takımı Alsak!


2002'de yukarıdaki Yataş Hera L Kanepe'yi alabilmek için 6 asgarî ücretten fazlası gerekirken 2018'de ise yine Yataş Grubu'ndan olan Enza Home'dan ortalama fiyatlı bir köşe grubu alabilmek için 3 asgarî ücret gerekiyor.

* Türkiye, Avrupa'nın Yoksulu!


* Emine Hanım Kaç Asgarî Ücrete Giyinir?


2002'de Tekbir Giyim'in Emine Hanım'ın kıyafetlerinin benzerlerini ürettiği kreasyondan almak isteyen bayanlar 2,5 asgarî ücreti gözden çıkarmalıymış. Şimdiki asgarî ücretle kıyasladığınızda ise 3.816,12₺.

* Asgarî Ücretle Bir de Araba Alsak!


2002'de Transit Connect alabilmek için 112 asgarî ücret gerekirken; 2018'de ise 37 asgarî ücret gerekiyor muâdili olan Transit Courier almak için.

* Asgarî Ücretle Kaç Çil Çil Altın Alırız?


2002'deki asgarî ücretle 1,63 Cumhuriyet altını alırken 2018'deki asgarî ücretle bugün itibariyle 1,50 Cumhuriyet altını alınabiliyor. Altın bakımından kaybımız var. Daha az altın alınabiliyor şimdiki asgarî ücretle.

* Arabaya Yakıt da Lazım!


2002'deki asgarî ücretle İstanbul'daki bir vatandaş 188,91 lt otogaz alabilirken; 2018'de 464,67 lt'ye çıkmış. Ancak artış nedense Cumhurbaşkanı'nın da söylediği gibi 9 kat olmamış.

Kendi çapımda 2002'deki asgarî ücretle şimdiki asgarî ücreti karşılaştırmaya çalıştım. Yazıyı hazırlamak günlük rutinlerimden dolayı uzun sürdü o yüzden verileri tam olarak kaynaklandıramadım hızlıca yazıyı sonlandırmak için. 2002'deki asgarî ücretin şimdikine kıyasla 9 kat arttığını söyleyip bunu savunabilmek için milletin refahının da 9 kat artmasını sağlamak gerekiyordu. Alım gücü maalesef işin öyle olmadığını gösteriyor.

Siz bu açıklama hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizin kendi yaşantınızdan 2002 ile 2018'i kıyaslandırmanız varsa yoruma yazıp katkı sağlamak ister misiniz?

Yorum Gönder

11Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. Çok haklı eleştiri ve analizler yapmışsınız tebrikler. Umarım daha iyi bir dünyaya doğru ilerliyoruzdur demek istiyorum fakat gidişat hiç iyi gibi görünmüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef dediğiniz gibi gidişat hiç de iyi görünmüyor.

      Sil
  2. Bu kadar emek çekmişsiniz bir sürü iş güç arasında, emeğinize sağlık. arkadaş kime nasıl anlatılacak bilemiyorum ki, insanlarımız okumuyorda, dinlemiyor da; bildiğini okumaya devam ediyor. Ne oldu biliyor musunuz geçen pazar günü. Pazara çıkmıştım, otlu pideciden beş adet sipariş verdim ve alışverişe çıktım, döndüğümde "henüz hazır değil siparişleri yetiştiremedim." dedi kadın ve oturdum yanındaki tezgahtarın taburesine izin isteyerek. birisi geldi 50 yaşlarında bir erkek, elinde kağıt kalem "işlerin açılması için dua istedi kırklı yaşlardaki tezgahtardan. o da söyledi ve diğeri de yazdı "sağol" dedi ve gitti.
    Şimdi aklıma geldi sanki senin yazı yazacağını biliyormuş gibi. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Abi bu yorumuna cevap yazmamışım ben. :) Sen şimdi şu tezgahtardan tüm ülke için bir duâ istesene yolun düşerse. :)

      Sil
  3. Siz nasıl bir zekalısın,
    nasıl bir zekaya sahipsiniz Vallahi pes.
    Kitle müsait nasılsa değilmi.
    Sen diyorsun ki benim maaşım 9 kat artsın ama yıllar geçsin hiç bir şey zamlanmasın...
    Akıl varsa sizce bu mümkün mü ?!
    Yav arkadaş açık açık sende yazmışsın ürün bazında 2 kat 3 kat alım gücü artmış hala 9 kat artmamış diye beyin yakan bir saçmalığı yazıyorsunuz.
    Artık inandım katiyen beyin yok sizde. Yada çok çakalsınız, kitlede müsait kitle kitleyebildiğin zırvaları...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siz halinizden memnunsanız sizin için sıkıntı yok. Alım gücünün düşmüş olmasından etkilenmiyorsanız siz sağlam bir yandaşsınız demektir. Ayrıca bu halkı anlayamayacak kadar feraset yoksunu, kör ve sağır birisiniz.

      Sil
    2. Ağzına sağlık kardeşim. Adam “asgari ücret 9 kat artmış” diyor bunlar alım gücünü hesaplayıp aklınca adamı yalancı gibi gösteriyorlar akıl var mantık var asgari ücret artınca elbetteki fiyatlar da bir nebze artacak ama muhaliflere troll kafayla yandaşlık yapmak için kurnazlık yapmayı kendilerinde hak görüyorlar. Vatandaş alım gücü olarak 3-4 kat rahatlamış bunlar hala milleti kandırma peşinde 80 yılın fakirliğini 20 yılda uber zenginliğe dönüştüremedi diye adamı zalim ilan ediyorlar bir de gidişat hiç iyi değil diyorlar inanılmaz toxic bir kafa 😂Aloooo alın gücü 3-4 kat artmış nasıl gidişat iyi değil hiç mi rasyonel bakış açınız yok 3-4 kat artan rehaf nasıl kötü olabiliyor ya ahahaha 😂Tam toxic OKTROL kafası bunların her şeye körü körüne inanan kitlesine üzülüyorum yazık valla.

      Sil
    3. Sizin alım gücünüz 3 -4 kat arttıysa ne güzel. Türkiye'deki %5'lik dilim arasında olmayı neye borçlusunuz acaba?

      Ha bu arada size güzel bir haber daha vereyim mi? 2002'den beri asgarî ücret 46 kat artmış Sn. AKTROLL!

      Sil
  4. Orada bahsedilen konu ilk videoda asgarî ücretin 9 kat arttığına dair yapılan açıklamaya istinaden madem asgarî ücret 9 kat arttı, alım gücümüz neden 9 kat artmadı şeklindedir.

    Sizden önce yorum yapan arkadaşın kaçırdığı nokta da budur zaten. Sadece asgarî ücret ekseninde bakılsa dediğiniz doğru ancak zamanında bu şekilde açıklama yapılınca ona atfen bu şekilde bir yazı yazmıştım ben.

    YanıtlaSil
  5. Kendi zekasıyla dalga geçmek bu demekki. Kitle kitleyebildiğin kadar samancılara

    YanıtlaSil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!