Fil Katili Edison!

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
8
Thomas Edison'ı duymayan yoktur herhalde. Ampülün mucidi diyebiliriz. Tabii kimilerine göre Edison'dan önce ampülü ilk Humphry Davy bulmuştur; Edison ise onun fikrini daha çok geliştirerek daha efektif bir ampülü ortaya çıkardığı için kamuoyunda ampülün mucidi olarak bilinir. Edison'ın bu ünü sadece ampülü bulmasından gelmiyor tabii ki! İnsanlığa faydalı başka başka buluş ve hizmetleri de olmuş kendisinin.


Bu iyiliklerinin üstünü örten ve tarih kayıtlarına geçen bir de kötü bir sıfatı var Edison'un: Fil Topsy'nin katili!

Edison rakibi olan Tesla'nın savunduğu alternatif akımın (AC), DC akımdan üstün olduğunu bilmesine rağmen sırf muhalefet olsun diye ve kıskançlıktan dolayı bu tezi kabul etmiyordu. Bunu göstermek için de her türlü yolu deniyordu. Bu çalışmalarının sonuçlarından biri de Topsy'yi öldürmesiydi. Elektrikli sandalyede öldürdüğü insanlardan bahsetmeyeceğim bile bu yazımda!

Fil Topsy hakkında Yedikıta Dergisi Aralık 2017 sayısında şu bilgiler verilmiş:

"Edison’un para kazanma hırsıyla katledip filme aldığı dişi fil. 1875 yıllarında Güneydoğu Asya’da doğan Topsy, henüz çok küçükken kaçak yollarla Amerika Birleşik Devletleri’ne sokuldu. Amerika’da dünyaya gelen ilk fil olarak tanıtıldığı Forepaugh Circus’taki fillerin arasına katıldı. 25 yıl boyunca sürekli hırpalanması yüzünden hırçınlaştı. 1902’de bir izleyiciyi öldürdükten sonra, Coney Adası’nın Sea Lion Parkı’na satıldı. Yeni sahipleri para karşılığı, bir gösteride halkın gözü önünde asarak öldüreceklerini duyurdular. Ancak itirazlar üzerine halka açık olarak asmaktan vazgeçtiler. Burada kaybettiklerini düşündükleri parayı başka bir yolla fazlasıyla çıkaracaklardı. İdamı bazı davetliler ve basın mensupları izleyeceklerdi. Zavallı hayvan, 4 Ocak 1903 günü feci şekilde öldürüldü. Elektrik sistemini Thomas Edison kurdu. Bu arada hadise, filme çekilmişti. Parayla çalışan kinetoskoplarda halka gösterildi. Çok büyük gelir elde edildi. Filmi çeken şirket Thomas Edison’un sahibi olduğu “Edison Manufacturing Movie Company” idi."


Topsy yukarıda da bahsettiğimiz üzere Edison'ın hırsına kurban gitmiş maalesef. Aşağıda Edison'ın firmasının kayda çektiği filmi görebilirsiniz. Bir filin elektrik akımına kapılıp ölmesi sizi etkileyecekse lütfen izlemeyin!



Ampüle her baktığımda şu anki hükümetin ve Edison'ın zulümleri gözümün önüne gelecek artık! Bu yazıyı Yedikıta Dergisi'nin Aralık 2017 sayısında Ahmet SARBAY'ın kaleme aldığı "Akım Savaşı'nın Suyunu Çıkarmak" başlıklı yazısını referans alarak yazdım. Yedikıta Dergisi'nde bu tarz yazılara ulaşmak mümkün. Abone olmanız önerilir!

Siz daha önce duymuş muydunuz Fil Topsy'i? Edison hakkında sizin bilip de bizim bilmediğimiz başka neler varsa bizimle paylaşır mısınız?

Yorum Gönder

8Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. Aaaaaaaahhhh:(((Hiç duymamıştım yok valla Allah yok kesin emin oldum artık. Vah yavrum yazıklar olsun zaten yıllarca delirtmişler kafese tıkıp, çayırından, çimeninden, savanından, otundan, ırmağından ayırıp, eşi, yavruları doğurması her şeyinden ayırıp Allah bilir neler yapmışlardır daha söylemeye utanıyorum...yok yaa Allah olsaydı hiçbir canlıya zulüm yapılmasına izin vermezdi. Videoya tıklamadım asla tıklamam yüreğim dayanmaz....:(

    Çok üzgünüm şu an:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. BücürükveBen;
      "Amentü billâhi..."yi okuduk Kur'ân-ı Kerîm'de ve Allah'ın varlığına birliğine iman ettik. O konuda inançsızlığınıza bir şey diyemem ama bir canlıya zulüm yapılması konusunda aynı fikirdeyiz...

      Sil
    2. Şöyle bir Allah daha doğrusu bir yaratıcı vardır mutlaka ama zulümlere engel olan, kötülere engele olan bir yaratıcı değil diye düşünüyorum. Keşke engel olsa :((((

      Sil
    3. Tehir etmesinde de bir hikmet vardır diyelim artık. :(

      Sil
  2. Videoya bakamadım,bir vahşeti,bir ölümü izleyemem 😔 bu tarz olayların yaşanması ne kadar büyük bir acı ve insanlık adına utanç verici 😔

    YanıtlaSil
  3. Nasıl ya? Bir de filme almışlar... İzleyemedim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu vahşî filmden de tabiri caizse voleyi vurmuşlar maalesef. :(

      Sil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!