Hezarfen İbn-i Firnas

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
4
İnsan ve Hayat Dergisi'nin Aralık 2017 sayısında "Kültürünü Test Et" diye bir bölümle karşılaşmıştım. Bu bölümde 5 genel kültür sorusu vardı. İlk soru hariç diğerlerini doğru bilmiştim. Çuvalladığım ilk soruyu sizlerle de paylaşmak isterim:

Ben bu soruyu cevaplayabilmek için usul usul okurken sonlardaki "uçma" mevzusundan dolayı direkt Hezarfen Ahmet Çelebi dedim. Bu cevabı vermemde İnsan ve Hayat Dergisi'nin aynı sayısında yer alan "Bir Elinde Bin Marifet Hezarfen" başlıklı yazı da etkili oldu. Önceki sayfalarda geçtiği için kesin onunla alakalı bir soru sorarlar diye düşünerek d şıkkını işaretledim. Testin sonunda gördüm ki cevabım yanlışmış. "Kim Milyoner Olmak İster?"de karşıma çıksa jokersiz yine Hezarfen Ahmet Çelebi derdim ve yanardım ancak artık öğrendim.

Bu arada benim yeni öğrendiğim bir bilgiyi de sizlerle paylaşmak isterim. Hezarfen kelimesinin ne anlama geldiğini hiç düşündünüz mü veya biliyor muydunuz? Ben açıkçası "Hezarfen"i uçuşla alakalı sanıyordum ancak öyle değilmiş:
Bu bilgilere göre İbn Firnas'a da başlıktaki gibi Hezarfen sıfatını ekleyebiliriz. Çünkü kendisi yukarıdaki soruda da gördüğümüz gibi birçok alanda başarılı işlere imza atmış bir İslâm âlimi. İlk uçan insan denildiğinde ilk akla Hezarfen Ahmet Çelebi gelir; biraz daha konuyla ilgili birisi ise onun aklına Wright Kardeşler gelir ancak İbn Firnas çok bilinmez. Aslında İbn Firnas insanlık tarihinde bilimsel olarak ilk uçma girişiminde bulunan kişi imiş.  

Bilmediğimiz ne de çok şey var! Bildiğimiz azıcık bilgiye dayanarak bir de "Kim Milyoner Olmak İster?"e başvuruyoruz ancak yıllardır arayan soran yok. Geçenlerde tekrar başvurayım dedim ama bu sefer de daha önce başvurmuşsunuz; tekrar başvuramazsınız dedi. Sizin hiç böyle bir teşebbüsünüz oldu mu televizyon yarışmalarına katılmak gibi? İbn Firnas'ı daha önce duymuş muydunuz?

Yorum Gönder

4Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. İbn Firnas'ı ilk kez sizden duyuyorum. Benim de bir başvuru olayım olmuştu hatta onu yazı olarak yazayım bence durum çok ilginçti. :D

    YanıtlaSil
  2. Bende sizin bildiğiniz gibi biliyordum, yararlı oldu bu yazı :D

    YanıtlaSil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!