Çekiç İçin Alternatif İsim Önerisi: Vuraç

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
4
Kayra Eymen bizim altın topumuz. Onunla vakit geçirmek gerçekten çok eğlenceli. (Bazen gerek onun huysuzluğundan gerekse bizim yorgunluğumuzdan çekilmediği zamanlar tabii ki oluyor ama olumsuz hâllerini kesinlikle yansıtmıyoruz sosyal medyaya!) Parantez içindeki iğnelemeli mesaj ulaşır herhalde bir yerlere.


Kayra Eymen (bize göre) oldukça akıllı bir çocuk. Annesi çocuk gelişimi konusunda eğitim alıp mezun olduğu için ve Kayra Eymen dünyamıza girmeden önce bu alanda çalıştığı için tüm bildiklerini adeta "Ustalık eserimsin" dercesine Kayra Eymen'e aksettiriyor. 

Geçenlerde komşumuzun hediye ettiği saati duvara asarken Kayra Eymen de "vuraç" kullanmak istedi. Biz de kendisine bu imkanı sağlayacağımıza söz vererek işimizi tamamladık ve sonrasında evimizdeki tahta parçalarından ona böyle bir imkan tanıdık. Devamı aşağıdaki videoda:




Çekiçi daha önce öğrenmediği için mantığını kullanarak elindeki aletin vurmaya yaradığından yola çıkarak "vuraç" dedi Kayra Eymen. Bence oldukça akıllıca. Videodaki hoyrat sesimden ne kadar şaşırdığım yeterince belli oluyor zaten.

TDK ve Nişanyan Sözlük'ten baktım "çekiç"in kökenine. TDK üzerinde hiçbir bilgi yer almazken Nişanyan Sözlük'te şu bilgiler vardı:


Çekiç sözcüğünün etimolojisi için verilen bilgiler dâhilinde mantıken düşündüğünüzde kelime "çakıç" kelimesinin kibarlaşmış hâli diyebiliriz. Çakmak fiilinden "çakıç" ismini türeten dedelerinin yolundan giden Kayra Eymen de vurmak fiilinden "vuraç"ı türetmiş oldu. Bence TDK, Filolog Prof. Dr. Kayra Eymen TUFAN'ın bu önerisini dikkate almalı! Biz kendisine destek olmak için sosyal medyada #çekiçdeğilvuraç hashtag'i (buna da bir isim önerisi vardı sanki ama aklıma gelmedi) açacağız. Tüm sevenlerinin destek vermesi ricasıyla! :)

Yorum Gönder

4Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. Çekiç için bulduğu isim konusunda bir şey diyemem ama çivi çakmasına bakarsak ustalığa yatkın olduğu açık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beytullah Poyraz;

      Aynen. O konuda babasına çekmemiş neyse ki!

      Sil
  2. çocuklar sürprizlerle dolu 🙂 bilmediğimiz eskiden kalma isimleri biranda ortaya koyabiliyorlar,bizde çocukça konuşma diye geçiştiriyoruz bunları,iyi ki araştırmışsınız,emeğinize sağlık..🙂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ertuğrul Yıldırım;

      Çocuklar dediğiniz gibi sürprizlerle dolu. Onları iyi anlayabilmek lâzım...

      Sil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!