CHP'nin Domalan Kadın Heykeli

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
20
Haftasonu Facebook'ta yaşlıca bir tanıdığım aşağıdaki Facebook gönderisini paylaşmış.

domalan kadın heykeli
Sözde CHP'nin Domalan Kadın Heykeli
Öncelikle her "domalan" kelimesini duyduğumda affınıza sığınarak aşağıdaki afişin aklıma geldiğini söylemek istiyorum. 

Paylaşımı ilk gördüğümde gene uydurma bir paylaşımdır diye düşündüm ve de haklı çıktım. İnternette ve sosyal medyada her gördüğünüze inanmayın diye daha önce de şu yazıları kaleme almıştım:

Sosyal Medyada Her Yazılana İnanmayın


Yukarıdaki yazılarımı da muhakkak okumanızı öneririm. Evet gelelim sözde CHP'nin domalan kadın heykeline! Aklınıza, mantığınıza uymayan; bilginiz dâhilinde sosyal medyada karşınıza çıkan her şeyi hemen paylaşmayın yoksa zor durumda kalırsınız. Benim yaptığım gibi küçük bir Google Amca soruşturması ile haberin gerçek mi yoksa asparagas mı olduğunu hemen anlayabilirsiniz. 

Ben bu araştırmayı nasıl yaptığımı size de anlatayım ki ileride siz de aklınıza takılanı bu şekilde sorgulayın. Google klasik arama ile de çözüme ulaşırsınız muhakkak ancak bu tür görsel paylaşımlarında Google'ın görsel ile arama özelliğini muhakkak kullanın! Ben yukarıdaki paylaşımın yazı olan kısmını dışarıda bırakarak görselin heykel kısmını kırpıp aldım. Sonrasında ise https://www.google.com.tr/imghp?hl=tr adresine geldim. Buraya Google ana sayfasının en üst sağ köşesindeki "Görseller" sekmesinden de gelebilirsiniz. 

Elde ettiğim görseli aratmak için arama ekranındaki fotoğraf makinesi ikonuna tıkladım ve oradan da iki seçenek sunuldu: Birincisi "Görsel URL'sini yapıştır"; diğeri ise "Görsel yükleyin!" Ben bilgisayara kaydettiğim için görseli yükledim ve sonuç ortada! Anlatmaya gerek yok; işte görüyorsunuz:

Bu heykel daha önce Kızlar Soruyor, Twitter, Uludağ Sözlük gibi mecralarda haber olmuş yakın zamanlarda. Muhtemelen kendini uyanık zanneden birisi heykeli almış ve CHP'nin domalan kadın heykeli diye sosyal medyaya sunmuş. Birçok sazan da maalesef atlamış. 

Şimdi gelelim bu heykelin gerçek hikayesine. Heykel, 1943 doğumlu ABD'li Terry ALLEN'e ait. Terry ALLEN sanatın her türlü alanında faaliyet gösteren çok yönlü bir adammış. Bu heykeli ise HumaNature adını verdiği çalışmalarından bir tanesi. Heykel Oliver Ranch Foundation'da sergileniyor. Oliver Ranch'e ait websitesine şu anda erişilemiyor. http://www.oliverranchfoundation.org adresi hata veriyor.  

Terry ALLEN bu heykeli 1992'de dikmiş ve 1990'da da aşağıda göreceğiniz üzere benzer bir heykel yapmış. Bu heykellerle ALLEN, insanların sorunlara karşı duyarsız olduğunu, gerçekleri kabul etmediğini ve 3 maymunu oynadığını ifade etmiş. 

Sonuç olarak ne sanal âlemde ne de gerçek hayatta her duyduğunuza inanmayın. Birileri gerçeği ortaya çıkarır da ortada kalırsınız. Siz karşılaşmış mıydınız bu heykelle sosyal medyada? İlk gördüğünüzde siz ne düşündünüz?

Yorum Gönder

20Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. Görsel aramanın varlığını biliyordum ama nasıl yapıldığını bilmiyordum, öğrenmiş oldum. Teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
  2. Maalesef her paylaşılan gerçekmiş gibi tekrar paylaşan çok insan var günümüzde.

    YanıtlaSil
  3. Sorgulamayı çoktan unutmuş bir millet olduğumuzdan her gördüğümüzü tutup paylaşmaya devam ediyoruz. Bir google sormaya üşenmek bizimkisi...

    YanıtlaSil
  4. Araştırmacı gazetecisi gibisiniz hocam 😀 Artık sosyal medyada ben hiç bir şeye inanmıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Araştırmacı Gazeteci Prof. Dr. Recep Hilmi TUFAN. Yakıştı da ha! :)

      Teşekkür ederim Cem KAZAN!

      Sil
  5. Sizin yazılarınız beğeniyorum. Recep hocam. Birde bu referans olark sizin dolandırıcılık yazınızı beğendim. Aynı çitflik banktaki gibi ☺️

    YanıtlaSil
  6. Böyle seyleri görüp inanan o kadar cok insan var ki ... Ne yazik ki insanlari kandirmak cok kolay.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu ucuzluğu maalesef yapanlar çok fazla. Yapılabilecek tek şey herkesi bilinçlendirmek Derya Hanım.

      Sil
  7. Çekirdek çitleyen eşek ve Malatya'daki o malum meşhur üryan, çıplak heykelinden sonra buda olabilecek izlenimi uyandırıyor. Önceleri kız erkek çıplak Samsun'da özgürlük heykeli vardı. Utanç vericiydi kaldırıldı.!!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O heykelleri bilmiyorum, bir göz atacağım. Teşekkürler adsız!

      Sil
  8. Tam bir sazanlık örneği vermişsiniz hocam. De bir de kadınlar üzerinden yapılan bu çirkinliklerin desteklenmesi olayı var. Teşekkürler bilgilendirme için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef öyle :) Her zaman diyorum her gördüğünüze inanmayın diye ama sazanlar bitmiyor.

      Sil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!