"Sayın Bilâl Erdoğan Hazretleri"(!)

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
12
Konuya ben farklı açıdan yaklaşacağım ancak bilmeyenler için haberi şu şekilde iktibas edelim:

"Geçen Cumartesi günü İstanbul Küçükçekmece'deki Yahya Kemal Beyatlı Gösteri Merkezi'nde düzenlenen etkinliğin açılış konuşmasını yapan  Küçükçekmece Belediye Başkan Vekili Mehmet Besim Müftüoğlu "Sayın Bilal Erdoğan beyefendi hazretleri" sözleriyle Bilal Erdoğan'ı selamladı."

Haber yukarıdaki gibi. Videosu da aşağıdaki gibi:



Bilal ERDOĞAN'ın hangi sıfatla bu tarz etkinliklere katıldığı; MÜFTÜOĞLU'nun neden böyle yalakalık yaptığı hepsi farklı ortamlarda konuşuluyor. Ben burada siyasete girmek istemiyorum. Ben yine en iyi bildiğimi yapayım ve MÜFTÜOĞLU'nun sözlerini Türkçe kullanımı penceresinden irdeleyeyim!

MÜFTÜOĞLU ne demiş: "Pek sayın Bilal ERDOĞAN Beyefendi Hazretleri!" Öncelikle ifade etmek gerekir ki "sayın" ile "hazret" ikisi bir arada kullanılmaz! Gelin birlikte bakalım anlamlarına:

* Sayın
* Hazret / Hazretleri

"Sayın" ile "hazret" kelimeleri birebir aynı anlama geliyor diyemeyiz ancak "ak" ile "beyaz" arasındaki ilişki bu iki kelimede de vardır. "Hazret"in daha mistik ve ruhânî anlamlar içerdiğini biliyoruz ancak en basit hâliyle ikisi de aynı anlama gelir. O yüzden burada aynı anlamdaki iki sıfatı birden kullanması doğru olmamış MÜFTÜOĞLU'nun. Ben açıkçası bir MÜFTÜ'nün OĞLU'ndan (sulbünden) böyle bir yalakalık ifadesi beklemezdim! İnsan biraz kullandığı dile dikkat eder öyle değil mi! Benden ona bir öneri! Eğer ünvanındaki "vekil" kısmının kalkmasını istiyorsa Recep Tayyip ERDOĞAN'ın katılacağı bir programda şöyle giriş yapsın:

"Pek sayın, muhterem, hürmetli, saygıdeğer, âlicenap, aziz, şevketlü, kerâmetlü, kudretlü, velinimetim, padişahım, efendim, hazretim Recep Tayyip ERDOĞAN Hazretleri"

Tek "hazret" kurtarmaz bu sefer. Çünkü tek hazretli hitabı oğluna kullandı bu sefer çift hazret olmalı. Neyse gene bir yaşıma daha girdim ya hu! 

Yorum Gönder

12Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. Güzel bir yazı olmuş. Eline sağlık. Müftüoğlu'na yaptığın öneri, "Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü" filmindeki mektup sahnesini aklıma düşürdü...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pek Muhterem Teyzom;

      Bahsettiğin sahneyi izlemeye gidiyorum. Görüşürüz orada burada! :)

      Sil
  2. Ben şaşırmıyorum artık bunların yaptıklarına. Ama çok yerinde bir soru, "hangi sıfatla..." Elinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pek Saygıdeğer Blog Tecrübem;

      Yaşlanıyoruz bir yaşımıza daha gire gire...

      Teşekkürler...

      Sil
  3. Ben başka bir yerden baktım konuya, gülümsetti beni. Zehir gibi zekası olan bir adamın oğlu bu. Kabus gibi olmalı ebeveynler için.
    Not: Zekası gerçekten ZEHİR. evlerden ırak.
    Sevgiler
    @hs

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pek Aziz Hüzün Sarısı;

      Sözünüzün üstüne söz söylemek haddim değildir. Haklısınız efendim.

      Sil
  4. Herhangi bir yeni bir kuruluşun açılışına herhangi birisi davetli sıfatıyla katılması kadar normal, bunun irdelenmesi kadar anormal bir durum görmedim daha. Mesele sizler için hangi sıfatla katıldığıysa tartışılan bu konular gerçekten çok güzel bir ülke haline geldiğimiz göstergesi olabilir, zira en büyük derdimiz hangi sıfatla katılım konularıysa hamdolsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pek Şevketlü Sezer ŞENEL;

      Orada ince bir ayrıntı var ama. Bu hazret oraya davetli olarak değil "konuşmacı" olarak katılıyor ve protokolden sayılıyor. Normal bir davetli değil yâni. Neyse bu mevzuları konuşmak kimseye yarar getirmez. Sizin için anormal bir konu yoksa saygı duyarım. Ülkemizde konuşulacak çok dert var evet ama "tek derdimiz buysa" yaklaşımları da artık ayyûka çıkmaya başladı. Küçük ama mide bulandıran olaylar bu yaklaşım yüzünden çoğaldı ve normal kabul edilmeye başlandı. Son tespitimi bu olay için değil aklınıza gelebilecek her türlü olay ve olgu için yaptım.

      Sil
  5. Çok garip şeyler oluyor artık. Diyecek bir şey bulamıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pek Kudretlü Arif ÖZTÜRK Bey

      Hep birlikte bir yaşımıza daha giriyoruz işte!

      Sil
  6. Her yapılanla bizi şaşırtmamayı bile başarıyorlar artık. Zekalarının! ve yalakalıklarının bir sınırı olmadığını öğrendik...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle Saadet USLU. Akıbetimiz hayrolur inşaAllah.

      Sil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!