Beğ Armudu Oldu mu Bergamot!

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
6
Benim blog dünyasına ilk adım atmam Kelimelerin Soyağacı adlı blogumda olmuştu. Bu blogumda kelimelerin kökenlerini araştırıp yazıyordum. İyi de tutmuştu blog ki Ekşi Sözlük'te konusu açılmıştı; yanlış hatırlamıyorsam Chip Dergisi'nde özel yer ayrılmıştı tanıtım için. Hatta bu konulara ilgi duyan birkaç arkadaşımız da yazarlık yapmaya başlamıştı ama nedense sıkıldım ve o kadar emeği bir anda sildim. Burcumun bir özelliği midir; yoksa kişisel bir bozukluk falan mıdır bilmiyorum ama gençken vardı böyle huylarım. Telefon rehberini falan komple silerdim ve yeni aldığım kararlar doğrultusunda tekrar eklerdim herkesi. 


Kelimelerin etimolojilerini okumak, araştırmak hoşuma gidiyor. Bu konuda birkaç Facebook sayfasını da takip ediyorum. Orada Emin ÖZCAN isimli bir arkadaşın paylaştıkları hoşuma gitmiş ve kaydetmişim. Sizlerin de ilgisini çekebilir diye burada paylaşmak istedim.

Beğ Armudu > Bergamot

Çehar (Çâr)= Dört



Farsça "dört", "çehâr"dır (چهار). Ancak okunuşu "çâr" şeklinde geçmiştir. Yukarıdaki kelimeler de bu şekilde dilimize evrilmiştir. Ne güzel değil mi?

Kelimelerin kökenlerini araştırdıkça çok değişik bilgilere ulaşıyorsunuz ve bu da insanı mutlu ediyor nedense! Sizin bildiğiniz değişik bilgiler var mı bu konuda?

Yorum Gönder

6Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. Az biraz Farsça bilgi olduğu için Farsça kökenli birçok kelimeyi biliyorum ama beğ armudunu ilk defa duydum, gerçekten çok ilginçmiş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğ Armudu Farsça kökenli değil ki zaten Mücahit DOĞAN. Farsça diye belirttiğim kısım "çehar"dan gelen kelimeler...

      Sil
  2. Kelimelerin kökenlerini ve anlamlarını bilerek ifade etmek önemli...Şimdi insanın aklına hemen gelmiyor ama düşündükçe bayağı kalabalık bir liste olur eminim ki..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısınız Yeşim Hanım. Ben de zamanla aklıma gelenleri burada paylaşırım zaten...

      Sil
  3. Bilgilendirici bir yazı olmuş, beğ armudu bumerang gibi dönmüş bize ama aynı kalmamış ne yazık ki :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Orası öyle maalesef. Kelimelerin Soyağacı'na ayrı bir blog açıp aktif paylaşımlar yapacağım. Yorum için teşekkürler Gül Hanım.

      Sil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!