Gregory'nin Eli Çevrilince KILIÇDAROĞLU'na Çarpmış!

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
18
Başlıktan çok bir şey anlaşılmadı sanırım. Değişik bir başlık bulayım derken bu aklıma geldi. Gregory kimdir, KILIÇDAROĞLU ile ne alakası vardır hepsini açıklayacağım ancak öncesinde bir şeyler söylemeden geçemeyeceğim. 

Bazen kendimi teyit.org yazarı falan sanıyorum. Sosyal medyada her gördüğünüze inanmayın diye bu blogda da defalarca yazı kaleme aldım. Maalesef günümüzde bilgiye ulaşmak çok kolay ancak doğru bilgiye ulaşmak ise çok zor. Sizin görüşünüzü savunduğunu düşündüğünüz birileri çıkıp yalan görsel ve haberlerle sizleri yanlış bilgilendirebiliyor. O yüzden de dikkatli ve uyanık olmak gerekiyor. Her gördüğünüze sazan gibi atlamamak ve en kötüsü de doğruluğundan emin olmadan paylaşmamak gerekiyor. Sonuçları ağır olabilir çünkü...

Şimdi gelelim yazımızın yazılmasına vesile olan görselimize. Bir aile büyüğümüz paylaşmış bunu Facebook'ta. Piyasaya süren de Olgun AYGÜNEŞ diye bir Facebook kullanıcısı.

Bu paylaşımı görünce bir ara bakarım diye kaydetmiştim. Bugün müsait oldum ve araştırmaya başladım neymiş bu "Kutsal Gregory" diye! Önce Google Görsel Arama ile ilerledim ancak çok yol kat edemedim. Sonrasında farklı arama terimleri ile fotoğrafın nereye ait olduğunu bulduktan sonra yine farklı kanallarla çeşitli bilgiler edinmeye başladım. Ben size işin doğrusunu anlatacağım ancak KILIÇDAROĞLU'nun el hareketiyle Gregory'nin el hareketinin alakası yok. Aşağıda kanıtlarını vereceğim.

Görselde tek bir doğru var o da bu heykel gerçekten Ermenistan'da. Ermenistan'ın Echmiadzin (Vagharshapat diye de biliniyor.) kentindeki bu heykel Ermenilerin kutsal kabul ettiği Gregory'in sağ eline ait bir heykel. (Öyle olduğunu düşünüyorum daha doğrusu.) 2010 yılında yaptırmışlar.

İngilizce kaynaklarda St. Gregory the Illuminator diye geçiyor. Asıl adı Grigor Lusavorich. Ermenistan'ın ilk piskoposu ve koruyucu azizi olarak kabul ediliyor. Hakkında İngilizce kaynaklarda yeterli bilgiler var. Aslen Farsî kökenli birisi. Kapadokya topraklarında doğup büyümüş. İnzivaya çekildiği bir mağarada ise tek başına ölmüş. Kemikleri ise daha sonra ülkedeki kiliselerde değerli bir eser hâline gelmiş.Ani Harabeleri, Gregory onuruna yaptırılmış bir yermiş.

Gregory'nin Ermeniler için değerli biri olduğunu anlayabildik buradan ancak görseldeki işaret de acaba Ermeniler'in sembol işareti mi? Bu işaret ile Kemal KILIÇDAROĞLU'nun işareti aynı mı? Bunu anlayabilmek için önce bu heykelin farklı bir açıdan fotoğrafını sizlerle paylaşıyorum:


Bu fotoğraftan anlıyoruz ki baş parmak işaret parmağı ile değil yüzük parmağı ile birleşmiş. KILIÇDAROĞLU'nun el hareketinde ise baş parmak işaret parmağı ile birleşiyor. KILIÇDAROĞLU'na atılan iftirayı burada boşa çıkarmış oluyoruz. 

Peki bu şekilde baş parmak yüzük parmakla birleştiğinde Ermeniler için ne anlam ifade ediyor? Aslında sadece Ermeniler için değil tüm Hristiyan alemi özellikle Ortodokslar için kutsal bir işaretmiş bu. Anlamı ile ilgili yine İngilizce kaynaklarda bir şeyler buldum ancak Türkçe olarak da Hristiyan Forum diye bir forumda aşağıdaki bilgilere eriştim:

Heykel bu bilgilerle yeniden düşünüldüğünde Gregory'nin eli olarak değil de başka bir kutsalın eli olarak da dizayn edilmiş olabilir. Çok araştırmama rağmen bu heykel hakkında detaylı bilgi bulamadım. Ermenî birkaç tanıdığım var. Müsait zamanda soracağım onlara. Aramızda Ermenistan'a gitmiş olan varsa aydınlatabilir mi? Yazıya ait kaynakları kapatırken şu görseli de gördüm. Bu heykelin de Gregory'nin eli tasvir edilerek yapılmış olma ihtimali arttı altındaki yazıya istinaden.


Gregory'nin sağ eliyle alakalı farklı bilgiler de var ancak konuyu çok fazla dallandırıp budaklandırmak istemiyorum. Kemal KILIÇDAROĞLU'nun yaptığı el işareti ile ilgili de farklı yorumlar var. Onu da başka bir yazıda ele alırız. 

Bu yazının anafikri şudur ki en yukarıdaki görselde yer alan bilgiler yanlıştır. İnternette her gördüğünüze inanmamanız gerekmektedir. Bu yazıyı yayalım da yanlış bilginin önüne geçilsin!

Yorum Gönder

18Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. nelerle uğraşır oldu insanlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kendine taraftar toplamak için her yolu deniyorlar Mehtap Hanım.

      Sil
  2. Sürekli değişik ve ilginç konular görüyoruz bu blogda :)

    YanıtlaSil
  3. İnsanlar yalan söylemekten sıkılmıyorlar. Sevmedikleri insan iyi bir şey yapsa o iyiliğin altında yalan yanlış bin bir kötülük çıkartıyorlar

    YanıtlaSil
  4. Seçim zamanı hep aynı şeyler...İnsanları manipule etmekten başka birşeye yaramıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seçim zamanı bu tarz şeyler artıyor haklısınız Sn. Tasarkar...

      Sil
  5. Saçma sapan şeylerin gündemi bu kadar meşgul ettiği başka bir ülke var mı acaba.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 3S maalesef bu ülkeyi olumsuz anlamda çok meşgul ediyor evet Sn. Semi M.Eller...

      Sil
  6. Gerçekten bunlarla uğraşanlar da mı var ya? Siyasetle hiç işim olmadı ama bir heykel ile siyasetçiyi suçlamak da cidden komik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vaktini bunlarla harcayan insanlar çoğaldı. Aslında alttaki tek gaye sosyal medyada daha fazla tanınmak Ali.

      Sil
    2. Bari biz bunlarla uğraşmayalım abi bu bilgilendirici yazı için de teşekkürler ayrıca belki bunu paylaşanlardan biri görüp de "ne yapıyorum ben ya" der.

      Sil
    3. Sanmıyorum onların öyle diyeceğini Ali kardeşim. Benim amacım kandırılanları uyandırmak...

      Sil
  7. Seçim öncesi propagandası gibi :) Bunların hepsi illuminatici :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 20 Şubat'ta paylaşmış o adam. Direkt kendisi mi yaptı; yoksa başka bir yerden mi kopyaladı bilemeyiz ancak seçim öncesi olmadığı kesin. Birileri birilerini düşman belledi mi sabah akşam uğraşıyor; özel bir sebebe, tarihe gerek kalmıyor.

      Sil
  8. Konusmacilar dünyanin bircok ülkesinde gayri ihtiyari o hareketi yapar. Gercekten cok komik bir benzetme 😂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Adam o benzetmeyi yapabilmek için çok yoğun mesai harcamış ama Derya Hanım. :)

      Sil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!