Dünya Kupalarının İlginç Tarihi

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
8

Yukarıdaki görsel bana Bip Sporx kanalından gelmişti. Görseli AA hazırlamış. İçindeki ilginç bilgilere bakınca tam da Bir Yaşıma Daha Girdim'e göre bilgiler de var dedim ancak sonrasında topluca buraya yazmak istedim. Görselde verilen bilgileri yeni görsellerle destekleyip daha fazla bilgi eklemeyi hedefliyorum. Bildiğiniz üzere bu akşam itibariyle 2018 yılının Dünya Kupası da başlıyor artık. Türkiye maalesef yok!

  • 1930 Uruguay / Final maçını yöneten hakem sahada ceket ve kravatla yer aldı.


İşte görüntü aynen yukarıdaki gibiydi. Uruguay'daki dünya kupasının finalinde ev sahibi Uruguay rakibi Arjantin'i 4-2 yenmişti. Maça Belçikalı hakem John Langenus yukarıdaki gibi çıkmıştı. Finale de böyle bir kıyafet yakışır diye düşünmüş herhalde! :) 1930'da Dünya Kupası'na sadece 13 takımın katıldığını da eklemiş olayım. 
  • 1938 Fransa / Penaltı olmadığı için ilk turda uzatmaya giden 5 maçın 3'ü tekrar edildi.

Maç uzatmalara gittiğinde yine kazanan olmazsa şu anki şartlarda penaltı vuruşlarına geçiliyor ancak 1938'de henüz bu kural yokmuş. O yüzden de uzatmaya giden 3 maç yeniden oynanmış. İlginçmiş.

1938'de ilginç olan bir diğer şey daha var ki yukarıdaki videoda da gördüğünüz üzere yarı final maçında İtalyan Giuseppe Meazza, Brezilya'yı 2-1 yendikleri maçın 2. golünü penaltıdan atıyor. Hem yabancı hem yerli kaynaklarda yazdığına göre Meazza bu golü attıktan sonra şortu düşüyor ama ben videoda göremedim. Kamera açısından çıktıktan sonra düşüyor demek ki!


  • 1950 Brezilya / Maçları çıplak ayakla oynama isteği reddedilen Hindistan katılmadı.

Hindistan'ı futbolla çok anımsamayız değil mi? Yabancı bir kaynakta 40'lı ile 60'lı yılların Hindistan futbolu için altın yıllar olduğu yazıyor. 1950 yılındaki Dünya Kupası'nda Hindistan 3. Grup'ta İtalya, Paraguay ve İsveç ile eşleşmiş ancak turnuvada ayakkabısız yer alma istekleri kabul edilmediği için Brezilya'ya uçmamışlar. Yukarıdaki görselde çıplak ayaklı futbolcuları görüyorsunuz.

1950 yılı normal şartlarda Türkiye'nin katılmaya hak kazandığı ilk Dünya Kupası ancak maddî şartlar elvermediği için biz gidememişiz.


  • 1986 Meksika / Maradona'nın eliyle İngiltere'ye attığı gol tarihe geçti.



Maradona'nın bu golüne "Tanrı'nın Eli" de derler. Küçük boylu cüce Maradona, İngiltere kalecisi Peter Shilton'u alt etmek için elini de kullanarak o unutulmaz golü atıyor. Yukarıda videosunu; aşağıda ise net görselini görebilirsiniz.
  • 2006 Almanya / İsviçre, gol yemeden elenerek ilginç bir rekora imza attı.

İsviçre, maçların normal sürelerinde hiç gol yemediği hâlde son 16 turunda Ukrayna ile oynadığı maçın normal ve uzatma sürelerinin berabere bitmesi üzerine penaltılara gidiliyor ve hiç penaltı çalışmamış olan İsviçre 3 penaltıyı da kaçırınca rakibi de 3'ünü de gole çevirdiği için kırılması zor bir rekora da imza atmış oluyor! İsviçre'nin o zamanki maç sonuçları yukarıdaki görselde yer alıyor.

Ayrıca 2006'ya damga vuran bir kafa atma olayı var ki onu da hemen ekleyelim! Zidane, Materazzi'yi yere böyle sermişti:

Futbol çok sıkı takip ettiğim bir mecra değil ama yine de biraz ilgilenirim. Sizce bu sene Dünya Kupası'nı kim kazanır? Benim favorim bu sene Portekiz. Herkes yorum olarak yazsın bakalım kim doğru tahmin etmiş olacak!

Yorum Gönder

8Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. Futbola da bir türlü ısınamadım. Ne izlemesini ne oynamasını bir türlü sevemedim ama tarih olunca insanda bir merak uyandırıyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen Ali. Genel kültür açısından da faydalı oluyor bu tarz bilgiler...

      Sil
  2. heeey bizim ailede futbol meraklısı çok. ben de izliyom dünya kupasını, nerdeyse hepsini izledim, bi kısmının da özetlerini. favorim almanya ama ilk maçta yenildi ama nasıl olsa halleder :) şimdilik en iyi iki maç, rusya arabistan (golleri iyiydi), bir de ispanya portekiz (costanın golleri iyiydi), diğer maçlar ortalama idi. dört yıl önceki kupada da blogda iki yazı yazmıştım. yine yazcam yakındaaa :) ilk turdan sonra yazcam ilk yazıyı. bir de finale doğru. işallah almanya tabiiiii :)

    YanıtlaSil
  3. Hiç bilmiyordum bunları.İlginç bilgilerdi.Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  4. Dunya kupasını izlerken çok iyi oldu bu yazı. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!