Füfür Füfür Değil Püfür Püfür!

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
30
Bir Eleştirmen Adam değilim ama benim yazılarımda da çok fazla eleştiri görebilirsiniz. Hatta bayramda kayınpederim "Senin 'baylog"a girdim hep tenkit var." deyince önce bir afalladım. "Ne yaptın baba! Ne Bylock'u?" falan derken eşim hemen müdahale etti ve babamın beni Fetöcü olarak yargılamadığını ve blog demek istediğini anlattı.

Evet ben de çokça tenkit eden bir adamım. Halk arasında "Bay Doğru", "Doğrucu Davut", duruma göre "TDK" gibi sıfatlarla anılırım. Bu yazımda da Baymak gibi ısıtma, soğutma ve iklimlendirme konusunda lider bir firmayı eleştireceğim!

Baymak'ın son reklamını herkes görmüştür sanırım! Bir de burada izleyelim!

Reklamda baştan sona kadar kullanılan ve üzerinde durulan bir kullanım var:  "Füfür füfür" Bu kullanımın çocuk ağzıyla yapılması ve çocukların da genelde bu şekilde telaffuz ettiği bir gerçek. Ancaaakk!

Öncelikle bu zarfın doğru kullanımı "püfür püfür" Bebekler ve çocuklar dil gelişimini henüz tamamlayamadığı için "füfür füfür" diyor olabilir. Hatta bebekleşen kişiler şımarıklığından dolayı da "füfür füfür" diyor olabilir ancak bu kullanımın bu şekilde kitlesel iletişim araçları ile reklamlarda kullanılması ülkem adına çok endişe verici. 
püfür püfür



Niye endişe verici? Çünkü bu reklamı izleyen genç yaşlı yüzlerce kişi adım gibi eminim ki bahse konu zarfı bundan sonra "füfür füfür" diye kullanmaya başlayacak! Belki de bundan 10 yıl sonra "Bu kelimenin aslı "püfür püfür" ama halk arasında galat-ı meşhur olarak "füfür füfür" deniyor." gibi ifadeler bile görebiliriz.

Maalesef dilimize sahip çıkma konusunda çok zayıfız. Son zamanlarda bunun kitap okuyup okumamayla ilgili olmadığını da düşünmeye başladım. Etrafımda ve bloglarda çok kitap okuduğunu söyleyen tanıdıklarım bile bana göre çok vahim diye nitelendirebileceğim hatalar yapabiliyorlar. Bu, bence tamamen önem verip vermemekle alakalı!

"Füfür füfür" ve "füfürcük" gibi kullanımlar çok samimi geliyor evet ama ortada çok ciddi bir sorun var! Hâlâ daha "herkez" yazan insanlar varken ve bunun önüne geçemiyorken ilerleyen zamanlarda "füfür füfür" gibi bir zarf duymamak için önlem almak gerekiyor!

Bir tek ben mi kafaya takıyorum bu konuları? Adım "Hata/Yanlış Arayan"a da çıkıyor zaman zaman ama ben gördükçe uyarmaya devam edeceğim. En son kiminle bu diyaloglara girdim diye hafızamı yoklayınca Twitter'daki şu muhabbet aklıma geldi:

Ha bu arada bana "Muhalefet" diyenler de oluyor! Ne çekilmez adammışım ben ya hu! Ne diyorsunuz yazdıklarımda haksız mıyım? Baymak en azından reklamın bir köşesine "Doğru kullanımı "püfür püfür"dür!" diye bir ibare ekleseydi keşke!

Yazıyı uzattım selametle! Youtube kanalıma da abone olun lütfen! Siz abone olduğunuzda "püfür püfür" esiyormuş gibi oluyorum. :) Bu arada Youtube'a biraz daha kafa yoracağım bundan sonra da bana önerebileceğiniz ücretsiz video düzenleme programları var mıdır? 

Yorum Gönder

30Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. Çoğu insanın görebileceği televizyon, youtube gibi mecralarda mutlaka bu tür hatalar göz ardı edilmemeli. Dediğiniz gibi bu şekilde akılda kalabilir ve biri dediğinde şaşırmamak lazım. Bu tarz konuları ele alsak daha neler, neler var. Biraz umursamak gerekiyor. Ben kendi youtube sayfam içim “movie” kullanıyorum ve çok memnunum. Çeşit çok değil ama yetiyor.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fatma Nur Hanım;

      Movie'den kastınız Windows Movie Maker mıdır acaba?

      Füfür füfür şeklinde akılda kalacağına ben çok eminim! Maalesef :(

      Sil
    2. Ben genelde telefondan düzenleme yapıyorum. Apple store’da imovie diye bir uygulama.

      Sil
    3. Haa telefon desenize Fatma Nur Hanım! :)

      Sil
  2. Çok güzel bir konuya değinmişsiniz. Ben de çocuklarla, bebek dili konuşulmasına çok karşıyım. O an için sevimli gelebilir ama ilerisi için endişe verici olacağını düşünüyorum. İki yaşından itibaren eş zamanlı yedi dil öğrenebilecek kapasitedeki çocuklara, neden anadilini yanlış söyletiyoruz ki? Bu da maalesef toplum olarak bizim masum gibi görünen, ama büyük bir problemimiz. Ben hiçbir Alman'ın, çocuğuyla böyle bir diyaloğuna rastlamadım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Berlin Berlin;

      "İki yaşından itibaren eş zamanlı yedi dil öğrenebilecek kapasiteli çocuklar" bilgisi için çok teşekkür ederim.

      Büyük problemler küçükken göz ardı edildiğinden bu kadar büyüyor maalesef!

      Sil
  3. Bu kadar mı güzel anlatılır. Bilgilendirirken, güldüren bu güzel, bu eğitici ve öğretici paylaşım için çok teşekkürler size. :))

    Anadilimize sahip çıkmalıyız kesinlikle. Muhalefet olmaya devam edin bence :))

    Bu arada yazım hatası yaptım mı acaba diye dönüp ne yapmışım, okuyasım geldi :)) Anadil (bitişik/ayrı) tuzağına düşmedim değil mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yıldız Hanım;

      O tarz hatalar çok göze bakmıyor ve ben öyle durumlarda mantığıma hangisi daha uygunsa onu uyguluyorum. Mesela yazımda geçen "galat-ı meşhur" ifadesi TDK yazım kılavuzunda "galatımeşhur" şeklinde verilmiş. Ben kabul etmeyip bildiğimi yazdım. :) Burada da muhalefetim yine! Çarşı Her Şeye Karşı!

      Sil
  4. Yorum yaparken kelime hatası yapmaktan korkuyom. :) Özetle çok haklısınız.

    YanıtlaSil
  5. Korkarken korktuğum başıma geldi. Korkuyom değildi ya korkuyorum olacaktı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nevbahar Durağı;

      Hatayı görüp kabullenmek de en büyük erdem. Yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil
  6. Sn. Müfred;

    Bebekçe konuşmaya zorlayan birinin telaffuzu gibi zor aslında evet...

    YanıtlaSil
  7. Bende sizin gibi insanları zaman zaman düzeltiyorum. "Aa sağol bilmiyordum, öğrendim." diyeceklerine; "Ne var yani ne olmuş?" şeklinde asabi tepkiler veriyorlar. Yorumsuzum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kimse uyarılmak istemiyor. Herkes asabi maalesef. Neden böyleyiz ben de bilemiyorum She Is The Man!

      Sil
  8. Çok haklısınız. İzlerken bu durum bir tek beni mi rahatsız etti demiştim yanılmışım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı dertle dertlenenler olunca insan ümitleniyor geleceğe dair değil mi Efsa Hanım?

      Sil
  9. YouTube işin hayırlı olsun abi :) Ücretli olmasa da aşağıdaki programların 3 aylık denem sürümleri düzenli oalrak payalşılıyor sosyal medya ağlarında bunlardan her 3 ayda birini alıp uzun süre idare edebilirsin. Hoşuna giden olursa da parasını verip alırsın :)
    Sony Vegas Pro
    Adobe Premiere Pro
    Adobe Premiere Elements

    Bunlar dışında illaha ücretsiz olsun dersende Shotcut deneybilirsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1000 aboneye ulaşmam lâzım Ali. Yardımlarını bekliyorum. :)

      Ergenlerle beraber takibe takip işlerine girdim gruplarda ama bana göre değil o işler de. :)

      Öneriler için teşekkürler. Shotcut'ta videonun sağında solunda logo mogo olmuyor değil mi?

      Sil
    2. En son kullandığım sürümünde olmuyordu. Sonradan eklediyseler bilmiyorum abi yalan olmasın :)

      Sil
    3. Ben de kullanmaya başladım. Oldukça detaylı iyi bir programmış. Yavaş yavaş öğreneceğiz inceliklerini artık...

      Sil
  10. Ücretsiz olarak Sony Vegas var diye biliyorum Hocam. Bu arada tenkit konusunda önünüzde düğmemi iliklerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Estağfirullah Sinan Bey.

      Deneyeceğim Sony Vegas'ı.

      Sil
    2. Sony vegas ücretsiz bir program değil :)

      Sil
    3. Aynen değilmiş ben de bulamadım ücretsiz versiyonunu...

      Sil
  11. Maalesef Türkçe'mizi öyle kaybettik ki bulabilene aşk olsun. Para kazanmak ve akılda kalıcı olmak adına ne yapacaklarını şaşırdılar doğrusu. Bende denk geldim reklama ve izlerken fenalık bastı. Yazık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Demek ki sadece beni rahatsız etmemiş bu reklam.

      Yorumunuz için teşekkürler Beyda Hanım...

      Sil
  12. küfür küfür de diyorlar, bak bir de şarz var, türkçe yanlışları konusuna bayılırım, çok eğlenirim :)

    YanıtlaSil
  13. Günümüzde dilin yozlaşması veya bozulmaya uğraması kaçınılmaz bir gerçek. Bunun da önüne ancak eğitimle geçilebilir. Takip eder misiniz bilmem ama insan davranışları ve insanlar arası ilişkileri merak ettiğimden hem de gün içinde az da olsa beni güldürsün diye genç kişilerce açılan 'komik' sayfaları takip ederim. Çoğu zaman de bağlacının yazımıyla ilgili espriler yapılıyor. İnsanların internetteki içeriklere yaptıkları yorumları da okursanız hasarın ne kadar büyük olduğunu görebilirsiniz. Demem o ki ta ilkokul zamanında doğrusu öğretilen şeyin insanların bu yaşına gelmesine rağmen yanlışını kullanması ne kadar ilginç.

    Füfür kelimesini de sizin bloğunuza girmesem duymayacaktım :) Aslında biz blogcuların elinin altında büyük bir hazine var. Bloğa ne zaman yazı girsem Türkçe olmayan kelimelere yer vermemeye çalışmam dolayısıyla birçok yeni kelime öğreniyorum.

    İşte eğitim sistemimizdeki yanlış da bu bence. Çocuklara balığı tutmasını öğretmek yerine bırakın balığı vermeyi kızartıp ekmek arası yapıp ağızlarına götüreceğiz neredeyse.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bundan daha iyi yorumlanamazdı herhalde ahvâlimiz. Çok teşekkür ederim yazıya katkınız için Furkan Bey.

      Sil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!