İmaret'in Gölgesinde Kalan 40 Direkli Camii

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
7
Bir Afyonlu olarak utanç duyduğum bir eksikliğimi 2 gün önce cuma namazında giderdim. Yanından geçip birkaç defa Afyon Kalesi'ne çıktığım hâlde 2 gün öncesine kadar hiç Afyonkarahisar Ulu Camii'ye girmemiştim. Başlıkta bahsettiğim 40 direkli cami oluyor burası. Bugüne kadar ziyaret etmeme sebebim 2 gün önceki ziyaretimde koyduğum tespit olabilir. Evet bu 40 direkli Ulu Camii, Afyon'un diğer meşhur camisi İmaret Camii'nin gölgesinde kalmıştı.




Ben aslen Afyonkarahisarlıyım evet ama Kütahya'da doğdum. Lise dönemimde yine Afyon'da okudum ama sonra İstanbul'a geçtim üniversite için. O yüzden Afyon'a ehemmiyet verememişim zamanında.

Ulu Camii'nin yapımında hiç çivi kullanılmadan 40 adet ahşap direkler kullanıldığı için halk arasında Kırk Direkli Camii olarak da biliniyor. Ben bu meşhur cami çok kalabalık olur diye düşünmüştüm cuma namazında ama öyle değildi. Normal camilerde bile cuma namazında yer kalmaz ve cemaat dışarılara taşar ama burada caminin yarısı ancak dolmuştu. İşte bu safhadan itibaren "Burası İmaret'in gölgesinde kalmış." diye düşündüm. Bu gölgede kalmayı Afyon Müftülüğü'nün camiye yeterli önemi vermemesi de tetiklemiş olabilir çünkü camide müezzin yoktu. Bilmiyorum belki de vardır daimi müezzinleri ve izinde olabilir ancak durum böyle bile olsa izinli olan bir müezzin yerine böyle tarihi bir cami için müftülük geçici birini görevlendirmeli. Afyon Ulu Camii'yi yurtiçinden ve dışından turistler de ziyaret ediyor çünkü. Müezzinlik görevini önce mahalleden olduğunu düşündüğüm yaşlı bir amca yaptı; sonra da genç bir arkadaşa devretti. O tarihî ve manevî atmosfere yakışmayan ses tonu vardı ikisinin de. Lütfen burada kimse yanlış anlamasın. Kişilere karşı bir eleştirim yok. Benim de sesim kötüdür bu arada. :)

İmaret Camii de Afyon'un en büyük camilerinden. İmaret daha merkezî bir konumda olması hasebiyle daha çok biliniyor. Ulu Camii ise Çavuşbaş Mahallesi civarında ve Afyon Kalesi ile Hıdırlık Tepesi'nin eteklerinde kalan vadi üzerinde kalıyor. Biraz daha mahalle arasında kalıyor evet ama burayı bir cazibe merkezi hâline getirmeyi bilmeli bence hem müftülük hem de belediye. Müftülük bu konuda hiç çalışmıyor desek ayıp olur. Mesela her sene olduğu gibi bu sene de bu gece idrâk edeceğimiz mübârek Kadir Gecesi için özel bir program düzenlenecekmiş Ulu Camii'de. 

Kendimce eleştiriler yaptıktan sonra gelelim Kırk Direkli Camii'ye. Bu aşamadan sonra yazarak yazıyı uzatmak yerine TC Başbakanlık Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı tarafından hazırlanmış broşürü sizinle paylaşmak istedim. Bu broşürde o harika ahşap işçiliği de görebileceksiniz. Fotoğrafları daha net görebilmek için tam ekrana geçmenizi tavsiye ederim.




Okuyucular arasında Afyon'a gelip de kaleye çıkan ve bu eşsiz camiyi ziyaret eden var mı acaba; merak ettim de! Bu arada camiyi oturduğunuz yerden gezmek isterseniz 3DMekanlar.com'un şu sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Bu vesile ile bu gece idrak edeceğimiz Kadir Gecenizi tebrik eder; dualarınızda bu aciz yazarı da unutmazsanız sevinirim. 

Yorum Gönder

7Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. Şu turizm işlerini bi öğrenemedik gitti be hocam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olayı sadece turizm gözüyle değil de tarihî esere değer verme olarak da değerlendirmek gerekiyor Cem Hocam...

      Sil
  2. Afyon'da sadece mola verip, geçip gittiğimiz için bu güzel camii de diğerlerini de bilmiyorum. Zaten, koskoca Anadolu'da görmediğim o kadar çok yer var ki. Ama bu 40 direkli cami çok özel bir yapı. Gölgede kalmasına müsaade edilmemeli. Bu konuyu yazmanız iyi olmuş. Belki bir ilgilenen çıkar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ecdad yadigarı hiçbir şeyin kıymetini maalesef bilmiyoruz. İnşallah diyoruz artık Rabia Hanım...

      Sil
  3. Cami gerçekten harika. Yolunuz düşerse muhakkak uğrayın...

    YanıtlaSil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!