Duşakabin Blogayazı

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
20
Bazı kelimeleri duyunca sizin de aklınızda soru işaretleri oluşuyor mu hemen? Soru işareti değilse de ampul falan yanıyor mu başınızın üstünde? Bende bazen hatta çoğu zaman oluyor. "Duşakabin" kelimesi dikkatimi çekmişti geçenlerde ve inceleyeyim diye hemen Google Keep'e not aldım.

"Duşakabin" ismi gerçekten harika bir jenerik isim. Neyi kastettiğiniz anında anlaşılıyor bu kelime ile. 1986 yılında böyle bir isimle sektöre giriş yapan firmadan sonra farklı sektörlerden de benzer markalar türetmelerini beklerdim açıkçası. Kapıyakol, Suyabardak, Telefonakılıf gibi varyasyonlar olabilirdi sanki. :)

İkinci paragrafta dolaylı yoldan biraz anlatmaya çalıştım. "Duşakabin" bir cins isim değil. Duş kabini imalatı yapan bir firmanın markasının adı. O firma ile ilgili şöyle bir bilgi buldum:


Evet yazıda da bahsedildiği üzere İntermart'ın markası Duşakabin, ürün ile özdeşleşmiş; ürün duşakabin olarak söylenir olmuş. Böyle markalara daha önce şu yazımda değinmiştim:


Duşakabin aslında duş kabini imalatı yapan bir markanın adı olmasına rağmen dilimize o kadar yerleşmiş ki ben hiç duş kabini diyen duymadım. Bu sektördeki koskoca firmalar bile kendi markalarından sonra "ABC Duş Kabini" demiyor da "ABC Duşakabin" diyor. Google Amca'ya "duş kabini" yazıp arattığınızda "Bunu mu Demek İstediniz?" deyip "duşakabin"i öneriyor:




Yukarıda duşakabin mantığıyla markalar türetmeye çalıştım ve evet etrafımdaki nesnelerden uydurdum. Peki biraz kafa patlatsak acaba biz de bu mantığa uygun olarak bir jenerik isim çıkarabilir miyiz ortaya? Yorumlarınızda cevaplarınızı bekliyorum.

Bu arada sizin evinizde orijinal Duşakabin duş kabini mi var, yoksa çakma mı var? :)

Yorum Gönder

20Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. Ayağakap geldi şimdi de aklıma. :) Yorum için teşekkürler Müfred.

    YanıtlaSil
  2. Bu ürün adı olmuş markalar gerçekten aklıda dilde kalıcı oluyor. Belki de ğrünü akla getiren şeydir belki o marka.

    YanıtlaSil
  3. Blogayazı kelimesini anlamlandıramamıştım başlığı okuyunca, şimdi jeton düştü :) Kelimenin ortaya çıkış şekli beni şaşırttı doğrusu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kısa bir düşünmenin ardından başlığı ilgi çekici olsun diye o şekilde belirledim. Başarılı da olmuşum ki sizleri çekmiş buralara Mustafa Bey. :)

      Sil
  4. Çok şaşırdım.:) herkes gibi bende bir firmaya ait olduğunu yeni öğreniyorum.:) yorum kısmına gelince ilk aklıma giysiyedolap geldi sonra düşün düşün bulamadım .:)

    YanıtlaSil
  5. Yine iyi araştırma yapmışsın abi 😀

    YanıtlaSil
  6. Ahahah bunu okuyunca fark ettim ki bizdeki çakmaymış. :D

    YanıtlaSil
  7. Ürünün ismi haline gelmiş birçok marka var gerçekten. Hiç düşünmemiştim daha önce :(

    YanıtlaSil
  8. Duşakabin muhteşem bir marka imiş gerçekten. Bunun marka olacağı hiç aklıma gelmezdi.

    YanıtlaSil
  9. Yaygınlaşmış hatalar az bilinen doğrulara tercih edilir. Galat-ı meşhûr fasîh-i mehcûrdan evlâdır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ama birilerinin bu hatalara dur demesi lâzım! Yoksa "herkez" "yalnış" yapar Görkem Bey! :)

      Sil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!