Devlet Ricâli ile Görüşmek

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
5
Geçenlerde bir platformda paylaşıldı ve benim de çok hoşuma gitti şimdi sizinle paylaşacağım bu kitap alıntısı. İmâm-ı Gazâlî'nin Kimyâ-yı Saâdet isimli kitabından paylaşılan bu alıntı günümüz âlimlerinin son durumunu açıkça gözler önüne seriyor.

Kitaptan yapılan bu alıntı Kimyâ-yı Saâdet'in Dördüncü Aslı olan (Kitapta konular "asıl" adı altında bölümlenmiştir.) Helâl, Haram ve Şüpheli Şeyler'in Dördüncü Bölümü olan "Sultanların Verdiği Vazife, Onlara Selama Durmak ve Mallarından Almak" bahsinden alınmış. 

Bu bahiste âlimlerin, zamanın en yetkili devlet ricâli ile ilişkilerinin nasıl olması gerektiği anlatılıyor. Din ile devlet işlerinin birbirinden ayrı tutulması gerektiği en etkin bir şekilde işleniyor kitapta. Tabii ülkemizde lâik bir düzen olduğu için bu konuyu mevcut sisteme göre değerlendirmek gerekiyor. 


Yukarıdaki görselde hadîs-i şeriflerle ve kelâm-ı kibar ile konu ne de güzel anlatılmış. Maalesef son dönemlerde ufacık dünya menfaatleri için devlet ricaline yakınlaşan bir sürü sözde âlimler ve sözde cemaatler var. Tam da yukarıda ifade edildiği üzere bu insanlar insan pisliği üzerine toplanan sineklerden bile daha düşük mertebededirler. 

Konuyu dinî ilimden ayrı tutup dünyevî ilimler açısından ele alırsak da aynı şeyi söylemek mümkündür. Dünyevî ilimler alanında âlim diyebileceğimiz kişiler eğer bağımsız olamayıp iktidara yaranırlarsa, menfaatleri uğruna doğru bildiklerinden tavizler verirlerse onlardan artık verim alınamaz hâle gelinir ve onların devri de o iktidardakilerin devri ile birlikte biter! Günümüzde de çok böyleleri!

İmâm-ı Gazâli Hz.'leri "Mutluluğun Kimyası" diye çevirebileceğimiz kitabında yukarıdaki konular gibi bir sürü güzel bilgiler vermiş bizlere. Eğer sizler de PDF hâlini okumak isterseniz paylaşabilirim. Yorumda belirtmeniz yeterli. 

Doğru bildiğiniz ve savunduğunuz görüşü karşınızdaki cumhurbaşkanı da olsa; devlet de olsa savunmaktan çekinmeyin! Bunu genel olarak söylüyorum! Dar anlamda düşünmeyin lütfen! Ufacık bir menfaat uğruna kimseye boyun eğmeyin! Hele ki bu uhrevî bir konu ise o zaman dimdik durun zâlimlerin karşısında! Kendinize "insan pisliği üzerine konan sinek", "kelpler/köpekler bile bundan daha faziletli!" sıfatlarını yakıştırıyorsanız orasını bilemem!

Yorum Gönder

5Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. Aynen. Günümüzde de cumhurbaşkanı, başbakan, başkan vb. sıfatlara sâhip olanlardan uzak durmalılar...

    YanıtlaSil
  2. Günümüzde böyle din alimi kaldı mı ki?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Var kardeşim var! Meyve veren ağaç misali taşlanıyorlar da bu gibi konularda açıklama yapmaya gerek bile duymuyorlar. Az da olsa var yani...

      Sil
  3. Cikari icin baskasina yanasan okun kölesi olur.

    YanıtlaSil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!