Dineliyorum Gözlerim Kapalı!

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
9
Geçen haftadan beri Kim Milyoner Olmak İster? yarışması konuşuluyor. Eskiden de zaman zaman böyle gündem oluyordu bu yarışma ancak geçen hafta üst üste konuşuldu. Sosyal medyada da sık sık konuşulmasının bir nedeni Harvard Üniversitesi'nde eğitim görmüş birinin ilk soruda elenmesi idi.


Diğer bir konu ise bir bayanın Çin Seddi'nin nerede olduğu sorulan soruda 2 joker harcamasıydı. Cevap tabii ki Çin ancak yarışma heyecanı ile ve benim tahminim "Cevabı Çin olamaz; bu kadar kolay soru sormazlar!" tahminini yürüterek tereddütte kaldı hanımefendi ve 2 jokeri feda etti bu basit soruda.

Kim Milyoner Olmak İster?'den Milyonluk Resim yarışmasına zıplıyorum burada ve geçen yıl aynı zamanlar Bir Yaşıma Daha Girdim sayfasında paylaştığım bu videoyu bonus olarak bırakıyorum:


Bu arada Bir Yaşıma Daha Girdim için de blog açtım. Oraya da gelirseniz beklerim: https://girdimbiryasimadaha.blogspot.com/

Neyse biz şimdi asıl konumuza geçelim. Kim Milyoner Olmak İster?'in sosyal medyaya düşen diğer bir sorusu ise şuydu:


30.000,00₺'lik bir soru. Bana gelse kazanırdım; cevabını biliyordum çünkü bizim Afyonkarahisar - Kütahya çevresinde de kullanılır bu "dinelmek" kelimesi. Aradaki "n" harfi "nazal n" veya "şağır kef" denilen cinsten. Sabah sabah evde uyuyanları uyandırmamak adına Forvo'ya şu kötü telaffuzu gönderdim; idare edin artık. :)


"Dineliyorum" diyen biri ayakta duruyordur. Muhtemelen bu kelimenin diglenmek > digelmek > dikelmek > dinelmek ve şu anda dikilmek şeklinde bir yolculuğu olmuş. Uzun zamandır duymamıştım "dinelmek" kelimesini. Benim bir ara başlattığım "Nadir Kelimeler" kategorisine girmeye adaydı.

Peki sizin yörelerde kullanılıp da Kim Milyoner Olmak İster?'de 30.000,00₺'lik soru olarak sorulabilecek yörenize özgü kelimeler var mı? Haydi biraz beyin fırtınası yapalım ve yorumu ona göre yazalım! :) Siz gerekirse cevabı hemen yazmayın ve arkadan gelenler sorunuzu yanıtlasın! :)

Yorum Gönder

9Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. İlk soruda elenip de küfür eden bir hanımefendi vardı kalıma o geldi :) Gerçi biz gülüyoruz da onlar için gerçekten üzücü bir durum oluyordur bu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle! Oranın heyecanı eminim ki farklıdır! Gülmeyelim beni de çağırırlar da başıma falan gelir Ali! :)

      Sil
    2. :) Allah korusun abi :) Bir gün seni de görürüz İnşallah oralarda milyona koşarken.

      Sil
  2. İlk soruda elenmek büyük bir risk ve talihsizlik aslında. Eminim bir çok kişi heyecandan adı sorulsa tereddüt eder herhalde.. İnsanlık hali ...

    YanıtlaSil
  3. Bizim buralarda tepende dikelme de denir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşte o ikinci hecenin ilk harfi yöresel değişikliklere uğruyor demek ki Cem.

      Sil
  4. Kaleminize sağlık. :)) Dalga geçmek pek doğru değil ama insan gülmeden de edemiyor. :)
    Bu arada blog keşif etkinliğinden geldim, benim bloguma da beklerim. :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Google+'tan sizi zaten takip ediyordum. Blogunuza da uğrarım. Yorum için teşekkürler...

      Sil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!