Sudan Ölmüş!

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
10
Sudan deyince aklınıza ne geliyor? Muhtemelen "u"yu çekmeden okursak içtiğimiz "su - dan" aklınıza gelir. Ablatif hâli yâni. "U"yu çekerek okursak da ülke olan Sûdan aklınıza gelir. Aslında Sudan denildiğinde aklınıza gelmesi gereken bir canlı daha vardı ki yaşlılıktan hayatını kaybetmiş. R.I.P. diyelim.


19 Mart 2018'de ölen Sudan, dünyanın son erkek kuzey beyaz gergedanı imiş. Ölmeden önce yaşadığı Kenya'da hükümet tarafından 24 saat silahlı korumalarla korunmuş; iki dişi kuzey beyaz gergedanıyla birlikte yaşamasına rağmen üreme çalışmaları başarılı olmamış. 45 yaşında ise hayata gözlerini yummuş.


Üreme çalışmaları için yürütülen kampanyalar kapsamında erkek Sudan, çöpçatanlık uygulaması Tinder'a da kaydolmuş. Tinder denen uygulamayı ben de ilk zamanlarında meraktan yüklemiştim. Karşı cinsten birilerini size gösteriyor ve siz ekranı sola kaydırırsanız beğenmediğinizi; sağa kaydırırsanız da beğendiğinizi ifade ediyorsunuz. Karşı taraf da size beğeni duyduysa siz eşleşmiş oluyorsunuz ve muhabbete başlıyorsunuz. Neyse efendim işte Tinder'da manita arayanlara bu vahşi cazibeli Sudanımız da gösteriliyormuş ve eğer kullanıcılar sağa kaydırırsa ekranı üreme çalışmalarına katkı sağlayabilecekleri yardım sayfasına yönlendiriliyormuş.

Teroik olarak maalesef kuzey beyaz gergedanlarının soyu tükenmiş oldu. Şu anda Sudan'ın dişi yavrusu Najin (yaş 27) ile Najin'in dişi yavrusu Fatu (yaş 17) hayatta. Sudan'dan önceki erkek kuzey beyaz gergedanı Suni ise 2014'te ölmüş. 

Gergedan Sudan ismini Sudan Cumhuriyeti'nde doğduğu için buradan almış. İnsanoğlu maalesef Sudan ve diğerlerini katlederek tüm canlılar âlemine en çok zarar veren tür ünvanını kimseye bırakmıyor. 2015 yılında hazırlanmış şu videoyu da izlemenizi isterim:



Bu devasa Sudan hakkında yazarken önceki yazılarımdan biri olan Fil Katili Edison başlıklı yazım aklıma geldi. Onu da okumanızı tavsiye ederim. Daha önce duymuş muydunuz siz Sudan'ı? Hayvanlar alemi sizin de ilgi alanınıza giriyor mu?

Yorum Gönder

10Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. Sudan deyince aklıma ilk açlık, sefalet geliyor. Şimdi gergedanlar da gelecek. Hayvanların insanlardan çektiği çile bitmez, insanların başına gelenlerin belki de sebebi hayvanlara çektirdikleri zulümdür diye düşünüyorum bazen. Çünkü alma mazlumun ahını çıkar aheste aheste derler. Gergedan, fil, kaplan, kedi, köpeğe kadar insan yüzünden başlarına gelmedik kalmadı, her sabah "Bugün ne olur hayvana zulüm, işkence haberi görmeyeyim" diyorum. Fillerin başına gelenleri iyi biliyorum:( sadece ot yiyen zararsız hayvanlar oysa:( kaplana, aslana yaşayacak orman bırakmadılar neredeyse...hangi birini saysak? :( Bunca acı çeken ağzı var dili yok can verken insanoğlu da mutlu olamaz ve başı dertten kurtulmaz.
    Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef öyle. Eşref-i mahlûkât olarak yaratılan insanoğlu kendi kendini mahlûkâtın en sefili hâline getiriyor.

      Yorumunuz için teşekkürler...

      Sil
  2. Ah şu insanoğlu! İyilik için ne kadar kısa,kötülük için ne uzun bir kolu var :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok güzel tarif ettiniz Cam Güzeli. Üstüne denecek bir söz yok...

      Sil
  3. Bu sabah güne kediler için konan su kaplarını döken üç kadın videosu ile başladım. Konya'daymış. Bir hafta da kediye, köpeğe, kaplana, eşeğe, ata zulüm haberi olmasın ama yok:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu devirde insanlar insanlara karşı bile empati göstermiyor ki kedilere veya diğer canlılara göstersin. Bu yapılanlar ne kültürümüze uyuyor ne de dinimize. Rabbim affetsin!

      Sil
  4. En sonunda insanoğlu olarak başımızı yiyeceğiz.

    YanıtlaSil
  5. Ilginc, bilmiyordum bu gergedani. Ne yazik olmus 😑

    YanıtlaSil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!