442: 200,00₺ Kaç Elin Parası Ediyor?

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
23
Aşağıdaki yazıyı ilk olarak 1 Eylül 2018'de kaleme almışım. O zamanlar bloglarım ayrı ayrıydı ve en alttaki görselde de yazdığı üzere bu yazımı girdimbiryasimadaha.blogspot.com adresinde yazmışım. O blog sonradan biryasimadahagirdim.rehitu.com oldu; sonra da diğer bloglar gibi birleşti ve rehitu.com içinde bir kategori oldu. 

Beni bu kadar sıkı takip ettiğini düşünmediğim bir hocam geçenlerde Whatsapp üzerinden şöyle yazdı:


Ben de şimdi verdiğim sözü tutmak adına bu yazıyı yazmaya başladım. 2 yıl önce muhtemelen online Google E-Tablolar'dan hazırladığım o çizelgeyi bulamadım. O yüzden hızlıca yeniden bir çizelge oluşturdum. 


Maalesef içler acısı durumumuz ortaya çıkıyor bu tarz çalışmalar ile. Maaşımızı dolarla almıyoruz ama şu değer kayıplarını görünce keşke dolarla maaş alsak diyor insan. Geçenlerde bir arkadaş ortamında birisi "Bundan 2-3 yıl önce bizim pazarlama piyasasında maaşı $1000,00 seviyelerinde arkadaşlar vardı. Şimdi yok." dedi. Durumun özeti buydu aslında. Her geçen gün paramız değer kaybediyor ve alım gücümüz düşüyor. 

Çalışmayı her yılın 1 Eylül'üne göre yapıyoruz ama bugün için baksak durum daha da kötü, öyle değil mi? 9 Ekim 2020 Cuma günü Merkez Bankası USD satış 7,9215₺, Euro satış ise 9,3410₺. :( :(

Neyse Euro, 10,00₺ olunca bir sıfır atarız ve durumu düzeltiriz. Enseyi karartmaya gerek yok, değil mi?

****

#BirYaşımaDahaGirdim etti 442!

Aşağıdaki görseli görünce paramızın değer kaybını daha iyi anladım. Böyle direkt kendi hayatımızdan örnekler olmadan anlayamıyoruz maalesef paramızın değer kaybının vahametini.

Ben biraz küçük ayrıntılara takıldığım için biraz detaylandırayım bu görseli. YTL'den TL'ye geçiş yaptığımızda tedavüle sunulan 200,00₺'lik bu pembe banknotlar 1 Ocak 2009 itibariyle kullanıma başlanıldı. Bugün 1 Eylül 2018. Gelin hep birlikte 2009'dan bu yana her sene Eylül başında 200,00₺ kaç USD ve kaç Euro ediyormuş bakalım!


 Maalesef her şey ortada! Bazıları böyle paylaşımlar yapanları vatan haini ilan ediyor ve paramızla dalga geçiyorsunuz diyor ama gerçekleri görmezden gelirsek bir gün başımız daha çok ağrır! Bu mesele parti meselesi; hükümeti sevip sevmeme meselesi değil! Bizim vatandaş olarak yapabileceğimiz kısıtlı ancak devletin bir an önce üretime dayalı hamleler yapması; inşaat sektörünün pembe tablolarından artık kendisini ve milletimizi kurtarması gerekiyor!

200,00₺ banknotumuz bir zamanlar 102,81 Euro ederken; yine 200,00₺ paramız 132,94 Dolar ederken şimdi o paraların çeyreğine ve hatta çeyreğinden de azına düştüyse insan nasıl böyle oldu diye şaşırıp; bir yaşına daha giriyor maalesef!

Yorum Gönder

23Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. gerçekten de hani yaşlanan insanlar sızlanır ya onlar gibi olacak :) nereye gidiyoruz ne hale geleceğiz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz hadi yavaş yavaş geçiyoruz bu dünyadan da arkadan gelen çocuklarımızı nasıl bir dünya bekliyor acaba? :(

      Sil
  2. Recep din gardaşım,
    her ne kadar yorum yazmasam da sürekli takip etmeye çalışıyorum. Hatta telefonumda "takip edilesi blog" olarak kısayol yaptım. Emek verip bizleri münevver kıldığın için husûsan teşekkür ederim. 70'lerde münevveri lüverver anlayan, ozamandan beri bir yaşına bile giremeyen insancıklar 2009dan bugüne pembe liramızın değer kaybını köklü bir ekonomik devrim ve Gerçek bir yapısal dönüşüm olarak izah edebiliyorlar. :/

    https://amp.onedio.com/haber/rasim-ozan-kutahyali-berat-albayrak-devrim-yapiyor-929799

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "Israrla ve inatla söylüyorum ki değerli TL üretimsiz ve imalatsız bir ülke demektir" diyen Kütahyalı ne içiyorsa ben de ondan istiyorum abi. :)

      Sil
  3. Onların hepsi hikaye bence Sn. Müfred. Milletin gazını almak için her şeyi yapıyorlar...

    YanıtlaSil
  4. Paramız son zamanlarda büyük değer kaybetti maaşlarımızda paralel olarak eridi.

    YanıtlaSil
  5. Şu tablo bile durumu anlatmaya yetiyor. Piyasada elimizi neye sürsek yakıyor artık. :(

    YanıtlaSil
  6. Yanıtlar
    1. Amin demekten başka elimizden bir şey de gelmiyor be Cem.

      Sil
  7. Ve sonra yurtdışına yaşayıp Türkiye cennet, her şey harika diyen; yazları memlekete gelip elindeki parayı yedi sekiz kat fazla değeriyle harcayan ‘gurbetçiler’e hal anlatmaya çalışıyoruz biz de. Bu vatandaşlar bir de utanmadan, Türkiye’de halinden şikayet edenlere vatan haini demezler mi, gel de delirme.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uzaktan davulun sesi hoş gelir mi denir, ne denir bilemedim ki. :(

      Sil
  8. Because of covid19 everything changes like that :/

    YanıtlaSil
  9. Ah yazık güzel ülkem halkına ve parasına :( Sıfırı tükettik ama hayal dünyasında yaşatılıyoruz!

    YanıtlaSil
  10. Öylr kanayan yaramız bu ,hayırlısı olsun demekten ne gelir eldennnn 🙄

    YanıtlaSil
  11. Çocuklara bir dünya bile bırakmayı düşünmedikleri için başka gezegen arayışı içinde ya büyük uluslar. Yakıp, yıkıyorlar, koca koca binaları yapıyorlar ama içinde oturacak ekonomik gücü olan kişi azalıyor. Ve biz susuyoruz malesef.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle. Yaşanacak bir dünya bırakmıyoruz çocuklarımıza. :(

      Sil
  12. az önce hesapladım 23 dolara düştük :) evet paramız her geçen gün yabancı paralar karşısında değer kaybediyor bakalım sonumuz nereye gidecek:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. $23,65 ve €20,00'ya düştük bugün maalesef. :( Bakalım yıl sonuna kadar daha ne kadar düşeceğiz? :(

      Sil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!