Devir Tasarruf Devri!

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
29
Bir önceki yazımda bahsetmiştim. Hicrî yeni yıla başladığımız şu günlerde yeni yıl kararları alıp "tasarruf tedbirleri uygulayacağım" demiştim. Diğer aldığım kararlar için şuraya tıklayıp ilgili yazımı okuyabilirsiniz.

Tasarruf tedbirlerini uygulama kararımı çevremdeki herkese de tavsiye ediyorum. Merkez Bankası'nın aldığı faiz yükseltme kararı da maalesef istenen etkiyi göstermedi ve göstermeyecek de. Yanlış anlaşılmaktan ve linç edilmekten korkarım ("başıma bir şey gelmeyecekse eğer" de denir bu durumlar için) ancak ne bizim ülkemizin ekonomisi ne de diğer ülkelerin ekonomisi iyiye gitmeyecek ve özellikle 2019 çok zorlu geçecek. Bunun sonucunda belki de beklenen 3. Dünya Savaşı (Armageddon / Melhame-i Kübrâ) da çıkacak. 

Siz de farkındasınız sürekli bir şeylere zam geliyor. Bu hafta 1 birim para ödeyerek aldığınız ürünü sonraki hafta 1,2 birim ödeyerek alır hâle geliyoruz. Hayat pahalılığı her geçen gün artıyor. Bunun yanısıra maaşlarımız (cebimizdeki paramız) gün geçtikçe eriyor. İşten çıkarmalar artıyor. Maaş zammı geldiğinde kesinlikle istenilen oranlarda bir zam göremeyeceğiz. Gerçek enflasyonun çok çok altında bir zam olacak. O yüzden herkes kendi çapında tasarruf tedbirlerine başlasın. Bu konularda sürekli yazılar kaleme alan Görkem CAN Ağabey'in şu yazısını tavsiye ederim sizlere. Tıklayın.



Dedim ya her şey gerçekten ateş pahası! Dün marketten oğlum için ıhlamur alayım dedim, Akıncılar Bitki Çayları markasına ait 20gr ürün 4,50₺. Bu tarz ürünlerde fiyat sağlaması yaparım ben. Şu ıhlamurun kg fiyatı 225,00₺'ye geliyor. Ne kadar da pahalı değil mi? İşte böyle durumlarda mecbur kalmadıkça bu ürünü asıl yerinden yani aktarlardan almak gerekiyor! Bedavaya çözebiliyorsan o daha iyi tabii.

Sizlerin son zamanlarda karşılaştığı fiyatı yukarı yönlü düzenleme yapılan ürünler var mı? "Yukarı yönlü fiyat düzenlemesi" ne güzel bir isim tamlaması değil mi? Zam yerine "fiyat güncellemesi" demekten daha havalı! Sizler tasarruf tedbirleri uyguluyor musunuz? Uyguluyorsanız bizimle paylaşabileceğiniz tedbirleri yorum olarak belirtir misiniz?

Kemerleri sıkmaya devam ederken blogları ihmal etmeyin lütfen! Okunma oranları düşüyor; üzülüyor insan! :)

Yorum Gönder

29Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. Ah, ah halbuki herkesler bizi kıskanıyoduu:))))
    kendi uçağımızı filan yapacaktık:))))
    Ekonomimiz süperrrdi:)))zaten ekonomimiz bozulduysa, zamlar filan olduysa bunun sebebi dış güçler, namaz, ezan, ah ah biz uyurken dış güçler markete gelip tüm etiketleri uçurmuşlar:)))

    Şaka bir yana kolay gelsin tasarruf için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ekonomimiz hiçbir zaman iyi olmadı ama adamlar farklı yöntemlerle iyiymiş gibi lanse ettirdiler. Şimdi o balon patladı maalesef :(

      Sil
  2. Her şey o kadar pahalandı ki dışarı daha az çıkar olduk

    YanıtlaSil
  3. Sitenizi yaklaşık 1 haftadır takip ediyorum. Normalde yorum yapmıyorum ancak bu makaleniz özellikle çok hoşuma gitti.
    Benim gibi sessiz takipçiler bu tarz kaliteli içeriklerin devamını beklemekte,bilginize :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim CesurGezgin. İçerik kalitesini artırarak yazmaya devam edeceğim.

      Sil
  4. cok doğru bir karar almisin abi. Ulkenin suan ki durumu pekde icler acisi degil suan yapilmasi gereken mumkun oldukca saglam adim atmak bunun icinde tasarruf sart.

    YanıtlaSil
  5. Sevgili kardeşim; bu konuyla alakalı henüz hafta sonu yaşadığım bir olayı nakletmek isterim. Oğlumun doğum günü olduğu için bir iki hediye alalım dedik. Mall of Istanbul'da bir alışverişmerkezine gittik. Tabi okullar açılacağı için ana baba günü. Çoğunluk kırtasiye arayışında ama tabi oyuncak bakan da var. Tüm oyuncakların etiketleri sökülmüştü. Sorduğumda zam geldiğini söylediler. Ruhen hazır olduğumuzdan mıdır nedir bir şey diyemedik.. İnan bir tane "çek bırak araba baktık" 22 TL dediler. O da çek bırak değilmiş bu arada.. Küçücük oyuncak inan. Kibrit kutusundan hallice. Bir tane de hani bizim şu çocukluğumuzda tahtanın üzerine çiviler sabitleyip yaptığımız bir top oyunu vardı. Parmakla ittirip gol aradığın bir oyun bir de onu aldık o da 69 TL'ydi. Onun yine basit kartondan yaylı versiyonunu yapmışlar. Bir üçüncü hediye ile birlikte dünyanın parasını verdik ki aldığımız keyfe keder şeyler.. Yani okuduğunuza değsin diye şuraya bağlayacağım. Bu esnaf dolar döviz vs diyerek zam yaptı da.. Döviz indiği zaman o fiyat artışlarını kimse revize etmeyecek. Yazık günah değil mi bu millete.. Kalemi kitabı, eti tavuğu vs'si nasıl doyacak bu millet. İnan olsun sigaram yok içkim yok alem devran gezinti yayıntı hiç bir şey yok. İnan kardeşim. Hanım da öyle. Her ay kafa kafaya geliyoruz maaşlar bitiyor. Bu gariban ne yapacak bilemiyorum. Tasarruf konusunda çokça yazı yazmıştım birine de vurgu yapmışsın o kadar memnun oldum ki.. Günüm güzel moralli geçecek sayende.. Sana ailene ve sevdiklerine uzun ömür afiyet ve ağız tadı dilerim. Bu yorumu okuyanlara da elbet.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ağabey oğlunuzun doğum gününü kutlarım. Ömrü uzun olsun; vatana, millete, ailesine hayırlı bir evlat olsun. Dediğiniz gibi her şey ateş pahası ve yine belirttiğiniz gibi kurlar geri çekildiğinde kimse fiyatları indirmeyecek. Kurların geri çekilme ihtimali de çok çok düşük ama...

      Sil
    2. Sağol kardeşim Allah razı olsun. Amin amin..

      Sil
  6. Bu arada; GSM'de bir alt pakete geçebilir, dijital platform kullanıyorsak kanal sayısını azaltabilir (parasız Turksat'ta her kanal var), tütünden vazgeçemem diyorsanız elde sarabilir yahut elektronik sigara kullanabilirsiniz. Bir evde 3 kişinin telefon hatlarında indirime gitmesi ciddi tasarruf sağlar inanın. Bir de az çok demeden bir kumara alışkanlığı kazanmak gerekiyor. İnanın çıkan paraya inanamazsınız. Tüm bu okuduğunuz yorumlara son olarak "dışarda yemeyin.." maddesini de eklemek isterim. Muazzam artmış fiyatlar. Hadi fiyatını geçtim kalitesiz ve pis yiyorsunuz inanın. Tertemiz evde yapsanız daha iyi olur. Harcamasını takip etmek isteyenler için akıllı uygulamalar da var ama kim dıt dıt aldığını yazacak girecek de kar zarar hesabı yapacak her ay.. Hiç bir zaman kullanmadım ama incelenmesini tavsiye ederim. Sigara ve alkolü bırakmak aile bütçenize inanılmaz katkılar yapacaktır. Hiç değilse azaltın yahut evde için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tasarruf tedbirleri için de ayrıca teşekkür ederim. Sigara ve alkol için benim kökten çözüm önerim var: "İçmeyin şu zıkkımları!"

      Sil
  7. Blogları okumaya yetişemiyorum, çabalıyorum ama:)
    Benim tavsiyem mümkün olduğu kadar ambalajlı ürün almamak. Mecbur kalmadıkça tabii. Aktardan, pazardan, açık çarşıdan vs. Mutfak için gereğinden çok almamak, özellikle bozulacak ürünleri mümkün olduğu kadar az alıp tüketmek, çöpe gitmesini engellemek. Marketlerde indirim varsa (makarna, pirinç, bulgur, yağ gibi kısa vadece bozulmayacak ürünler) bunları takip etmek, yerimiz varsa fazla almak. Çocuklara parayı düzgün kullanmayı öğretmek, gereksiz harcamaları anlatmak.
    Liste çoğaltılabilir tabii. Ben bunları zaten mümkün olduğunca yapıyorum. Tüm bunları yapmak için mutlaka maddi sıkıntı içinde olmak gerekmiyor. Dünya tükeniyor ve biz bir şeyleri çöpe atacak kadar zengin değiliz. Bilinçli olmak, bilinçli tüketmek her zaman şart.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Harika ve detaylı yorum için teşekkürler Semi Hanım. Bilinçli tüketim dediğiniz gibi şart!

      Sil
  8. Bu arada; ıhlamur aldığım zaman önce duru suyla bir ön yıkıyorum sonra da iki kaynar su döküyorum üstüne. 3 kaynatmayı içiyorum. Güvenemiyorum bu paketçilere..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En güzeli ağacını bulup toplamak ağabey! Yüzüne bakan yok bazı yerlerde çünkü...

      Sil
  9. Peynir ve yumurtaya da bayağı bir fahiş fiyat var..Ayda 1 sefer aldığımız 1 kiloluk normal bildiğimiz klasik beyaz peynir,9-10 liradan yaklaşık 16,17 liraya fırlamış durumda..3o adetlik koli yumurta ise (o da orta boy) 9-10 liradan 17 ile 25 lira arasında değişen fiyatlara fırlamış..Market ismi vermedim sanmıyorsam bu zamlar genel yapılıyor..Bu arada yeni blogunuz da hayırlı olsun,güzel blogmuş,takip edelim dedik ama takipçi listesi yoktu,eklerseniz çok kişi içeriklerinizi de kolayca takip etmiş olur..Kolay gelsin..🙂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Takip listesini ekledim Ertuğrul Bey...

      Uyarı ve bilgiler için teşekkürler...

      Sil
  10. Teknoloji alanındaki zamlar göze çok gelse de (fiyatları yüksek olduğu için) böyle sürekli aldıklarımıza pek dikkat etmiyoruz. Gıda maddeleri vb gerçekten çok arttı. Dediğin gibi abi kısabildiğimiz kadar kısarak, tasarruf yapmaya çalışarak yaşamak zorundayız artık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle kardeşim. Teşekkür ederim değerli yorumun için...

      Sil
  11. Ben farkli bir ülkede yasamama ragmen hergün haberlerde takip ediyorum ve zamlara insanin cebi nasil dayanir diye düsünmeden edemiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef öyle Derya Hanım. 2019 daha da kötü geçecek diyorlar. Rabbim yardımcımız olsun...

      Sil
  12. Zaten tasarruf yapmasan da alım gücü çok düştüğü için alamıyoruz. Zorunlu tasarruf da kaçınılmaz, her gün yenbi bir zam haberiyle uyanıyoruz. Sanırım sadece biz uyanıyoruz, ülkede hala zamları ve ekonominin kötüye gidişini hissedemeyenler var. en sevdiğimizi yapıyoruz, suçu başkalarına atmak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında en iyi onlar hissediyor bu kötü gidişatı ancak menfaatleri olduğundan ses çıkaramıyorlar! İkili görüşmemizde hükümete verip veriştiren ama o tarafın içinde olduğu için çalıştığı ortamda ve sosyal medyada onlar gibi görünen çok tanıdığım var! İkiyüzlülük bu olsa gerek...

      Sil
  13. Bugün 2 paket ada çayı ve 2 paket limon tuzu aldım.Genellikle hesaplı alışveriş yaparım hepsi 43 Tl tuttu.Hakikaten tasarruf zamanı yoksa ...İŞ çığrığından çoktan çıktı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eşimle benim çok fazla marka takıntımız yoktur. Markete gittiğimizde bazen bilinmeyen markaların ürünlerini alırız daha uygun oluyor diye ama kasaya geldiğimizde çıkan hesap bizi de şaşırtır. Hayat zor maalesef! :(

      Bilinmeyen markadan kastım kötü ürün değil kesinlikle! Bim'de Kırınkıl çubuk kraker var mesela; onun gibi. :)

      Instagram kullananları https://www.instagram.com/paranereyegitti/ adresime bekliyorum. :)

      Sil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!