"Kilisede Alkış Olmaz!"

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
24
Müslümanım Elhamdülillah! 


Kilisede nasıl davranılır? Neler yapılır, neler yapılmaz vb. konulara girmeyeceğim aslında. Birkaç gün önce ölen Ara GÜLER'in cenazesi kiliseden kaldırıldı ve Ermeni Mezarlığı'na defnedildi. Bu cenaze programı sırasında kilisede papazın konuşmasından sonra bir alkış tufanı kopmuş ve papaz sinirlenerek "Burası kilise, burada alkış olmaz!" diye uyarıda bulunmuş!

Yukarıdaki haber bana birkaç hususa değinmem gerektiğini hatırlattı ve geçtim bilgisayarın başına! Üniversite yıllarımda meraktan olsa gerek birkaç defa İstiklâl Caddesi'ndeki St. Antuan Katolik Kilisesi'ne girdim. Bir keresinde girerken başımızdaki şapkalardan dolayı görevli bizi uyardı ve "Burası kilise; burada şapka takılmaz; saygı gösterip şapkayı çıkartın!" minvalinde bir şeyler söyledi. Biz de kurallara uyduk ve şapkamızı çıkardık.

Yazıma güç katmak için bu ifadeyi kullanmak zorundayım! Elin gavuru dinine ve ibadet alanlarına ne kadar da çok saygı gösteriyor ve başkalarının da kendi kutsallarına saygı göstermesini isteyerek takibini de yapıyor! Ama biz Müslümanlar her konuda olduğu gibi bu konuda da eksiğiz! Yabancıların bizim mescitlerimize, camilerimize gösterdiği saygıyı bizler göstermiyoruz! Yabancı bir turist kadın camiye girerken eşarp takıp etek falan giyerek saygı gösteriyor ama bizim Cerensu Abla'nın hiç umrunda değil! Amiyâne tabirle g.tü başı açık giriyor Allah'ın evine!

Camilerimize hiç saygı göstermiyoruz! Camilerin görevlileri bile bu konuda sınıfta kalıyor! Ya hu imamlığını yaptığın caminin tuvaletleri pislikten geçilmiyor be hoca! Cemaatin adamakıllı taharetlenmeden namaza geliyor; buna nasıl göz yumabiliyorsun? Niye bunu düzeltmek için çaba harcamıyorsun ey Diyanet İşleri Başkanlığı?

Bir diğer konu ise biz Müslümanlar maalesef eziğiz! Dinî konularda doğruyu beyan etmekten çekiniyoruz! Davamıza tam manasıyla sarılamıyoruz! Dinimizi yaşayamıyoruz ve başkalarına da "Ne derler acaba?" düşüncesiyle anlatamıyoruz! Bu gruba ben de dâhilim maalesef! Bak elin papazı hemen yanlışa müdahale etmiş! Bizim imamlar cenaze alkışlandığında bile sesini çıkarmıyor! "Durun, yapmayın efendiler! Bu yaptığınızın dinde, şeriatta yeri yoktur!" diyemiyor.

Bir de şöyle bir durum var ki ülkemiz maalesef hâin dolu! Bir din görevlisi çıkıp "Cenazede alkış olmaz!" dese gerici ilân edilir. Ancak asıl hocalar da böyle ilan edilmekten çekinmez aksine memnun olurlar! Doğruya doğru; eğriye eğri diyebilmek ne güzel! İnandığımız dini en güzel şekilde yaşarız umarım son nefese dek! 

Yorum Gönder

24Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. Bu devirde herkes her şeyi biliyor. Kimse ben bilmiyorum demiyor ve tam tersi azıcık yalan yanlış bilgisi ile ahkam kesmeye çalışıyor! Cahille konuşup da ikna etmek zordur zaten...

    YanıtlaSil
  2. Bir modernlik tutturmacası aldı başını gidiyor. Böyle olunca da kimse bir şey demek istemiyor gerici olmamak yada modern olmak için. Bu durum biraz da İslam'ın gerici olduğu şeklinde bir algıdan da kaynaklanıyor. İnsanlar İslami bir kural söylerse gerici bir şey söylediği zannediliyor. Toplumumuzun temel problemi bu. Diyanet de işler böyle yürüyor. Tepki gelmesin de bazı şeyleri söylemesek de olur modundalar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok güzel açıkladınız içinde bulunduğumuz modern - gerici karmaşasını...

      Sil
  3. Şia İslamı başka, Vahhabi başka, Ehli Sünnet başka malumunuz.. Kaderi inkar edenler var, haşa Allah ne bilecek senin kiminle evleneceğini diyenler var.. Var da var.. Herkes farklı yaşıyor benim yolum doğru diyor. Hal böyle olunca "İslam böyle.. Din adamları da böyle.." diye insanları soğutma yoluna gidiyorlar. Özellikle din adamlarını ve dini karalama FETÖ olaylarından sonra sosyal medyada iyice arttı ve benim yorumun "bu kitle" üzerinden bilinçli olarak pompalanıyor. Şu an tek işleri ehli sünnet Müslümanları hedef göstermek.

    Hedefleri öncelikle Hz. Muhammedsiz ve hadissiz bir İslam ki bunu "Kuran bize yeter"ciler Caner Tastamam'lar vs'ler üzerinden yapıyorlar.. TV'lara bakın sürekli bunlar çıkar.. Deizim'in de yükselişi bu başlıkta değerlendirilebilir. Bir vakitler camilere kilise benzeri sıralar sokmaya çalışmışlardı hatırlayın. Konudan konuya atlıyorum ama hedefleri öncelikle Sünnetsiz İslam, devamında Kuransız İslam son olarak "benim kalbim temiz"cilik.. Allah bize yardım etsin ahir zamandayız sonumuz hiç iyi değil..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle ağabey! Maalesef edille-i şeriyye'yi 4'ten 2'ye indirdikleri yetmiyormuş gibi Sünnet ve Kur'an'ı da (haşa) gereksiz saydıracaklar. :(

      Sil
    2. Aynen bir de o furya başladı. Her delile "uydurma" deyip işin içinden sıyrılıyorlar :(

      Sil
  4. etraf okumuş ve okumamış cahillerle dolu maalesef..✔😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hangisinden daha çok korkmamız lâzım Ertuğrul Hocam?

      Sil
  5. Din adamları "din adamı" kalsaydı... Devlet memuru olmasalardı...Osmanlı'nın "vakıf" kurumunu örnek alan kilise kurumu gibi din kurumların olsaydı...Bağımsız, özgür, sadece din işi ile uğraşan mertebede devam etselerdi...
    Kimbilir, belki o zaman...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Farklı bir bakış açısı getirdiniz aslında! Teşekkür ederim öncelikle!

      Din adamları bu derece siyasetin içine girdiği sürece olumlu bir gelişme olmaz maalesef :(

      Sil
  6. Gayrimüslimlerin, dini kurallarına uymaktaki tabiiyetleri taktire şayan. Ben gittikçe artan camilere takılıyorum. Aslında çok şeye takılıyorum ama yorumu okuyacaklardan yana bile endişem var. Müslümanlık bu değil bence. Biz kuldan korkuyoruz, Allah'tan korksak bu derece dejenere olmazdı dinimiz. Bence hiçbir şey düzgün gitmiyor Recep Bey. Paylaşım için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu tarz konularda aklıma hep şu söz gelir: "Kemiyet artıyor da ya keyfiyet?"

      Camilerin çoğalması demek müslümanlığın arttığı anlamına gelmiyor maalesef. :(

      Sil
  7. Kilisede alkış olmaz....Ama camide de "siyaset" olmaması gerekiyor.Özellikle ülkemiz camilerinde imamlar siyasetçi gibi...Birde camide Beddua ediyor..Aynen şu şekilde:
    İmam:
    -Allah belalarını versin inşallah....
    Cemaat:
    Hep bir ağızdan:AMİNNNN
    Bakalım Peygamberimiz ne demiş:
    Peygamberimiz (as) müminlere beddua etmeyi yasaklamıştır. Kendisi müşrik olanlara bile beddua etmekten kaçınmıştır.

    Hz. Cabir (ra) anlatıyor:
    İbnu Mes'ud (ra) anlatıyor: "Resulullah (asm) buyurdular ki:
    "Mümin ne ta'n edici, ne lanet edici, ne kaba ve çirkin sözlü, ne de hayâsızdır." (Tirmizî)
    Semüre İbnu Cündüb (ra) anlatıyor: "Resulullah (asm) buyurdular ki:
    "Birbirinize, Allah'ın laneti, Allah'ın gadabı ve cehennem temennisiyle bedduada bulunmayın." (Ebu Davud, Tirmizî)
    Ben beddua yerine dua edeceğim:
    Allahım sen bizi doğru yola ulaştır.Amin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin.

      Dediğiniz gibi beddua edilmemeli. Ve hatta sizin de yaptığınız gibi "Rabbim, onların da bizlerin de hidayetten nasibi varsa bizi o hidayete eriştir!" diye dua etmeli...

      Sil
  8. Bizimkisi sözde Müslümanlık abi

    YanıtlaSil
  9. Hilmi Bey,yeni yazı ne zaman?Merak içindeyiz..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bugün veya yarın yeni bir yazı gönderirim. İlginize teşekkürler Sibel Hanım :)

      Sil
  10. Din adamları, dini kullananları uyarmadıkları için yaşanıyor bunlar. Gerçek din adamı öncelikle dini kullananları uyarır, dine zarar verdikleri için. Daha sonra da dinini anlatır, hiç bir siyasi ve dini olduğunu savunan bir grubun etkisinde kalmadan. Din adamı önceliği paraya ve dünyevi şatafata vermez, dinini doğru anlatır, yanlışları izah eder. Toplumdaki ayrışmayı gidermek için emek harcar, toplumu ayrıştıranları uyarır, onların emrinde yanlışa kayıtsız kalmaz. Yeri geldiğinde adalet için kral çıplak der.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru! Herkes birileri bir şey diyerek çekindiğinden kimse kimseye ses çıkaramıyor artık. Bunun adına da özgürlük, hür irade falan diyerek o kavramları da kirletiyorlar maalesef. :(

      Sil
  11. Müslümanlığı dünya da ve insanların gözünde bitirmek için ellerinden geleni yapıyorlar sağolsun artık müslümanlar da bunlara karşı pek bir şey yapmaz hale gelince sonuç ortada güzel bir konuya değinmişsiniz teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özellikle ülkemizde ehl-i sünnet inancını yıkmak için her şeyi yapıyorlar. Bu dînin sâhibi muhakkak her şeyi en iyi bilendir!

      Sil
  12. Muslims are never loosers. Those who say that they are Muslims and don't follow Islam, they are Hippocrates, they aren't Muslims at all. We are human beings, born to make mistakes. But mistakes can be forgiven by the Almighty Allah. So from now we can accept our mistakes and ask for forgiveness says Astagferullah! Allah is kind. He will forgive us if we don't repeat our mistakes and do good. In Sha Allah!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. You are so right Saba Rahman! We have to give up our mistakes. Allah will forgive us as we believe!

      Sil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!