Ağaç Yaşken Eğilir!

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
21
Herkesin bildiği bir atasözümüz "Ağaç yaşken eğilir!" Ne kadar da doğru! Her alanda kullanabileceğimiz bir atasözü! 


İzlediğim şu video bana bu atasözünü hatırlattı:



Çinli minik kız nasıl da antrenman yapıyor değil mi? Çinliler zaten masa tenisinde dünyanın en iyisi. Aileler de çocuklarını küçük yaşlarda yönlendiriyor bu spora. Masa tenisi olimpiyatlara 1988'de eklenmiş ve 31 altın madalyanın 28'ini Çinliler kazanmış. O kadar iyiler yani bu sporda!

Bir işte en iyi olmak için o alana hamken eğilmek gerekiyor sanırım. Şu Çinli kız 4-5 yaşlarındadır diye tahmin ediyorum ancak el - vücut koordinasyonu o kadar gelişmiş ki topları  hızlı reflekslerle geri püskürtüyor.

Çinliler gerçekten değişik adamlar! Aşağıdaki videoda da küçük Çinlilerin Kung Fu gösterilerini izleyeceğiz. Videoda da küçük yaştan itibaren bu sporla ilgilenmenin faydaları sıralanıyor!



Bizler de çocuklarımızı küçük yaşlarda eğitmek için elimizden geleni yapıyoruz. Kimisi çocuğunu daha bebekken İngilizce kursuna gönderiyor, kimisi de keman kursuna. Kimisi çocuğum dinini, diyanetini bellesin diye Kur'ân-ı Kerîm kursuna gönderiyor, kimisi de at binmeye. Bu örnekler çoğaltılabilir. Herkes, çocuğunu nasıl yetiştirmek istiyorsa o alana ağırlık veriyor. Herkesin amacı tek; ağacı yaşken eğmek, kütüğü yontmak.

Buna farklı açıdan da bakabiliriz. Japonya'daki eğitim sisteminde çocuklar kendi okullarını kendileri temizliyor. Ancak bizim ülkemize böyle bir sistem gelse yer yerinden oynar. Benim çocuğuma kimse temizlik yaptıramazcılar türer hemen! İşte Japonlar küçükken bu kültürle yetiştikleri için Dünya Kupası'nda stadı tertemiz bırakıyorlar; İzmir Kordon'da sahili temizliyorlar. Bizde ise çöpçüler işsiz kalmasın mantığıyla yere çöp atan adamlar var işte!

Japonların sistemini uygulayan bazı öğrenci yurtları biliyorum ülkemizde. Oralarda da hademe yok ve yurtta kalan öğrenciler temizliği kendileri yapıyorlar. En iyi temizliğin kirletmemek olduğu bilincinde yetişiyorlar. Şimdi şöyle bir sahne hayal edin. Ana haber bültenini izleyen "ilerici" bir adam önce Japonların sisteminden bahsedilen haberi izliyor ve takdir ediyor adamları; ardından ise Türkiye'deki bahsettiğim yurtlarda öğrencilere temizlik yaptırıldığını anlatan haberi izliyor ve tenkit ediyor. Sizce bu adamı ne demeli? İkiyüzlü hafif mi kalır; ağır mı kaçar?

Yine atladık daldan dala! Sizin çocuk yaşlardan kazandığınız bir beceri var mı? Benim yok mesela. Ben dümdüz bir adamım. Bazen düşünürüm de gerçekten dümdüz adamım ben ya hu! Ne bir mesleğim (meslek ile iş kavramlarının ayrımına varalım lütfen) var, ne bir zanaatım var, ne bir sanat dalında becerim var. Siz de benim gibi dümdüz bir insan mısınız; yoksa bir hezarfen misiniz?
Tags:

Yorum Gönder

21Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. Tüm yazıda bahsetmek istediğim işte buydu. Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  2. Hilmi bey,dış eğitim sistemine bayılıyorum.Bizim okullarda öğrencileri bırak temizlik yapmak kendi attığı çöpü bile çöp kutusuna attıramıyoruz.
    Bir eğitimci olarak hakikaten zorlanıyorum.
    Ben:Yavrum çöpü çöpe atarmısın?
    Öğrencim:Öğretmenim o çöp benim değil....
    Ne olacak bu halimiz gidişat hiç iyi değil

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef öyle Sibel Hanım. Twitter'da @hatacietimolog'a malzeme buldum yazınızda. Paylaşsam kızar mısınız?

      Sil
  3. Eğitim sistemi ve insanların görüşünde o kadar eksiklikler var ki biraz fazla şey istiyorsun sanırım abi. Böyle bir sistem görmemiz muhtemelen yıllarımızı alır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizdeki bu eğitim sistemi ile bizler görmeyiz herhalde Ali.

      Sil
  4. o yaş ağacın aklı başına geldiğinde kendini eğebileceğini savunuyorum ben. bir çocuk zorla beethoven çalmaya itiliyorsa yanlış yapılıyordur. su akar yatağını bulur diye bir söz var. felsefem budur.

    YanıtlaSil
  5. Türkiye 'de küçükken öğretilmesi gerekenler adalet, dürüst ve ahlaklı, doğayı ve hayvanları sevmesi öğretilmedir. Gerisi illaki gelir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet öğretilmesi gerekenler arasında muhakkak saydıklarınız da var Sn. Profesör.

      Sil
  6. Akıllı teknolojilerden kurtarıp okumaya yönlendirerek işe başlayabiliriz. Son derece faydalı bir içerik tebrik ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir çıkış yolu muhakkak vardır; dediğiniz gibi başlanabilir ağabey.

      Sil
  7. Cinliler iyi egitiyor ancak aileler inanilmaz baski da yapiyor bu konuda. Cocuga asiri baskiyi da bir egitimci olarak dogru bulmuyorum. Hersey kararinda olmali.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen aşırı baskı altında yetiştiriyorlar çocukları. Eskiden bizde de mi böyle baskılar vardı acaba? Varken daha mı iyiydi ki?

      Sil
  8. Hilmi bey nerlerdesiniz?Biz çoluk cocuk mandalina soyuyoruz-yiyoruzAyrıca Alttanı mı üstten mi soyulur bol bol tartışıyoruz.
    Bu arada mandalinalar tadını almaya başladı..Herkesin selamı var..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tanışıyor muyuz diye şüphelenmeye başladım. :) Benden de herkese selamlar. :)

      Sil
  9. Güzel. çocuklar eğlenmeli, eğlenirlken doğruları öğrenmeli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle ama bunun da ucunu kaçırmamak lâzım.

      Ziyaretiniz için teşekkürler...

      Sil
  10. Öncelikle temizlik konusunda İzmir Türkiye'nin model şehridir diyorum. Bizim çocuklarımız okullarını da temizler, Kordon' u da. Ama İzmir sadece İzmirlilerin yaşadığı bir kent değil, özellikle son yıllarda. Bizim spora bakış açımız maalesef belli, yeteneğinimizse nerdeyse hiç yok. Umarım grlecek nesiller sporun öncelikle sağlık için gerekliliğini anlar. Ardından başarı da gelecektir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İzmir'e laf atmadım ağabey hemen savunmaya geçmişsin. :)

      Sil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!