Diyanet Helal Sertifikası Verse!

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
13
Zaman zaman buradan kalemim yettiğince bazı kurumlara sitemlerimi iletiyorum. Bu kurumların başında da Diyanet geliyor. Diyanet maalesef aslî vazifelerinin dışında her şeyi yapıyor! Aslî vazifeleri bizim bildiğimiz gibi değilse de bize göre aslî vazifesi olması gereken alanlarda hiçbir şey yapmıyor diyelim o zaman.


Nedir Diyanet'in olması gereken aslî vazifeleri peki? Bence en önemlilerinden bir tanesi Diyanet adam, eş - dost kayırmadan helal gıda işinde otorite olmalı! Bu tarz helal gıda belgelendirmeleri özel firmalara bırakılmamalı! 

Kazandığımız para helal olabilir ancak harcadığımız yerler helal değilse hiçbir kıymeti yok! Kazandığımız paranın helal olmasına çok dikkat ediyoruz ama aldıklarımızın ve yediklerimizin helal, haram veya şüpheli olup olmadığı bizi çok fazla ilgilendirmiyor nedense. 

Özellikle et ve tavuk ürünlerinde buna çok dikkat etmemiz gerekiyor. Çağımızın gereği diğer paketli gıdalarda çok dikkat edemiyoruz belki ama en azından kırmızı ve beyaz etlere dikkat etmeliyiz. Bu konuda ben de çok dikkat edemiyorum maalesef ama dikkat etmenin gerekliliğinin farkındayım ve her geçen gün daha fazla yol alıyorum bu konuda.

Öncelikle şu konuda anlaşalım. Derdimiz sadece yediğimiz etin eti yenilebilir bir hayvanın eti olup olmadığı değil. Sadece domuz eti, at eti veya eşek eti yememeliyiz diye algılamayalım konuyu. Kesilen hayvanın Allah'a kurban edilmesi gerekiyor öncelikle. Keserken Allah'ın adıyla ve tekbirlerle kesilmediyse o hayvanın eti de haram olur. Yenilmez! İşte kırmızı et alırken veya dışarıda kırmızı et yerken bu ince noktanın farkında olan kişilerden alışveriş yapmak gerekir. 

Beyaz ette ise durum biraz daha farklı. Standart tavuk kesimhanelerinin videolarını falan da görmüşsünüzdür. Sürüm fazla olsun diye tavuklar modern diye adlandırılan sistemlerde kesilip temizlenip paketleniyor. Eskiden tavuğun büyümesi için aylar gerekiyorken bizim sofralarımıza gelen piliçler civcivlik evresinden tüketilecek piliç evresine hızlı bir geçiş yapıyor. Yine videolarda görmüşsünüzdür tavukların nasıl şişirilerek satıldığını? 

Son yıllarda kuru yolum muhabbetlerini duymuşsunuzdur. Her firma şimdi kuru yolum tavuk işine girdi ancak o iş de öyle sanıldığı gibi kolay değil. Hassasiyet gösterilmesi gereken farklı noktalar var. Kuru yolum kolay olsun diye şoklama veya buhar odaları olmamalı sistemde. Bu konuda bildiğim en güvenilir marka Akdeniz Toros'tur! Farklı markalar da bu hassasiyettedir belki ama tam olarak bilemiyorum maalesef. 


Evet konumuza tekrar dönecek olursak her ne kadar görevlerini tam manasıyla yapmasa da ağzımıza giren lokmanın helal olup olmadığına en fazla hassasiyet göstermesi gereken veya bunu dert edinmesi gereken kurum Diyanet İşleri Başkanlığı'dır. Bu konuda gereken hassasiyeti gösterip bir adım atmalıdır. Ona gelene kadar camilerdeki taharetlenme yerlerine de bakması lâzım bu kurumun ancak nerede! İmamları denetleyen kurum içi müfettiş bile yok sanki! Müftüler üzerilerindeki bu büyük sorumlulukları nasıl kaldırıyorlar anlamış değilim! Çok değiştik azizim; çoook!

Akdeniz Toros ürünlerini şehrinizin büyük yerel marketlerinde bulabilirsiniz. Bursa'da Akuğur Marketleri'n bazılarında var. Afyonkarahisar'da da Söz Marketler'de var. Helal yiyelim, ibadetlerimizden zevk alalım! Ben dikkat ettikçe bunu daha iyi anlıyorum açıkçası! Sizin bu konuda düşünceniz nedir? Helal Gıda Sertifikası veren firmalara güveniyor musunuz?

Yorum Gönder

13Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. İnsan içinde "vicdan sertifikası" olmadıktan sonra gerisi boş....
    Rehitu, uzun yıllardır dışardan et almıyorum bu yüzden hep göz önünde kestirip yeriz.Buna kanatlılarda dahil..Biliyorsun yemekçiyim.Evde köfteyi-sucuğu vs..da yapıyorum...Tavsiye ederim..
    Konu itibari ile güzel bir yazı olmuş,kalemine yüreğine sağlık..Altını çizdiğin noktalara katılıyorum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Satışınız var mıydı sizin Sibel Hanım? :) Varsa reklamınızı yapalım. :)

      Sil
  2. Çok iyi anlıyorum! Maalesef! Bu devran bir gün değişecek!

    YanıtlaSil
  3. Hilmi'ciğim Diyanet'in işi başından aşkın. Bir de helal sertifikası ile mi uğraşsın. :)

    Bir an "götür götür helaaaal" diyesim geldi :)

    YanıtlaSil
  4. Diğer islam ülkelerinde diyanet benzeri bir şey var mı ki? Bizde ki diyanet islama ne kadar faydalı orası tartışılır. Halkın parasıyla diyanete milyarlarca bütçe ayrılıyor, bu parayı layıkıyla hak ediyorlar mı bilemiyorum?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Var var her ülkede var ama böyle vergilerle çalışan bir sistem değil tabii ki! Aldıkları parayı hak etsinler diye ben de bu öneriyi sundum işte Mustafa Bey.

      Sil
  5. Diyanet’e güven kaldı mı ki abi.

    YanıtlaSil
  6. son yazımı bir okuyasın :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Son yazını sabah Inoreader'den okuyup tıklamıştım ancak yorum yapmaya fırsatım olmamıştı. Biraz önce yorum yapmıştım ki sen zaten buradan haber vermişsin. Yazılarına sürekli yorum yapamasam da takipteyim DT!

      Sil
  7. bir tek bu işini yapamıyorsa "helal " olsun o diyanete diyesim var...

    YanıtlaSil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!