Sizin Arabanız Kaç Basıyor?

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
27
Ben köyde doğup büyüdüm. 1988 Şubat'ında doğmuşum ama (neden böyle yaptıklarına dair net cevap alamadım) Ağustos'ta nüfusa kaydettirmişler. O yüzden resmî doğum günüm ile gerçek doğum günüm farklıdır benim. Ben kendimi hep doğduğum köylü zannederdim meğer değilmişim. Babam vazife icabı oradaymış. Köylüler de bizi o kadar benimsemiş ki kendimizi hiç yabancı hissetmemişiz. "Hacı Dayım" vardı benim ben onu oradan taşınana kadar gerçek dayım sanmışım. 8-9 yaşıma kadar (ilkokul 3. sınıfın yarı yıl tatilinde taşındık) orada yaşadık, sonrasında köyden farkı olmayan bir ilçeye taşındık.

Bulunduğumuz köy öyle çok kentten uzak bir yer değildi ama köye yeni bir araba geldi mi koşar yan camından kilometre ibresinin kaçı gösterdiğine bakardık. O zamanlar bizim bildiğimiz tüm arabalarda bu ibre 180 km/h ile sınırlıydı. Ancak yeni yeni çıkan arabalarda artık 200 falan da vardı. Biz de böyle arabaları görünce "Off oğlum baksana 200 basıyor bu!" derdik. İngilizce eğitimi falan da almamıştık o zamanlar ama köye gelen bir arabayı herhalde kulaktan dolma bilgilerle olsa gerek "Hunday Akkent" diye bilirdik. "Akkent" olsa bizim dilimize daha yakın olmaz mıydı ki?

Çocukluk zamanından beri vardır arabanın kaç bastığı merakı değil mi? Tabii yaşımız ilerledikçe öğrendik ki 180 yazması arabanın 180 basabildiği anlamına gelmiyormuş. Ben bu yaşımda bir bilgi daha öğrendim ki lastiklerin üzerinde de o lastiğin maksimum kaç km hıza dayanıklı olduğu bilgisi yer almaktaymış.


Lastiklerin üzerinde çap bilgisinden sonra yazan tek harfler o lastiğin kaç km hıza dayanıklı olduğu hakkında bilgi veriyor bizlere.

P: 150
Q: 160
R: 170
S: 180
T: 190
H: 210
V: 240
W: 270
ve 
Y: 300 km'lik hıza dayanıklı anlamına geliyor.

Ben aşağı inip bakmadım arabaya ama muhtemelen standart binek araçlarda bu harf T veya H'dir. Müsait bir vaktinizde bakmak faydalı olabilir. Ben de bakıp buraya yorum olarak yazacağım. Sizler de arabanızın marka modelini yazarak lastik üzerindeki ibareleri buraya yazın da herkes bilgilensin lütfen.

Yorum Gönder

27Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. Lastik çapı önem taşıyor o zaman.Her lastiği taktırmamak gerekiyor.Teşekkürler Rehuti Bu bilgi iyi oldu.Ufacık hatalar nelere mal oluyor.Önemsemiyoruz lastik değişimleri işi ustaya havale ediyoruz.Dikkat etmek lazım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çapı da muhakkak önemli. Ustalar bu konularda da hile durda yapıyor mudur bilemiyorum. Bildiğim bir sektör değil çünkü.

      Sil
  2. Hiper arabalar için lastikler özel üretiliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen Tasarkar. Geçenlerde belgeselde görmüştüm devasa kamyonların lastikleri bile aşırı pahalı! Her araca özel lastikler üretiliyor.

      Sil
  3. Gerçekten çok güzel bi bilgi hocam..
    bilinecek o kadar şey varken, ne kadar cahil olduğumu farkediyorum blogları okurken.. gerçekten teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilmediğimiz o kadar çok şey var ki aslında! Hepimiz aynı durumu yaşıyoruz...

      Sil
  4. Arabam olduğu zaman bu bilgiyi değerlendireceğim abi 😀

    YanıtlaSil
  5. ilk işim arabanın tekerleğini kontrol etmek olacak . yararlı bilgi , teşekkürleri bir borç bilirim...

    YanıtlaSil
  6. Hyundai Akkent aslında bir Türk arabası :) iyiymiş.. bu faydalı bilgiler için teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim. Bu arada ilk kendi arabam da ikinci el bir Akkent idi :)

      Sil
  7. Bir gün arabam olursa kullanırım :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cem KAZAN'la birleşip bir araba alın siz de :)

      Sil
    2. Bir hafta o, bir hafta ben kullanırım artık :)

      Sil
  8. İlk defa duyduğum bilgi çok teşekkür ederim. Biraz alakasız ama lastikleri değiştirme öncesinde sağdan soldan önerileri dinlerken Kormoran'ı sık duyup bu lastiğe karar verdik. Çok km yapmayışımızın ve uygun fiyatının da etkisi var tabi. Michelin lastiği ve epey iyi yorumlar duyduk. Ev iş çok km yapmıyoruz yola da gitmiyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben duymamıştım o markayı abi. Şimdi baktım senin de belirttiğin üzere Michelin'in yan markası imiş. Lastiğiniz patlamasın inşallah!

      Sil
  9. Araba ve lastikleri bana uzak. Her ne kadar bir ehliyetim varsa da (eşimin zoruyla almıştım) hiç istemedim araba kullanmayı. Ona aktarayım ben bu bilgileri.

    YanıtlaSil
  10. Hic dikkat etmem öyle seylere 😂😂😂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kaçırdığımız küçük ayrıntılardan bu da aslında evet.

      Sil
  11. Birazdan aşağı inip arabanın lastiklerine bakacağım :)
    Güzel bilgilendirme olmuş 🖒

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de bakacaktım hep unutuyorum. 2 aydır arabayı yıkatmaya bile fırsat bulamadım. :)

      Sil
  12. Ne güzel yazmışsın. Yaş olarak aramızda bir miktar fark olsa da bizim çocukluğumuzda biz de arabaların kaç bastığını konuşurduk. Özellikle Mercedes veBMW hayranıydık, çok bastıklarını düşünürdük. Lastik olayını biliyordum, güzel bilgilendirme, genelde T oluyor bizim arabalarda.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben hâlâ bakmadım arabanın lastiğine. :) Kışlıkları taktırırken bakarım herhalde. :)

      Sil
  13. Bu bilgiyi daha önce duyduğumu hatırlamıyorum. Teşekkürler

    YanıtlaSil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!