Bir Gün Yine Singapur'dayken...

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
11
Geçen ay Nepal'e gitmiştim hatırladığınız üzere. Gitmişken sizleri de götürmüştüm. Tekrar gitmek isteyenleri şöyle alalım: Nepal

Singapur da ilginç bir memleket! Herkesin ülkeleri hakkındaki ilginç gerçekleri yazdığı bir Quora bilgi kaynağında Kaleb McHugh isimli arkadaş Singapur'dan bahsetmiştim!


Read Kaleb McHugh's answer to What are some of the most interesting/surprising facts about any country? on Quora

Haydi hep beraber bir Singapur yapıp gelelim!

  • Singapur %99 şehirleşmiş bir ülkedir. Kırsal kesim diye nitelendirebileceğimiz bir bölge yoktur. %1'lik kırsal kesime Pulau Ubin gibi adaları dahil edebiliriz. (Eleman %100 demiş de ben Pulau Ubinlilere ayıp olmasın diye onlara ayırdım %1'lik kesimi.) :)
  • Singapur, Malezya'dan toprak ve içme suyu ithal eder. Singapur ithal ettiği bu toprakları (kumları) ülkeyi genişletmek için deniz üzerine yapılar yapmakta kullanır.

Singapur'da yukarıdaki haritadan arazi genişlemesini görebilirsiniz. 1960larda 581,50 km² olan ülkenin yüzölçümü 2015'te 719,10 km²'ye yükselmiş. 50-55 yılda ülkenin yüzölçümü %23 artmış. Bakalım nereye kadar büyüyecekler. :)
  • Dünya'nın en büyük kapalı alan şelalesi de Singapur'da. İnanmazsan aha dayıya sor! 35 metre yükseklikten akan bu şelale dünyanın dört bir tarafından getirilen 500.000'den fazla çeşide ev sahipliği yapan botanik park misali Gardens by The Bay'de yer alıyor.
  •  Ülkede Büyük Singapur Ördek Yarışı düzenleniyor her yıl. Bu yarışmaya katılanlar ördeklerini nehre bırakıyorlar. Amaç ise hayır kurumlarına yardım toplamak. 2002'de bu etkinlik kapsamında 123.000'den fazla oyuncak ördek nehre bırakılarak rekor kırılmış. Nehrin adı da Singapur Nehri! Yeşilırmak olacak değildi ya!

 Plastik oyuncak ördekleri sonra topluyorlar mı acaba? Toplanmıyorsa büyük çevre felaketi!
  • Dedim ya Singapur'dayım diye. Sokaklarda yürürken herkes Postacı Kemal Sunal gibi geçiyor yanımdan. Meğer adamlar araştırmalara göre dünyanın en hızlı yürüyen milletiymiş. 18 metreyi 10,55sn'de yürüyorlarmış. Bu da demek ki saatte 6,15km! Vay anasını!
  • Singapur kum alıp genişlemesine rağmen hâlâ daha dünyanın en küçük ülkelerinden biri. ABD, Singapur'dan 15.000 kat daha büyük. Türkiye'yle kıyaslamasına da siz bakın canım! Size balık vermiyorum; balık tutmayı öğretiyorum! Just google it!
  • Arkadaşlar dedi ki alçaklardan çok sıkıldık (alçak iki anlamda da kullanılmıştır.) biraz tepelere çıkalım! Tamam dedik ve Singapur'un en yüksek tepesine çıktık. Çıkarken çok korktuk yükseklerden düşeriz diye! Tam tamına 164 metre yüksekliğe sahip Singapur'un en yüksek tepesi Bukit Timah Tepesi idi burası!  
  • Bukit Timah Tepesi'ne gelmişken buradaki doğa koruma alanına da uğradık. Bu alanda tüm Kuzey Amerika Kıtası'ndan daha fazla sayıda ağaç çeşidi varmış!
Singapur hakkındaki ilginç gerçekleri okudunuz! Daha fazlası için tur rehberine hediyeler verip teşekkür edin ki sizleri farklı yerlere de götürsün! :)

Yorum Gönder

11Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. Toprak ithal etme ilginçmiş..

    YanıtlaSil
  2. Vay be bizde toprağın kıymetini bilemedik...
    Bir GAP projesi yaptılar...Bilinçsiz sulama verimli toprakları aldı götürdü...
    Ne diyelim Rehitu?
    Güzelim ülkemizin değerini bilmiyoruz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu ülkenin hayrına gibi görünen tüm projeler zamanla bilinçli olarak yapılmış ülkeyi yıkıma götüren projeler olduğu ortaya çıkmış. GAP da öyle sanki...

      Sil
  3. İnternetten biraz daha baktım da muhteşem bir yer gibi görünüyor tabii içi nasıldır bilinmez ama görsel olarak insanı alıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Singapur gerçekten güzel memleket; gidip görmek lâzım...

      Sil
  4. Singapur teknoloji anlamında da önde bir ülke! Yaşa basmazlar diye düşünüyorum...

    YanıtlaSil
  5. Bir ilginç bilgi de ben ekleyeyim. Singapur' da sakız çiğnemek yasaktır, sakız satılmaz. Ayrıca ülkedeki araba sayısı sınırlıdır. Paranız olsa bile alamayabilirsiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim ülkemizde de bu iki yasaktan istiyorum ben.

      Teşekkürler bilgilendirme için...

      Sil
  6. Geçen yıl yazılmış bir yazı ama hiç eskimeyen türden. Bak benim gibi sonradan görenler olabilir 2020 yılında da. Singapur'u okurken hem şaşırdım, hem eğlendim hem bilgilendim. Kum eklenmesi, ördek yarışı ve hızlı yürüme en dikkatimi çekenlerden. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında bütün yazılarımızı hiç eskimeyecek türden yazsak ne güzel olur. Bu sefer de blog olmaktan çıkarız öyle değil mi? Singapur'a bir gün gerçekten gidebilirim umarım. Yorum için teşekkürler...

      Sil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!