463: Yâr Olur Ağyâr Olur Dildâr Olur Serdâr Olur

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
6
#BirYaşımaDahaGirdim etti 463!

Başlıktaki dizeler Selîmî mahlasıyla şiirler yazan cihan padişahı Yavuz Sultan Selim Han'a ait. Dizelerin öncesi de var ve bu dörtlük beni şaşırttığı ve yaşlandırdığı gibi sizi de şaşırtacaktır. Belki daha önce duyup görmüş de olabilirsiniz:


Osmanlı padişahları dizilerde izletilen gibi sadece at üstünde veya haremde gününü gün ederek geçirmiyorlardı. Her birinin farklı sanat ve zanaatları vardı ve bu becerileri de en üst düzeydeydi. Yedikıta Dergisi geçtiğimiz yıllarda Şair Sultanlar Serisi yapmıştı mesela. Yavuz Sultan Selim'den bahsedilen sayı Ekim 2010 tarihli sayı idi. Bahsettiğim Yedikıta Ekim 2010 sayısını online okumak isterseniz aşağıya gömüyorum. Selîmî ile ilgili olan kısım sayfa 72'den itibaren başlıyor. Muhakkak okumanızı istirham ediyorum.



Yukarıdaki şiirin günümüz Türkçe'sine tercümesi ise şöyledir:

"Şahım sen herkesi kendine sadık dost sanma 
Sen herkesi dost sanma belki o düşmanın olur 
Belki o kişi alemlerde sözü geçen olur 
Dost olur düşman olur sözü geçen olur hükümdar olur."

Bu dizelerin de bir hikayesi varmış tabii ki. Onu okumak isterseniz de şuraya tıklayabilirsiniz. 

Yorum Gönder

6Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. Koskoca Ali Osman'a hükmeden hükümdarlardan da böyle zeka beklenir. Şimdiki gençler maalesef cümle kurmaktan acizler.

    YanıtlaSil
  2. Yıllar önce okumuş ve o zaman bana da ilginç gelmişti.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yıllar önce Mehmet AMAÇ Hocamız bahsetmiştir bize de muhakkak ama okuyunca daha etkili oldu bende sanırım.

      Sil
  3. Osmanlı padişahlarının büyük bir çoğunluğu divan şiiriyle ilgilenmişlerdir. Zira divan şiiri ancak eğitim görmüş yani eskilerin deyişiyle "mürekkep yalamış" kimselerin kaleminden çıkabilecek ağırlıkta bir şiirdi. Enderun mektebinde eğitim gören şehzadeler ve devlet adamı yetiştirilmek üzere eğitilen gençler bu şiire ilgi duyar, eser verirdi. Birçok padişahın şiirlerini topladıkları divanları vardır. Ve Yavuz Sultan Selim bu padişahlardan biridir. Selimi mahlasını kullanmıştır. Oğlu Kanuni Sultan Süleyman'ın mahlası Muhibbi'dir. Kanuni divan şairi Baki'yi çok severdi Onu musahibi yapmıştı. Hatta orduya şiirleriyle şevk versin diye savaşlara bile yanında götürürdü. Kanuni Viyana kapılarında seferde öldüğünde Baki onun yanındaydı ve ölümünden duyduğu üzüntüyü anlatmak için Kanuni Mersiyesini yazdı.
    Fatih Sultan Mehmet, Avni mahlasını kullanmıştır. 2. Beyazıd Adli mahlasıyla yazmıştır. Hatta 2. Beyazıd'ın kardeşi Cem Sultan ile şiir tarzında mektuplaşmaları var. Çok uzattım ama konu edebiyat olunca bildiklerimi paylaşmak istedim. Teşekkürler bu yararlı paylaşım için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Asıl ben teşekkür ederim bu yararlı yorum için. Bu tarz konuyla ilgili uzun yorumlar her zaman baş tacı.

      Sil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!