Dondurma Ayrımı Yapan Araba!

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
15
Şimdi sizlere bir müşteri şikayeti sonrası firmanın nasıl bir yol izlediğine dair vâkıa (TDK, vaka diye almış ama bence doğrusu bu.)  çalışması örneği okutacağım. Alıntıdan sonra ben de birkaç kelam edeceğim; bir yere ayrılmayın cemaat!

"Porsche firması, 1983 yılında otomotiv sektöründe yankı uyandıracak teknik donanıma sahip bir otomobille pazara girer. Müşterilerinden gelen her türlü yorum ve fikirlere açık olan yönetim, aracın piyasaya sürülmesinden 2 ay sonra ilginç bir şikayet mektubuyla karşılaşır. Müşterinin şikayeti şudur: “Adım Danny Troatman. New Jersey’de yaşıyorum. Eşim ve çocuklarımla her akşam film seyretmeden önce şehir merkezinde bulunan markete dondurma almaya gidiyorum.


Bir ay önce aldığım Porsche marka arabamla tabii ki… Fakat ne ilginçtir, ne zaman çikolatalı veya meyveli dondurma alıp arabama dönsem, araç çalışmıyor. Oysa vanilyalı aldığım zaman aracım rahatlıkla çalışıyor. Bunun bir kaç kere denedim ve her seferinde aynı sonucu aldım.Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler” Bu olay Türkiye’de olsa ne olurdu?

 Muhtemelen mektubunuz ciddiye alınmayıp bir kenara fırlatılırdı. Ama hayır! Porsche firmasındaki yetkililer derhal adı geçen bölgeye bir mühendis gönderiyorlar ve sebebini öğreninceye kadar orada kalmasını sağlıyorlar. Ertesi gün mühendis NewJersey’e varıyor ve Bay Troatman’la hemen temasa geçiyor.


  Aynı akşamdan başlamak üzere her akşam üstü mühendisimiz ve Bay Troatman dondurma almak üzere markete gidiyorlar. Gerçekten de çikolatalı ve meyveli dondurma alındığı zaman araba çalışmıyor, vanilyalı alındığı zaman ise rahatlıkla çalışıyor. Mühendis başlangıçta bu olaya şaşkınlıkla bakıyor fakat bilimsellikten uzaklaşmamaya gayret ediyor.

Aradan yaklaşık bir ay geçiyor. Bay Troatman ile her gün markete giden mühendis, sonunda olayı çözüyor. Yeni model Porsche arabalarda kullanılan soğutma sistemi, araç durdurulduktan hemen sonra devreye giriyor ve motor belirli bir ısıya düşene kadar motoru kilitliyor. Markette en çok satılan dondurma ise vanilyalı. 


  Bu yüzden vanilyalı dondurma tezgahı önünde sürekli sıra oluyor. Bay Troatman sıraya girip dondurmasını alana kadar geçen süre,motorun soğuması için yeterli oluyor. Fakat çikolatalı veya meyveli dondurma tezgahı önünde sıra olmadığı için dondurmayı hemen alıp aracına geri dönüyor.

Motor ise kilitli olduğu için araç çalışmıyor. Mühendis,raporunu yönetime sunuyor. Piyasadaki araçlar geri toplanıp, gerekli ayarlamalar yapılıyor ve müşterilere yeni haliyle teslim ediliyor."

Bizimkisi 3 sene önce dondurma yerken :)
Bu yazıyı ilk okuduğumda "Bir Yaşıma Daha Girdim'lik bir konu bu; hemen oraya yazmalıyım" dedim ve araştırmaya başladım. Bu yazıyı Bir Yaşıma Daha Girdim'de değil de burada okuyorsunuz; neden? Çünkü bu gerçek yaşanmış bir olay değil, şehir efsanesi. 

İngilizce kaynaklarda araştırdım. Aynı hikaye Pontiac için de yazılmış. Hikayelerin birinde vanilyalı dondurma ile araba çalışırken; diğerinde vanilyalı dondurma ile araba çalışmamış. Bizdeki Teyit.org gibi yayınlar yapan Snopes.com da olayın bir şehir efsanesi olduğunu yazmış.

Tamam bu hikayede birilerini rencide eden herhangi bir unsur yok ancak internette her gördüğünüze inanmayın. Her gördüğünüze inanıp da paylaşmayın! Biraz kendiniz de araştırmalar yapın. Yayılan bu yanlış bilgilerden kendinizin de mesul olacağınızı unutmayın. Bu konuda daha önce de paylaşımlar yaptım. Lütfen onları da okuyun ve tüm bu yazıları; asılsız, yalan - yanlış paylaşımlar yapan arkadaşlarınızla paylaşın!

Yorum Gönder

15Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. bende hayretle okudum, şehir efsanesi olması muhtemel.. ve evet maalesef insanlar bir çoğu kaynağa hiç araştırmadan inanıyor

    YanıtlaSil
  2. Bazen denir ya, hikayenin aslına değil faslına bak. Porshe varsa hikayede inanırım, tofaş olsa inanmam:)

    YanıtlaSil
  3. Zaten artık anlatılan hikayeler ve çekilen videoların arka planlarında tasarlanmış olan reklam amaçlarının olduğunu düşündüğüm için pek dikkate almıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle Erhan Bey. Bilerek ve isteyerek de yayılmasına izin veriliyor.

      Sil
  4. ha haaaa çok beğendim çok süper yaaa urban legend ha ha yaz bunlardaaan :)

    YanıtlaSil
  5. şehir efsanesi de olsa iyiymiş ama,güldüm açıkçası,gerçekten çok ilginç bir hikaye..gerçekten de böle birşey olsa,acaba bu nedenle bir değişikliğe giderler miydi şirketler,meraklandım şimdi..😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Neler olurdu acaba gerçekten? Bunun üzerine bir skeç yazabilir Güldür Güldür Show veya Çok Güzel Hareketler Bunlar 2 ekibi. :)

      Sil
  6. Biz mühendislerin çok sevdiği bir hikayedir bu, ne zaman açıklayamadığımız bir sorun olsa birbirimize anlatır rahatlarız. Ben en çok da stajyer mühendis adaylarına anlatmayı severim bu hikayeyi. Teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben hikayeyi duymakta geç kalmışım demek ki! Siz hangi markayı örnek veriyorsunuz peki Mehmet Bey? Porsche mu yoksa farklı bir marka mı?

      Sil
  7. Okurken bir an ben bile gerçek sandım!
    Bu yazı naçizane teorimi destekliyor, ben dahil insanların çoğu saftiriğiyiz. :) Yani aptal, geri zekalıyız demiyorum ama çabuk inanıyoruz. İyi niyetliyiz, safız. Öyle olmasa, telefon çalıyor, açıyoruz arka planda polis telsizi anonsları filan duyuluyor ve kendini komiser filanca olarak tanıtan adamın her dediğine inanıp ne kadar paramız, pulumuz varsa gidip veriyoruz, bileziklerini veren kadınlar var, maaşını çekip veren ÖĞRETMEN!ler var! İşte aynı saftiriklikle "Atatürk aslında ölmüş de onun yerine Yahudi bilmem kim diye bir adamı Atatürk diye yutturmuşlar!" mı ararsınız neler yazıyor internette! Saf halkımız da inanıyor. Benim karşı balkondan balkona sohbet ettiğim çok tatlı, türbanlı komşum "Vaktiyle Türkiye'de Kuran'lar yasaklanmış" dedi. Yeminle. Yalan değil kulağımla duydum, iki çocuk annesi bir kadın bunu söyleyen. Biri bir yalan atıyor, o ona, öteki ona, beriki ona söylüyor, KAR TOPU yapanlar bilir, eklenip eklenip çoğalıp kocaman kardan adam olur. Sonra otur işin yoksa bunun yalan olduğunu ispatlamaya çalış. Toplumdaki Atatürk düşmanlığının, CHP düşmanlığının temelinde hep bu sizin 'dondurma araba' gibi şehir efsanelerinin yatıyor. Konuyu dağıttım belki kusura bakmayın ama bu benim çok önem verdiğim bir konu. Ülkelerin geleceğini etkiliyor şehir efsaneleri. İnsanların seçimdeki tercihlerini etkiliyor çünkü. Hala Ecevit zamanındaki benzin, yağ kuyruklarının sebebini chp'nin beceriksizliğine verenler var oysa ki, biz akıllılar ve o dönemi yaşayanlar, Kıbrıs yüzünden ABD'nin bize yaptığı ambargo olduğunu biliyoruz. Aynı ambargoyu Amerika yıllarca Küba'ya da yaptı, Venezuela'ya da yaptı ve ikinciyi çökertti.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her konuda bilinçlenmek ve ayrım yapmadan okumak ve bilgilenmek lâzım. Verilen kaynaklara, kaynakların geçerliliğine kadar dikkatli bir etüd çalışması yapmak lâzım bir konuda fikir belirtebilmek için.

      Katkınız için teşekkürler Müjde Hanım.

      Sil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!