Sen Bu Lokmayı Yer misin?

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
24
Bazı iş grupları çok hızlı yayılıyor. Geç kalan treni kaçırmış oluyor. Ben çok iyi hatırlıyorum eskiden memleketim Afyon'da bir tane çiğ köfteci vardı ve adı Komagene idi. Sonradan mantar gibi her sokakta bir çiğ köfteci açılmaya başlandı. 5,000,00₺'ye çiğ köfte bayilikleri verildiği için herkese cazip gelmişti bu iş o zamanlar. Bu işe zamanında giren bir arkadaş iyi kâr var çiğ köfte işinde demişti. Kilosu etle yarışıyor zaten.


Çiğ köfte işi gibi olur mu bilmiyorum ancak son zamanlarda lokmacılar revaçta. Lokmayı bilirsiniz; bazı yörelerde cenaze, mevlüt, doğum, hayır, adak gibi cemiyetlerde lokma dökülür ve halka dağıtılır. Dükkan olarak açılan lokmacılar ise biraz farklı. İçi dolgulu ve üzeri süslü bu lokmalar göze ve mideye hitap ediyor. 

Lokmacıların revaçta olduğunu da mahallemizde birer hafta arayla açılan 2 lokmacı ile şu an iç dekorasyonu yapılan 1 lokmacıdan çıkardım. Şu an açık olan 2 lokmacı da sürekli dolu. İyi para kazandıklarını düşünerek ben de Afyon'a bir dükkan açayım diye düşündüm. 3 lokmacıyı da aradım franchising şartlarını öğrenmek için. Gelin birlikte bu lokma markalarına bakalım. Bunların haricinde varsa onları da siz yazın yorumlarda olmaz mı?

* Lokmades

Bursa'da Millet Mahallesi'ne ilk açılan lokmacı. 8 Mart 2019'da açıldılar. Bursa'da ve Türkiye'de farklı yerlerde şubeleri var. Arkasında The Kitchen Project var. Websitelerinde bir numara var ancak açan yok. Instagram hesaplarına atılan mesajlara dönüş yapan yok. Ya aşırı yoğunlar ya da yeni bayilere ihtiyaçları yok. O yüzden bayilik şartlarını öğrenemedim. Dışarıdan aldığım bir bilgiye göre 80.000,00₺ gibi bir ücreti varmış.

Lokmades'te 4 çeşit ürün var. Hepsi de 16,00₺. İçinde 8 tane lokma var. Çay 3,00₺. Tasarım ile öne çıkıyor. Lokmades için "restoran" dersek, biraz sonra bahsedeceğim Lokmacın için "esnaf lokantası" diyebiliriz.


* Lokmacın

Lokmades Millet'ten 1 hafta 10 gün sonra açıldı. Çeşitler biraz daha fazla gibi. Fiyatları daha uygun. Sadece bir çeşit lokma 16,00₺ iken diğer çeşitler 12,00₺ ve çay da ücretsiz. Lokmades'te sıra beklersiniz ama Lokmacın'da aynı yoğunlukta bile böyle bir sıkıntı olmaz. Bayilik için görüştük kendileri ile ancak anladığım kadarıyla bayilikte bir zincir gibi ilerlemekten ziyade dükkanı açmak için gerekli olacak olan masa - sandalye - ocak - tezgah ve işin eğitimi gibi kalemler için toplamda 40.000,00₺ istiyorlar.

  

* Lokmanice

Lokmanice, henüz açılmadı. Sadece lokma değil kahve ve dondurma da olacakmış. Biraz daha cafe tarzı bir konsepti olacak sanırım burasının. Bayilik için kendileri ile görüştüm. Dükkanın büyüklük ve küçüklüğüne göre değişecektir ancak başlangıç maliyeti olarak 150-160.000,00₺ gibi bir tutar telaffuz ettiler.


Siz ne düşünüyorsunuz? Çiğ köfte işi gibi tutar mı bu lokma işleri? Siz daha önce denediniz mi? Sizin gördüğünüz, duyduğunuz bu tarz lokma markaları var mı? Ben yazı için kaynaklara bakarken birçok değişik marka gördüm açıkçası ancak sizlerin yazmasını istiyorum. Öneri ve yorumlarınızı bekliyorum.

Yorum Gönder

24Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. İşler bence. Ben tatlıyı sevdiğim, fakat şekerim yükseldiği için ancak hayal edebiliyorum.Tanıdığım marka olsaydı yazardım. Ne tatlı bir yayın :) Sizin için hayırlısı neyse o olsun. Sağlıcakla kalın Recep Bey :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorum için teşekkürler Ece Hanım. 2 hafta sonra bacanak gelecek ve son kararı verecek bakalım işler mi işlemez mi diye. :)

      Sil
  2. Lokma için bayilik fiyatlarını okuyamadım resmen onlar nasıl sayı öyle. Biran yazıyı okurken acaba Recep abi bir sıfır fazla mı ekledi diye düşündüm :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef öyle abi ama ÇiğKöfte kara geçmek için daha mantıklı idi. En azından bayilik ucuzdu burada kara geçene kadar bence lokma işi biter.

      Sil
    2. Yok Ali iyi iş yapıyor şu an lokmacılar. Kapıya kadar tam dolu kapasite çalışıyorlar. 2-3 ayda yatırdığını amorti edersin yani.

      Sil
  3. Kesinlikle mantar gibi açıldılar herbir yere. Ben pek sevemedim ağır bir tatli. Tercihim değil ama müşterileri baya çok. Ama onlarda ben gibi ilk gidip sonra begenmeyeceklerden olabilirler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beni frenleyen de bu. Şu an herkes meraktan gidiyor ama devamı gelir mi acaba?

      Sil
  4. Lokma işi tuttu gibi.Benimde gözüme çarptı..
    Uzun kuyruk vardı önünde Tanzim satış noktasından daha da uzundu kuyruk..

    YanıtlaSil
  5. Çorluda yok şimdilik lokmacı... ama olsa ben yerim elbette.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merak etmeyin kısa sürede oraya da gelir herhalde Emine Hanım. :)

      Sil

  6. Ben de tutar diye düşünüyorum fakat ekonomik gidişat nasıl etkiler bilemiyorum.

    YanıtlaSil
  7. Kızılay'da 1994 yılında bir lokmacı vardı Bayındır sokakta hala duruyor. Bununda görüntüsü çok güzel duruyor. Bence tutar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsanlar çabuk bıkacak mı acaba bekleyip göreceğiz.

      Sil
  8. Aslında değişiklikler de yapılabilir. Misal düz lokma değil de çikolatalı vs ürünler gibi.. Ben şahsen dükkan açma işine 2 yıl daha soğuk bakıyorum. 2020'den sonra düşünülebilir. Tatlıyı sevdiğimiz düşünüldüğünde iş yapılabilir ama her sokakta 3-4 tane başlar yakında.. Neticede şekerli hamur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2 sene sonra çok geç olmaz umarım. Bu lokmalar da çikolata dolgulu zaten. Hamuru mu çikolatalı olsun diyorsunuz siz abi?

      Sil
  9. Bizim buralarda pek yaygınlaşmadı, bir tane var o da çok rağbet görmüyor. Fakat kapatmıyorlar da muhtemelen masrafını karşılıyor rahatlıkla... Bence yaşadığımız bölgeye göre değişebilir. Büyük şehirler de oldukça iyi kar edebilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kârlılığı yüksektir diye tahmin ediyorum. Dediğiniz gibi işi kurduğunuz lokasyon da çok önemli...

      Sil
  10. Evet çiğ köfteciler bir an da her yere yayıldı. Hala iyi iş yapan yerler var. İşin ilki olanlara tebrikler.

    YanıtlaSil
  11. antalya'da da bir kaç yerde gördüm. sanki saman alevi gibi bir anda parlayıp sönecek gibi görünüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazıda bahsettiğim mıntıkada 4. de açıldı. Saman alevi tabiri güzeldi. Ben de öyle olacağını düşünüyorum.

      Sil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!