479: Adana'daki Kayserililerin Bankası

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
6
#BirYaşımaDahaGirdim etti 479!

Geçenlerde bir müşterimi ziyaret ettiğimde konu nasıl olduysa "Akbank'ın açılımını biliyor musunuz?"a geldi. Ben de açıkçası bir kısaltma olduğunu hiç düşünmemiştim o güne kadar. Ak - beyaz gibi düşünüyordum. Meğer işin aslı öyle değilmiş! Banka ilk kurulduğunda "Adana - Kayseri Bankası" olarak kurulmuş. Konu ile ilgili olarak Hürriyet Yazarı Gürül ÖĞÜT'ün 23 Eylül 2013 tarihli yazısının giriş bölümünü paylaşıyorum sizlerle:

"BİR BANKANIN ÖYKÜSÜ
II. Dünya Savaşı’ndan sonra hızla sanayileşen ve gelişen Türkiye’de, bir grup iş adamı Adana’da bir banka kurmaya karar verirler. Bölgenin pamuk üreticilerine finansman sağlamayı amaçlayan bu iş adamlarının hepsi Adana’da yaşayan Kayserili iş adamlarıdır.
Hacı Ömer Sabancı, Adanalı sanayici Ahmet Sapmaz ve Bekir Sapmaz kardeşler, Adana’nın sanayi kuruluşu Milli Mensucat’ın sahipleri dört işadamı Nuh Naci Yazgan, Nuri Has, Mustafa Özgür ve Seyit Tekin ortaklığında 30 Ocak 1948’de Adana-Kayseri Bankası adıyla kurulur.
Banka, iki şehrin baş harfleri nedeniyle Akbank olarak anılır. “Ak ismi, aynı zamanda bölgede yetişen pamuğu temsil ettiği için seçilmiştir. Tek şube ile küçük bir yerel banka olarak kurulan Akbank, o dönem faaliyetteki dört bankanın en küçüğüdür.
Bankanın İstanbul’daki ilk şubesi 14 Temmuz 1950 tarihinde Sirkeci’de açılır. Açılış öncesinde, 13 Mayıs 1950’dHürriyet’te küçük bir ilanla duyurusu yapılır."


Açıkçası Akbank'ın kendi websitesinin tarihçe kısmında hiç bu detaylara yer verilmemiş. Ancak uydurma olacağını sanmıyorum. "AK" ile hem "Adana - Kayseri", hem "pamuğun beyazını" hem de "saf, temiz" anlamlarını kastederek bir taşla 3 kuş vurmuş olabilirler pekâlâ!

Yine aynı müşteride bahis kısaltmalardan ilerledi. HSBC'yi sordular ve Çin bankası deyip sonundaki "C" harfi de "Bilmem bilmem ne China" diye bitiyor dediler. Ben ise HSBC'nin İngiliz bankası olduğunu söyledim. Hemen Google Amca'ya sordular ve HSBC'nin açılımının "The Hongkong and Shanghai Banking Corporation" olduğunu söylediler ve Çin bankası iddialarını sürdürdüler.

Ben meraklı adam olduğum için hem Akbank'ı hem de HSBC'yi araştırmak için not aldım ve işte şimdi de sizlerle bu araştırmalarımı paylaşıyorum. HSBC, evet Çin'de kurulmuş ancak kuranlar, Hong Kong'u sömürge olarak kuran İngilizler. İlk şube Hong Kong'a sonraki şube ise Şangay'a açılmış.

AKbank ile HSBC'nin hikayesi de benzer aslında. Birisi Adana'da yaşayan Kayserililer tarafından kuruluyor; diğeri ise Hong Kong'da yaşayan İngilizler tarafından. İngilizler isim bulmada bizimkiler kadar başarılı değilmiş demek ki! :)

İsim bulmada başarılı olduğumuza dair daha önce yaptığım bir cikcikleme ile konuyu sonlandırıyorum:


Siz biliyor muydunuz bu AKBank meselesini? Bilenler yazımı paylaşsın; bilmeyenler de hem yorum yapsın hem de paylaşsın! :)

Yorum Gönder

6Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. akbankın adana ve kayserilerin bankası hikayesi ilginçmiş gerçekten..🙂 yazıyı okurken bi ara siyasal iktidarın parti ismi geldi, bu bankayı alsalar iyi iş yapar bence..😁

    YanıtlaSil
  2. Okurken merak uyandırdı bir bankaciyim ve çalıştığım bankanın kuruluş hikayesini bilmiyorum bu yazidan sonra arastiracagim gun gelir bir musterim sorarsa bilgim olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazıda bahsi geçen bankada mı bankacısınız?

      Sil
    2. Yok abi ona eş değer rakip başka bankadayım. Allah Ak'a düşürmesin

      Sil
    3. Anladım kardeşim. Hayırlı işler...

      Sil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!