Doğru Bilginin Talibi Yok!

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
18
Artık önüme konu geldikçe yazacağım. Blogumda ne kadar fazla içerik olursa Google Amcama soru soranlara cevap olarak sunulma oranım o derece artar diye düşünüyorum. Yazıları önceden hazırlasam bile sıkmamak için programlayacağım ve 2-3 güne bir yazı düşecek sizlere. 


Evet, başlıkta da okuduğunuz gibi doğru bilginin talibi yok. Herkes kendi bildiğini okumaya devam ediyor. Kimse yanlışını kabullenmiyor. O yanlış bilgiyi yayan popüler biri ise veya yayış biçimi ilgi çeken bir şekilde ise doğru bilgi arada kaynayıp gidiyor. Bu konuda bir blog zaten yazacaktım ancak son günlerdeki Ekrem İMAMOĞLU'nun Habertürk'te katıldığı programın sosyal medyada yayılmasıyla tekrar gündemime aldım. Önce bu olaydan başlayalım isterseniz; buyurun önce videoyu izleyelim:





Siz Ekrem İMAMOĞLU'nun Habertürk'teki Türkiye'nin Nabzı programındaki konuşmasından ne anladınız? İMAMOĞLU, İstanbul'u veya Türkiye'yi FETÖ ve PKK ile mi yönetelim demiş? Yoksa iktidara çağrı yapıp gelsinler beraber yönetelim mi demiş? Siz hangisini anlıyorsunuz?

Evet Ekrem İMAMOĞLU soruya önceki "beka" konusu ekseninde cevap vermiş ve özneden önce yüklemi kullanarak "Gelsinler beraber yönetelim!" demiş ancak özneyi sonradan açıklamış fakat cımbızla istedikleri lafı çekip insanların önüne sunan zavallı medya insanları yanlış bilgilendirme konusunda kendisine verilen vazifesini yapmış. Bu cımbızlanmış videoyu izleyen veya tamamını izlemiş olsa bile algılayamamış olan bir sürü insan da o genç arkadaş gibi doğru bilgiye talip olmayanlar zümresine dâhil oluyor.

Ben yine siyâsî görüşümü burada açıklayayım ki tarafsızlığım ortaya çıksın. Babam girse siyasete oy vermem. Siyasetin her yeri yalan dolan. Dürüst adamın işi değil. CHP de aynı, AKP de aynı, MHP de aynı. Omurga yok hiçbirinde. Rüzgar nereden eserse o tarafa yönelirler kolayca hepsi de. Ancak doğruya doğru, yanlışa yanlış diyebilmek lâzımdır.

Gelelim diğer konuya. Biliyorsunuz Twitter'da @hatacietimolog adı altında bir yan hesabım var. Burada kelimelerin kökenleri ve Türkçe hataları konusunda paylaşımlar yapıyorum. Bu ayın başında şöyle bir diyalog yaşadım orada:

Ankaralı Atiba isimli arkadaş "grup" yazacağına "gurup" yazmış. Uyarmak için twitini yanıtladım ve o twitimde de "Ben de Beşiktaşlıyım!" yazdım. Doğan YILMAZ isimli başka bir arkadaş da "Beşiktaş'lıyım yazacaksın o zaman. Bayılıyorum bu tiplere..." yazıp kendince beni gömmüş. Hem suçlu hem güçlü tanımına uyan bir hareket yapmış ve pohpohlayıcısı da gördüğünüz üzere 55 kişi olmuş. 55 kişi beğenmiş bana sözde kapak yaptığı bu twitini. O twitini de cevapladım ve "Beşiktaş'lıyım" değil "Beşiktaşlıyım" doğru yazdım kanıtlarıyla ancak her zaman olduğu gibi bu doğru bilginin de talibi yoktu.

Doğru bilginin boynu bükük ve hüzünlü. Kimse onu sahiplenmiyor. Neden acaba?

Yorum Gönder

18Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. Ben boş veremiyorum bir türlü. En azından buraya yazma ihtiyacı duyuyorum.

    YanıtlaSil
  2. İnternette bilgi kirliliği had safhada Recep bey. En büyük örneği ABD'nin Suriye işgali için bahane olarak kışkırttığı iç savaşta yaşandı ki, örnekleri ispatlarıyla, foto ve videolarıyla bloğumda mevcut. Irak'ta da aynısını yapmışlardı hatırlarsanız. Güya Saddam'ın gizli nükleer silah depoları vardı. Meğer hepsi yalanmış. Irak'ı işgal ettiler, mahvettiler, çökerttiler sonra "Pardon CIA beni yanıltmış özür dilerim" dedi Colin Powell tüm dünyanın gözleri önünde. (Bakın bu doğru bilgidir adamın konuşmasının videosu da var, yazılı metni de):))

    Geçen gün de güya türbanlı bir kız Nihat Hatipoğlu'na "Hocam ameliyat esnasında ezan okunursa ameliyatı bırakıp namaz kılmak daha sevap.." gibi bir soru sormuş diye bir dolu twitter paylaşımı gördüm.:)) Anında "Yine kim uydurmuş poposundan dedim affedersiniz, ama baktım bir sürü insan paylaşıyor. Yuh yani buna inanmak için 20 IQ ye sahip olmak gerekir. Yani hem malum kesimde, hem de onlara karşı kesimde var bu sahtekarlık. Ama şahsen malum kesimin eline su dökemeyiz. Hızlarına yetişemeyiz. Kurs mu görüyorlar bu konuda bilemiyorum. On yıl sonra ben dahil tüm karşı kesimi AKP'li ve Tayyipçi olmakla suçlayacaklarını tahmin ediyorum.:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısınız Müjde Hanım. Ben de bu konularda fırsat buldukça yazıyorum. Sosyal medyada her gördüğüne inanan bir sürü insan var. Bazıları bilerek inanıyor, bazıları ise yanlışlıkla o bilgi kirliliğinin içine çekiliyor.

      Dediğiniz gibi 10 yıl sürmeyecek ama bu devran muhakkak dönecek ve işte o troller ve sempatizanlar da keskin bir dönüş yapacak.

      Sil
  3. bu tür haberlerde olsun sosyal medyada olsun kelime cambazlığı yapan çok maalsef.. videoyu izledim,iktidara sesleniyoo "gelsinler birlikte yönetelim" diyo çok açık,bunu evirip çevirip başka alanlara çekenlere şaşmak lazım,işleri güçleri "çamur at izi kalsın" derdindeler,yazık.. memleket ne hale gelmiş..😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle Ertuğrul Bey. Herkes kendine yarayan kısmı cımbızla çekip sunuyor.

      Sil
  4. Hiç boş verilecek bir konu değil. Gerçekten medyayı en kötü kullanan, dejenereliği had safhada yaşayan bir toplumuz belki de :(( Tepkinizde çok haklısınız. Türkçeyi zaten batırdılar. "gömdüm, yükseldim vb." Bir yığın argo sözük havalarda uçuşuyor.
    Partilere gelince, hepsini katamayacağım ama en rezil olanı bizi perişan etmeye devam ediyor. Değişir inşallah. Ben vatanımın bu durumundan çok üzgünüm. Yazı yazmayı düşünemiyorum bile. Bu yaşıma geldim, ülkemin bu derece yoğun sömürüldüğünü hatırlamıyorum. Ayrıca fikrimi belirteyim. Ekrem İmamoğlu ne kadar dürüst olursa o kadar ayağına çelme takılıyor. O gece Habertürk'deki program bir tuzaktı sanki. Memleketimiz hakkında hayırlısını diliyorum.
    Baştan sona size katılıyorum Recep Bey.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yandaş kanallar tarafından yapılan bütün programlar bir tuzak zaten ama İMAMOĞLU gerçekten zeki ve kıvrak birisi ki tüm bu tuzakları başlarına çevirebildi bence.

      Sil
    2. Haklısınız. Tüm soğukkanlılığını koruyor. Diğer taraf çirkinleşmekten usanmıyor. Dilerim hakkımızda hayırlısı olur da, şöyle derin bir nefes alırız ...

      Sil
    3. Bugün açıklanan YSK kararından sonra AKP'nin şansı iyice azaldı bence. Aynı sandık kurullarını tekrar görevlendirdi YSK.

      Sil
  5. O konuda çok haklısınız. Ben buraya yazmakla yetinirim yoksa kimseyle hiçbir konuda tartışmaya girmem ve o tartışmayı devam ettirmem. Herkes kendi bildiğini okumada çok mâhir çünkü.

    YanıtlaSil
  6. Sahi şunu da eklemek istedim: Sosyal medyada bazen arkadaşlarım bana kızıyorlar mesela filan kanser hastası, bilmem ne hastası niye paylaşmıyorsun diye. 6 ay veya 1 yıl sonra SAHTEKAR / DOLANDIRICI olduğu ortaya çıkıyor halbuki. İçlerinde gerçek hastalar da var ama ben hangisi gerçek, hangisi dolandırıcı ne bileyim? Özel dedektif miyim? Niye bir dolandırıcılığa ALET OLAYIM? Kayıp kişilere filan bile şüpheyle yaklaşıyorum, telefon numaraları veriyorlar ne malum belki o kişiyi bulacak öldürecek! Dikkat etmek lazım hiç bulaşmıyorum kızarlarsa kızsınlar. Hatta kedim Bücürük'ün vet. hekimine bir gün "şöyle şöyle bir yaralı köpek ilanı gördüm" dedim ve aldığım cevap "Müjde hanım çoğu dolandırıcı, biz nelerle karşılaşıyoruz, para istiyorlar filan" dedi. Yani güya iyilik yapmaya niyetlenirken, dolandırıcılığa alet olabiliriz. Çünkü bizler safız (aptal anlamında değil iyi niyetli anlamında)hemen inanıyoruz. Karşı komşumun kızı Atatürk, Atatürk değil ölmüş de yerine Yahudi bilmem kim konmuş dedi. Düşünün ve bu kız hukuk okuyor! Avrupa'da en düşük IQ 90, bizde en yüksek 89. (tam aklımda kalmadı şu an üşendim geri dönüp kontrol etmeye ama en az 10 puan maalesef gerideymişiz)İsveç, Norveç vs. 99 gibi IQ'leri var. Koca koca öğretmenler hatta profesörler arkadan polis telsizi sesi geliyor diye maaşını dolandırıcılara kaptırıyor, e sonra ben şaşırmıyorum insanların din veya başka sebepler yüzünden malum partiye oy atmalarına. Kısaca söz meclisten dışarı salağımız çok. O yüzden de bu haldeyiz zaten. Finlandiya'nın sanırım IQ 100'dü. Hangi siyasi parti o ülkeye milyonlarca mülteci doldurabilir? Mümkün değil, akıllı ülkelerin hali ortada, akılsızların da ortada. Bizim tek şansımız Atatürk'ün izinde gitmekti yapsak bir Finlandiya olabilirdik ama.....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazdıklarınızda çok haklısınız. Üzerine başka bir şey yazmam mümkün değil. Başımıza ne geliyorsa iyi niyetimizden ve iyi niyetimizi suistimal edenlerden geliyor.

      Sil
  7. Bir laf koyma derdine düşmüş millet ki sorma, yanlış yazabiliriz bunun düzeltilmesi insanları aşağılık hissine kaptırmamalı diye düşündüm.

    YanıtlaSil
  8. Zaten istatistik olarak bu konuda Dünya 1. siyiz. Yanlış haber paylaşma oranımız %75 düşünebiliyormusunuz. Doğru bilgiye ulaşmak neredeyse imkansız. Ben bunun bu kadar artmasında cahilliği ön görüyorum. Birde suçu yok, bizim ülkemizde bir kişiye bok atmanın karşılığı yok. Ağır cezalar verilmelidir diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısınız. Dezenformasyonun bir cezası olmalı muhakkak!

      Sil
  9. Doğru bilgiye değer verilmediği gibi artik artik medyada insan karalamak cok kolay. Ahlaki yönü düsünen yok. Insanlar vicdanlarindan rahatsiz olurdu eskiden, artik o da kalmadi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vicdanlar katranlaşmış artık maalesef. Kimse doğru mu, yanlış mı; iyi mi, kötü mü diye düşünmüyor artık. :(

      Sil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!