EDT ile EDP Parfümler Arasındaki Farklar

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
6
Geçenlerde bir Kampanya Kurdu olarak Donanım Haber Sıcak Fırsatlar'da kampanya kovalıyordum. Bir parfüm fırsatı vardı. Bu fırsat altında da parfümlerin kalıcılığı konuşuluyordu. Gelen yorumlardan biri tam da şöyleydi:

"EDT olan hiçbir parfüm kalıcı değil, kalıcı parfümler EDP'dir. İkisi arasındaki farkı okuyun. EDT'ler genellikle uygun fiyatlıdır EDP marka olanlar çok pahalı olur."


Ben yorumu olduğu gibi yazdım yukarıya. "EDP marka" ifadesi yorum yazana ait; onun bir marka olmadığının farkındayım yani. Arkadaş beni uyandırınca Google Amcama Sordum nedir bu EDP ile EDT parfümler arasındaki farklar diye. Gelin birlikte öğrenelim; ne dersiniz?

Önce EDT ile EDP'nin açılımlarını bir öğrenelim.

EDT: Eau De Toilette
EDP: Eau De Parfum

Biliyorsunuz parfümü insanlığa kazandıran millet Fransızlar. Yukarıdaki ifadeler de Fransızca. "Eau" Fransızca'da "su" anlamına gelirken "De" ise İngilizce "from" gibi "-den" anlamı var. "Toilette" ise ilk akla gelen "tuvalet, wc" değil de bayanların kullandığı "gece elbisesi" anlamına geliyor. "Eau De Toilette" ilk zamanlarda "gece elbisesi için su" anlamında kullanılıyormuş yani. Etimolojisini de öğrenmiş olduk. Ne de olsa Twitter'daki @hatacietimolog'un yandan yemişiyiz.

EDT ile EDP arasındaki en bariz fark kullanılan parfüm yağının (esansın) oranı. EDT'de bu oran EDP'ye göre daha az olduğu için EDP parfümler EDT parfümlere göre daha uzun süre kalıcı oluyor. Tabii bu tespit marka ayrımı göstermeksizin yapılan bir tespit. Kaliteli bir markanın EDT parfümü, sıradan bir markanın EDP parfümünden daha kalıcı olabilir.

Ben Google Amcama sadece EDT ile EDP'yi sordum ancak o bana diğer kardeşlerini de anlattı. Yeri gelmişken onları da paylaşayım sizlerle. Konuyu daha iyi anlatabilmem için şu görseli ekleyeyim:


Konsantre parfüm yağının kullanım oranına göre yukarıda da gördüğünüz üzere parfümlerin isimleri değişiyor. EDT ve EDP'yi zaten sık sık görüyorduk ama EDT'den daha da az esanslı olan EDC varmış bir de. Son zamanlarda meşhur olan parfümlü kolonyalar olsa gerek bu EDC'ler.

Akla şu soru gelebilir. Konsantre parfüm yağının en yüksek olduğu pure parfum'de bile max. limit %40. Tamamı konsantre parfüm yağı olsa ne olur? Öncelikle cilde zararı olabilir. Ayrıca en nihayetinde bir yağ bu ve tamamı bu yağdan oluşsa üzerimize sıktığımızda yağlı yağlı kalır. O yüzden tercih edilmez ki pahalı da olur meret. :)

İçerisindeki konsantre parfüm yağı oranı arttıkça kalıcılığı da arttığını söylememe gerek yok sanırım. Ağır kokuları sevmeyenler EDT'yi veya altını; sevenler ise EDP'yi ve üstünü tercih edebilir.

Sizin parfümünüz EDP mi, EDT mi? Markası ne? Memnun musunuz? Yorumlarınızla Google Amcam'dan gelen misafirlerimize yardımcı olunuz lütfen. Esenlikler dilerim! Paylaşın ki herkes öğrensin!

Yorum Gönder

6Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onlardan bulmak da zorlaştı sanki. En azından ben karşılaşmıyorum...

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    3. Çamlıca'dakilerden aldım (büyük parfüm boy) ama sanırım yanlış kötü seçiminden dolayı üzerime değil de arabaya sıkıyorum artık. :) Tekrar dikkatli bir seçim yapmam lâzım.

      Sil
  2. parfümden hoşlanmayan biriyim, ağır kokular kullananları kınıyorum:) ama bilgilendirme güzel teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ağır parfümler gerçekten etraftakilere bir zulüm olabiliyor. Her şeyi kararı ortası.

      Sil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!