Kurban; Et Değil İbadet!

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
44
"Et değil ibadet" cümlesini sanırım ilk defa İnsan ve Hayat Dergisi kullandı. Eylül 2016 sayısının kapak konusu buydu. 


Et değil ibadet tanımı gerçekten de çok vurucu, dikkat çekici bir tanım. Bu tanım kullanılarak Bursa Çamlıca Talebe Yurdu tarafından bir broşür hazırlamış. Ben sizinle o broşürün sayfalarını paylaşacağım ve altına da gerektiğinde birkaç açıklama ekleyeceğim. Görsel yoğunluklu bir paylaşım olacak.


Bu yazıda özellikle kurban olmaya hâiz hayvanları öğreneceğiz; sonrasında da her aileye bir kurban mı kesmeli, yoksa her aile bireyine ayrı ayrı mı kesmeli onu öğreneceğiz.


Hayvanın iri cüssesine aldanıp da bu 2 yaşını geçmiştir diyemeyiz. O yüzden kapak atma meselesi gerçekten önemli!


Geçen sene Bir Yaşıma Daha Girdim deyip paylaşmıştım blogda. 500kg'a yakın bir hayvan, hayvan pazarında kurbanlık diye satılıyor ancak kontrol edildiğinde daha dişlerinin kapak açmadığı tespit ediliyor. O yazımı ve videomu okumak isteyenler şuraya tıklayabilir. Şimdi o hayvan birilerine satıldı belki de kurbanlık diye ama kurban olarak kabul olmadı. O yüzden işi en başından beri ehline bırakmak gerekiyor.


Her hayvan tutulup da kurban edilemez. Kurban edilecek hayvanlar bellidir. O hayvanların da hâiz olması gereken özellikler bellidir. Yukarıda dört mezhebe göre bir hayvanın kurban olabilmesi için gerekli yaşları hakkında bilgi verilmiştir.


Gelelim en çok aldanılan konulardan birine. Maalesef bizim ülkemizde hiçbir konuda dinimizi tam manasıyla yaşamadığımız için kurban konusunda da aynı gevşekliği gösteriyoruz. Cumadan cumaya namaza giden kurban konusunda da eksik davranır tabii ki! Bir aileye bir kurban yetmez. Gücü yetiyorsa; diğer Kurban Bayramı'na kadar ödeyebilecek kadar bir geliri varsa ailedeki tüm fertlere ayrı ayrı kurban kesmek gerekir. Şahsen ben 4,5 yaşındaki oğluma bile doğduğundan beri her sene kurban kesiyorum. Bu kesilen kurbanlar ile kendimizi manevi bir sigorta altına aldığımıza inanıyorum. Yıl içinde bizden çıkacak bir kanın, başımıza gelecek belaların def edileceğini düşünüyorum.

3 kişilik bir aileyiz. 3 kurbandan birinde etini alacak şekilde hisseye giriyoruz. Diğer iki kurbanı ise bağış olarak yurt dışında kestiriyoruz. Bu sene bir tane hisseye girdik, bir tane yurt içindeki kendi talebe yurdumuza bağışladık; bir tanesini de Diversity Derneği vasıtası ile yurt dışında kestireceğiz. Bu sene Diversity Derneği'nde yurt dışı kurban bedelleri 570,00₺. Siz de bağışlamak isterseniz buraya tıklayınız.


Kurban edilecek hayvanın yaşı tutsa bile kendisinde yukarıdaki 8 kusurdan biri varsa o da kurban edilemez. Aman dikkat!


Türkiye ve dünyanın dört bir tarafında halk arasında Süleymancılar denilen cemaatimizin kurban kesim merkezleri mevcut. İbadetinizi tehlikeye atmayın ve bu merkezlere (talebe yurtlarına) başvurun.


Kurbanlarınız en hijyenik şartlarda İslâmi usullere uygun bir şekilde veterinerler eşliğinde kesilir.


Ben de evlendiğimden beri her sene hisseye girerim ve tanımadığım müslüman kardeşlerle aynı kurbandan pay alırım. Paylaştırmalar kesim merkezlerindeki hizmetliler tarafından gözümüzün önünde yapılır. Yukarıda da gördüğünüz gibi 7 kefeli terazi veya benzerleri kullanılır. Diğer hisse sahipleri ile helalleşip ayrılırız.


Çamlıca Talebe Yurdu'nda ve diğer tüm talebe yurtlarında yukarıdaki 4 adıma riayet edilerek kurban ibadetiniz en mükemmel şekilde yerine getiriliyor. Size evinize gittiğinizde bu etleri eşinize, dostunuza dağıtıp paylaştırmak ve sonrasında da kalanları daha küçük parçalara ayırarak muhafaza etmek kalıyor. 

Kurban ibadetini lütfen hafife almayın. Kurban kesilen memlekette harp, darp olmaz ve kan akmaz Allah'ın izniyle. Rabbim şimdiden kurban ibadetinizi kabul etsin. 

Yorum Gönder

44Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. Bu faydalı bilgiler için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaman ayırıp okuduktan sonra yorum yaptığınız için; bilhassa izlemeye aldığınız için ben teşekkür ederim.

      Sil
  2. Abi bu tür bilgi içeren yazıları çok iyi yazıyorsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben öyle düşünmüyorum ama yine de teşekkür ederim Cem.

      Sil
  3. ooo bu yazıya kurban olurum hihihi. saol yaa kurbanda lazım olar :)

    YanıtlaSil
  4. şu insan ve hayat hangi kipatçılarda oluyoi. ben bulamıyore :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seçkin kitapçılarda. :)

      Ben edergim.com üzerinden online takip ediyorum ancak bildiğim kadarıyla D&R gibi kitapçılarda da var sanki. Çamlıca Kitap şubelerinde de kesin vardır.

      Sil
  5. Güzel ve faydalı bu yazıdan dolayı teşekkür ederim Teyzo. İyi yayınlar!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için ben teşekkür ederim Teyzo Bey!

      Sil
    2. "Kurban, et değil ibadet" diyoruz da kurbanlar kesildikten sonra pay alacakların gözleri, kantarda duran kovalar ve kovalara konulan etlerde olacak :) (Ben/biz öyle yapmıyoruz diyenler, münezzeh tabi ki)

      Sil
  6. Detaylı anlatım ve görseller güzel olmuş. Et her zaman ama kurbanın vakti var. Başka zaman hayvanda bu kadar şart aranmaz ama kurbanda yazdığın şartlar aranır. Şöyle bir benzetme yapayım. Kurbanı et olarak görenler, kalbimizi de sadece bir et parçası olarak görür, içindeki kocaman sevgiyi göremez.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben senin demek istediğini çok iyi anladım Duo ama şu konuya açıklık getirmem gerekir. Kurban olacak hayvanda aranan şartlar kurban bayramı zamanında da aynıdır, sair zamanlarda da aynıdır. Hayvan kesilirken "besmele" çekilmese kurban bayramı veya sair zaman fark etmez ve o hayvanın eti yenmez; yenirse de haram olur. Keserken Allah için kesmek lâzımdır.

      Sen olayın manevi tarafını ele aldın; ben farkındayım ancak bu açıklamayı da yapmak zorunda hissettim. Benzetme de yerindeydi bu arada.

      Sil
  7. Yanıtlar
    1. Thanks Kinga. You can also visit my blog in English: en.rehitu.com

      Sil
  8. Kurban bayramı öncesi güzel düşünmüş Umarım insanlar kurbanlık alırken daha dikkatli olur teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen Engin Bey. İnsanların çoğu maalesef her konuda olduğu gibi bu konuda da bildiğini sanıyor ama bilmiyor.

      Sil
  9. Bayram öncesi akılda tutulması gereken önemli bilgiler bunlar.
    Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  10. Hocam 3 kişiye 3 kurban benide 4. Olarak aileye alabilir misin? :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. At IBAN'a 850,00₺ hemen alayım. :)

      Sil
    2. haha teşekkürler hocam. Bu kadar büyük bir iyiliğin altında kalmak istemem açıkçası. Onun için siz bana 1500 TL atın bende size alim bir tane :)

      Sil
  11. awesome article..
    thanks for sharing

    YanıtlaSil
  12. Derginin "kurban et değil ibadet" sloganı mükemmel olmuş gerçekten. Akılda kalıcı. Hepimiz için gerekli olan bilgileri bizimle paylaştığınız için teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "Kurban et değil; ibadet" gerçekten güzel bir tabir.

      Yorumunuz için ben teşekkür ederim İbrahim Bey!

      Sil
  13. kurban et değil ibadet güzel bir konuya değinmişsiniz. Bunu birilerinin çıkıpta detaylı bir şekilde anlatması gerekiyordu. Malesef kurbana et olarak bakan vatandaşlarımız var. Umarım bu mesaj yerine ulaşır ve ihtiyaç sahipleri bundan faydalanır.

    YanıtlaSil
  14. [KONU DIŞI]
    Abi bu sitenin eski tasarımı daha güzeldi :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim fikrini beyan ettiğin için Adsız kardeşim. Mobilden mi giriyorsunuz yoksa bilgisayardan mı?

      Sil
    2. Şu anki tasarım çok güzel olmuş :)

      Sil
    3. Teşekkür ederim. Kimliğinizi izhar etseniz de şerefyâb olsak. :)

      Sil
  15. Bilgilendirici bir yazi olmuş 🙂

    YanıtlaSil
  16. KURBAN KONUSUNDAKİ FİKİRLERİNİZE SONUNA KADAR KATILIYORUM. ÇOK TEŞEKKÜRLER.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz ve desteğiniz için teşekkür ederim Fatih Hocam...

      Sil
  17. Uğraştığım iş aslında. Maalesef bazı bireyler, hayvanın yaşına bakmadan kurban diye, kurban yaşına gelmemiş hayvanları kesiyorlar. Bu bireylerin biraz araştırma yaptıktan sonra kurban kesmeleri lazım diye düşünüyorum. Vermiş olduğunuz bilgilerde gayet her şey açık. Çok faydalı ve o kadar da bilgilendirici bir olayı ele almışsınız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Veterinersiniz sanırım siz. Sizlerden de bu konuda uzman görüşü yazılar istiyoruz hocam. Teşekkürler yorumunuz için...

      Sil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!