Pazarlamacı Arabası

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
39
Bir firmanın bölge sorumlusuyum. Bölgedeki her türlü satış, teknik destek, tahsilat gibi her türlü işlemden ben sorumluyum. Bizim gibilere "pazarlamacı" derler. Aslında hiç de sevmem bu tanımlamayı ama en çok bilinen, benimsenen, kullanılan tanım bu. 



Bizim gibi bölge sorumluları genelde şirket merkezinden uzakta çalışırlar. "Homeoffice" derler ama aslında doğru tanım "caroffice"tir. Sabahleyin belli saatte evlerinden çıkarlar akşama kadar müşteri ziyaretleri yapmak için taksici gibi direksiyon sallarlar ve yine akşam olduğunda da belli saatlerde evlerine dönerler. Çalışma hayatları arabaları üzerinde geçtiği için doğru çalışma ortamı "caroffice"tir. Çalışması için yardımcı olacak her türlü materyal arabalarındadır. "Caroffice" tanımı daha önce çalışma literatüründe yoksa ben eklemiş olayım böylece. (Bunu yazar yazmaz LinkedIn'den üzerinde arattım ve "caroffice"in zaten kullanımda olduğunu öğrendim.) 

Evet bizim gibi çalışanların ofisi arabaları olduğuna göre arabalarında bazı özelliklerin yer alması çalışmalarında daha başarılı ve verimli olmasını sağlayacaktır diye düşünüyorum. Gelelim bir şirket arabasında olması gereken özelliklere:
  • Hız sabitleme ve hız limitleme
Son iki şirket arabamda bu iki özellik de var ve çok rahat ediyorum. Şehir içinde yerine göre 54'e, 76'ya veya 90'a limitliyorum ve dalıp gitsem bile kesinlikle o limitin üzerine çıkmıyorum.Şehirler arası yollarda da yerine göre 120'ye veya 132'ye sabitliyorum ve ayağımı gazdan çekerek daha az yorularak bir yolculuk geçiriyorum.
  • Park sensörü
Sürekli araba üzerindeyiz ve sürekli birilerini ziyaret ediyoruz. Bu ziyaretlerde aracımızı bazen iğne deliğine sokmamız da gerekebiliyor. O yüzden park sensörü olsa güzel olur. Şimdiye kadar kullandığım şirket araçlarında hiç park sensörü olan olmadı ama biz de giriyoruz o iğne deliklerine yiğidim! :)
  • Kol dayama (kolçak) 
Bir önceki arabam Ford Focus'ta vardı kol dayama ve işe yarıyordu. 4 - 5 aydır Renault Clio kullanıyorum ve maalesef bunda yok kolçak.
  • Telefon kullanımı için bluetooth bağlantısı
Gün içinde gerek siparişler için gerek teknik destek için gerek randevulaşmak için sürekli telefondayız. E artık sürüş esnasında telefon kullanmak da yasak olduğuna göre bluetooth ile araca bağlanarak konuşmak en güzeli. Tabii burada da ses iletim kalitesinin iyi olduğu bir araç tercih edilmeli. Clio'da çok iyi değil açıkçası.
  • Otomatik vites
Otomatik vites de büyük nimet bir pazarlamacı arabası için. Manüel bir araçta sürekli vites değiştirmek hem ayağa hem kola eziyet. O yüzden otomatik vites candır.
  • Geniş bagaj
Bagajlarımızda özellikle benim gibi kurumsal firmaların teknik departmanlarına yönelik ürünler tanıtıyorsanız sürekli numuneler oluyor. Numuneler ile birlikte farklı pazarlama alet ve edevatları da olabiliyor. O yüzden geniş bagaj olursa da harika olur.

Bunlar benim "Bir pazarlamacının arabasında hangi özellikler yer almalı?" sorusuna cevap olarak aklıma ilk gelen özellikler. Yukarıdaki görseldeki gibi bir sistem de olsa fena olmaz yani. Tam "caroffice"e döner işte o zaman arabalar. 

Sizin aklınıza gelen özellikler nelerdir? Sizce bir pazarlamacı arabasından olması gereken diğer özellikler neler olabilir? Yorumlarınızla katkı verirseniz sevinirim. 
Tags:

Yorum Gönder

39Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. Yani ileride çalıştığım firma şöyle E segment bir araç veirirse hayır demem :) Ama muhtemelen bu hayalden öteye gitmeyecek :)
    İşin şakası bir yana eline sağlık abi. Her zaman ki gibi güzel bir yazı olmuş. Bu arada sen eklememişsin ama ben de bir madde ekliyeyim o da "güvenlik". Bu tür araçlar sürekli trafikte olduğu için Allah korusun ama kaza ihtimali de daha fazla oluyor. Bu nedenle güvenlik anlamında da sınıfı geçmesi gerekiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belli mi olur Ali? Bir Alman firması bizim gibi bölge sorumlularına C180 veriyor demişlerdi. Sen de o şirkete pazarlamacı değil de üst yönetimden birisi olursun belki.

      Güvenlik tabii ki olmazsa olmaz bir konu. Ekleme için teşekkürler...

      Sil
  2. Bir araçta olmadı gerekenleri de öğrenmiş oldum.Hiz siniri önemli tabi firmalar sorun istemiyor sanırım.
    pazarlama deyince benimde aklıma ilk eski mikrofonlu "halil pazarlama kapinizda"geldi..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Firmalar ona çok karışmaz çünkü cezayı gene çalışana fatura ederler. Biz de ReHiTu Pazarlama olarak sahalardayız. :)

      Sil
  3. Bu özellikler sadece pazarlama arabalarında değil bütün arabalarda olsa güzel olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle Arif Bey. Tüm arabalar için standart özellik olmalı.

      Sil
  4. Aslında tüm araçlarda olması gereken özellikler. Güvenlik açısından şart. Madem teknoloji bize bu imkanı sunuyor neden hepimiz kullanmayalım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazıları bu özelliklerin hepsini istemeyebiliyor ama. Mesela erkeklerin çoğu illaki manüel vites olsun istiyor. Dediğiniz gibi teknolojinin nimetlerinden faydalanmak gerekir aslında.

      Sil
    2. Erkekler çoğu araba kullanmayı ve özgürce davranmayı sevdiği için istiyor onu:))

      Sil
  5. Bahsettiğini özellikler bence her arabaya lazım :) kolçak bir çok yayıntıyı da ortadan kaldırıyor bende düşünüyorum teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sonradan eklenebiliyor herhalde kolçak ama ne kadar uyumlu oluyor onu bilemiyorum Erhan Bey.

      Sil
  6. Güzel bir ses sistemi fena olmaz . Işıklı falan.:)

    Merhabalar
    Son yazımda beni uyardığınız için teşekkür ederim . Yazım kurallarına çok dikkat etmiyorum ama önemli konularda biraz gayet ediyorum . Dönüp yazıyı okuyunca bismillah dedim başlıkta bile hatta var :) yazıları telefondan yazıyorum .
    Otomatik tamamlama seçeneği aktif bazen hiç yazmadığım kelimeler dahi araya giriyor. Bende dönüp bakıyorum çoğu zaman öyle kalıyor . Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Bi ÇAYlak;

      Yazıların kurallara uygun olması hem sizin açınızdan hem de okuyucu açısından çok faydalı. Tabii telefondan yazıyorsanız bu işte biraz da risk alıyorsunuz bahsettiğiniz sebeplerden dolayı.

      Blogunuza da yorum olarak yazdım: blog sizin, tercih sizin ancak dikkat göstermeniz temennîmizdir.

      Sil
  7. Klima olmazsa olmaz herhalde... Allah kolaylık versin size diyorum yani çok zor..:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Klimasız araç yoktur artık diye düşündüğüm için ondan hiç bahsetmedim. :)

      Sil
  8. Caroffice uygulamasini çok beğendim. Ben de evde orda burda çaliştığım için evoffice de yapsalar keşke 😄

    YanıtlaSil
  9. Caroffice tanımı ile ilgili makaleler çoğalmalı, riskli çalışan grubuna girdiğiniz için erken emeklilik hakkına sahip olunmalı.

    YanıtlaSil
  10. Rehitu pazarlama kapınızda 😀

    YanıtlaSil
  11. ayyy en sevmediğim mesleklerde önde gidiyo. ben de biraz yaptım. kitap :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitap, eğitim seti pazarlaması mı Deep?

      Sil
    2. klasikler filan yaaa. şirketlere filan gidilir ya ondan :)

      Sil
    3. İyi bakalım Deep. Kolay gelsin sana da. :)

      Sil
  12. Tabi bu sizin bakış açınızdan, birde bizim bakış açımızdan pazarlamacı arabası alınmaz :). Söz meclisten dışarı ama pazarlamacı arkadaşlar arabalar kendilerinin olmadığı için oy yavrum oy deli gibi kullanıyorlar. O çukurdan bu çukura sanki bilerek giriyorlar. :) 5 yıldan sonra araçları satıyorlar bu arabalara denk gelmemek ümidiyle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediğiniz bir nebze doğru olabilir ancak hiçbir pazarlamacı aracını bilerek kötü kullanmaz çünkü araçlar en son kiralama firmasına devredilirken hasarlardan dolayı kiralama firması kiralayan firmaya; kiralayan firma da kullanıcıya yansıtıyor faturayı.

      Yılda 50 - 60 bin km yol yapıyoruz. Garajda duran araba gibi olmayacaktır tabii. :)

      Sil
    2. Hasarları yansıttıklarını bilmiyordum. Iyiymis bu kural.

      Sil
    3. Aynen Sn. Prof.

      Yansıtmayan firmalar vardır belki ama kiralık araçlarda o kadar kolay sıyrılamıyorsun işin içinden.

      Sil
  13. güzel düşünülmüş hayata geçince ne kadar talep görecek bakalım teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fotoğraftan bahsediyorsunuz sanırım ama o zaten hayata geçmiş bir ürün. Yaygınlaşır mı orası muamma tabii. :)

      Sil
  14. Yukarıdaki fotoğrafa baktım da araba değil bildiğimiz büro olmuş:))))Harika tabii. Pazarlamacılık daha kolay geliyor tek sözcük ya, malum insanlar daima en kısa sözcüğü kullanma eğilimindeymiş (bildiğimiz tembellik:)))Asuman'a Asu deriz ya o misal:) Zor meslek kolay gelsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen zor meslek maalesef. İtibarı kimine göre çok yüksek kimine göre çok düşük.

      Sil
  15. öğlenleri kestirmek yasak anlaşılan, yatak eksik çünkü. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen o yasak. Zaten GPS üzerinden takip altındayız sürekli. :)

      Sil
  16. Pazarlama arabalarında hangi özellikler şart öğrenmiş olduk ama yukarıda yazan arkadaşlara katılıyorum bu özelliklerin çoğu araçlar için şart :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O konuda haklısınız. Pazarlamacılar sürekli araç üzerinde olduğu için onlar üzerinden ilerledim. :)

      Sil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!