496: Erkeklerde Meme Büyümesi Jinekomasti

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
23
Aşağıdaki yazı ilk olarak 30.08.19'da kaleme alınmış ve 21.12.20'de ise koyu harflerle parantez içindeki yazılarla güncellenmiştir.

****

#BirYaşımaDahaGirdim etti 496!

Pinterest'te karikatür panolarını takip ediyorum karikatür blogum için. Karikatür blogumu takip etmek isterseniz lütfen tıklayınız.   (Blogcu arkadaşlarımızdan da gördük ki pandemi dolayısı ile işleri zayıflayan karikatür çizerleri telif hakkı avına çıkmışlar. Ayda 3 Dolar kazanan bizim gibi blogları şikayet edip blogların bir ömürde kazanamayacağı miktarlarda telif ödemeye mecbur bırakıyorlar. Neymiş ortada onların karikatürü üzerinden ticârî kazanç varmış. Uyarı da yok direkt ceza ödemeye mahkum ediyorlarmış. Benim de karikatür blogum vardı ve neyse ki kapatmıştım. Kendi blog veya sosyal medya hesaplarımda da karikatürler varsa kaldıracağım artık.)

Yine Pinterest'te dolaşırken aşağıdaki karikatürü gördüm:




(Blogumdaki karikatürleri üstteki gibi şu görselle güncellemeyi planlıyorum artık. Çok fazla yoktur ama yine de tedbir almak lâzım. Hürriyet'te bu konuya yer vermiş Savaş ÖZBEY, muhakkak okumalısınız.) 

Karikatürü ilk gördüğümde açıkçası anlam verememiştim. Ancak pinleyen TopukluHaber bloguna gidince jinekomasti denen hastalıktan haberdâr oldum. Jinekomasti erkeklerde meme büyümesi demekmiş. Açıkçası bugüne kadar memesi normalden büyük erkek görmüştüm ancak bunun bir hastalık olabileceği hiç aklıma gelmemişti. Hastalık olduğunu bilsem bile jinekomasti dendiğini bilmiyordum. Bir karikatür sâyesinde neler öğrendim neler!

Erkeklerde utanmaya ve özgüven eksikliğine neden olabilecek bir rahatsızlık aslında. Dermanı varmış aslında ama yine de istenmeyen bir durum. Rabbim dermansız dert vermesin.

Jinekomasti kelimesinin kökenine bakacak olursak, "jinekoloji"den bildiğimiz "jineko" ile "masti" kelimesinden teşekkül ettiğini görürüz. "Jineko", "kadın, dişi" anlamına gelir; "masti" ise Yunanca "meme" anlamına gelen "mazos"tan türemiştir. Jinekomasti ise yukarıda da belirttiğimiz gibi hormon bozukluklarından dolayı kadın memesi gibi memesi olan erkek hastalığına deniyor.

Siz daha önce böyle bir rahatsızlıktan haberdâr mıydınız? Adını hiç duydunuz mu?

****

(Karikatür paylaşımından mağdur olan tanıdıklarınız var mı sizin de? Yurdagül Hanım var mesela her yazısında karikatür kullanan bir blogger kendisi. Acaba onun da başına bir iş gelmiş midir? Umarım gelmemiştir. Google reklamları yoksa sıkıntı olmuyormuş sanki. Tedbirli olmak gerekiyor.)

Yorum Gönder

23Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. Evet. Yakın bir zamanda okuduğum "Buğday Göbeği" kitabında.

    Link burada

    Kitaptan konuyla ilgili bir alıntı yapayım.

    "Kadınlara oranla son derece az östrojene sahip erkekler, östrojeni
    artıran her şeye karşı duyarlıdır. Erkeklerde buğday göbeği ne kadar büyükse, iç yağ dokuları o kadar fazla östrojen üretir.
    Östrojen göğüs dokularının büyümesini tetiklediği için, östrojen
    düzeyinin artması erkeklerinin göğüslerinin büyümesine neden
    olabilir; buna "erkek memesi" ya da tıp terminolojisinde jinekomasti
    denir. İç organlardaki yağlar tarafından üretilen prolaktin
    hormonu da yedi misli artar. Yüksek düzeyde prolaktin göğüs
    dokularının ve süt üretiminin gelişmesini tetikler.
    Bu yüzden erkeklerde oluşan büyük göğüsler sadece yeğenlerinizin
    alaya aldığı utanç verici bir şey olmakla kalmaz, belinizin
    çevresini saran iltihabi hormon fabrikası yüzünden östrojen ve
    prolaktin düzeylerinizin de yükseldiğinin kanıtıdır."

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin yazınızı görmemiştim. Detaylı bilgi için teşekkürler...

      Sil
  2. Uyarı için teşekkürler.

    Böyle bir sorunu olan beyler estetik ameliyatla çözüme kavuşabiliyor, bildiğim kadarıyla 😊

    YanıtlaSil
  3. Hastalıkla ilgili bilgim vardı, sonuçta artık herşey hormonlu. Çocuklar da vaktinden önce ergenliğe giriyorlar. :( Devlet eliyle tohumlarımızı ve topraklarımızı koruyup, ürünlerimizi özenle yetiştirmeliyiz amaaa nerde.. :/

    Şarkılar için geçerli olan aslında karikatürler için de geçerlidir diye düşünüyordum. Yurdagül hanıma sorayım hemen. Bu yazı önemli, aslında karikatür telif isimli ayrı bir yazı yazsanız Rehitu.. cidden bu iki konunun ayrılması gerek diye hissettim. İyi yayınlar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Devlet eliyle maalesef tam tersi yapılıyor Momentos. :(

      Çok haklısınız şarkılar gibi karikatürlerin sahipleri de telif hakkı isteyebilirler ancak kurunun yanında yaşı da yakıyorlar böyle yaparak. :(

      Sil
    2. Karikatürleri kesmiyoruz alt köşede kime ait olduğu belli aslında.Yazdığımız yazılarla onların karikatürlerinin de bir çok insana ulaşmasını sağlıyoruz diye de düşünüyorum.Düşünün ki karikatürleri sadece kendilerinde kaldı,o zaman nasıl duyulacaktı ki isimleri bu kadar?

      Sil
    3. Çok haklısınız Yurdagül Hanım. Dediğiniz gibi karikatürlerin üzerinde imza vardır, onu kesmiyoruz ki biz. Kurunun yanında yaşı da yakıyorlar böyle yaparak...

      Sil
  4. Hiç karikatür paylaşmadım emeklerine de saygı duyuyorum ama bunun çözümü bloggerlardan para istemek mi? Zaten bir şey kazandıkları yok bloggerların. Mail ya da yorum atıp kaldırmalarını isteyebilirler daha etik ve insani olur diye düşünüyorum. Onun dışında erkek çocuklarda ergenliğe gelince genelde meme büyümesi belli oluyor, çekiniyorlar ama keşke okullarda bunun gibi pek çok hastalığın normal olduğu anlatılsa.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle. Emeklerine saygı duyuyoruz ancak biz başkaları da görsün diye paylaşıyoruz bloglarımızda, sosyal medya hesaplarımızda. Aslında onlara çalışıyoruz ama onlar yanlış hesaplar peşindeler maalesef Nesha.

      Bu tarz konular tam olarak anlatılmıyor maalesef. :(

      Sil
  5. 2013 yılından beri işin içindeyim sadece bir defa bir tane avukat mail aracılıyla bana ulaştı bir tane yayını kaldırmama dair

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim hiç başıma gelmedi Allah'a şükürler olsun. Olursa da uyarmaları yeterli hemen çaresine bakarız.

      Sil
  6. Karikatürleri de bulanıklaştırarak paylaşalım bari. :)

    YanıtlaSil
  7. Karikatürler herkesin korkulu rüyası halini aldı.

    YanıtlaSil
  8. Mizahı kullanmayı çok seven biri olarak bu mevzuyu duyunca yazılarımı taslak haline getirdim.Yeniden düzenleyip yayına sokacağım.Bir blog yazarı arkadaş uyarınca hemen harekete geçtim.Bir lira bile kazanmadığım bir yazıda karikatür başına astronomik rakamlar istemek biraz hayret verici.Üstelik sadece karikatür için okunmuyor ki yazılarımız.Karikatür sadece bir çeşniydi o kadar.Olmasa da sorun değil.Yazmaya çizmeye devam edeceğiz tabi ki :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle Yurdagül Hanım; millet de sanıyor ki bize bu bloglardan ayda bir asgarî ücret geliyor. :)

      Sil
  9. Karikatüristler ticari amaçlı olanlara dava açtık demiş ama hobi bloglarına da açmış.Ben adsense reklamları dahi koymayan bir blogum ama yine de tedbir almakta fayda var.Çünkü twitter da para kazanmayan çok eski bloglara bile dava açıldığını okudum.Kamuoyu tepkisinden dolayı sanırım şimdilik biraz durakladı karikatüristler.Google üzerinden de görsel kullanmamak lazım.Yarın bir gün onlar da telif hakkı isteyebilirler.Ücretsiz görsel olan sitelerdeki görselleri kullanmak gerek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bundan sonra ben de daha fazla dikkat ederim bu konuya ancak şu dijital çağda bu telif hakkı konusu bana çok saçma geliyor açıkçası. Telif hakkının sahibi de hakkını en başından beri korumaya gayret etmeli; şark kurnazlığı yapmamalı.

      Sil
  10. Ben de yeni duydum. Garip gerçekten. Bizim yazılarımız kopyalanırken kimsenin kılı kıpırdamıyor bir karikatür paylaşmak sorun oluyor. Şimdiden mutlu ve sağlıklı bir yıl dilerim 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Karikatürcüler davalarında haklı ama kurunun yanında yaşı da yakmamalılar. Bizim yazılarımızı koruyabilmemiz için ünlü bir blogger olmamız gerekecek herhalde. :(

      Sil
  11. Ben hiç karikatür kullanmıyordum. Ama Google’dan kullanıyorum. Onlara da bir el atmak lazım gibi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen tüm yazılarında fotoğraf kaynağı belirtiyorsun diye biliyorum ben ama dediğin gibi dikkat etmek lâzım.

      Sil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!