Klavye Şampiyonları Türkiye'den

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
2
Ülkemizde klavye delikanlısının bolluğundan haberdâr idim ama bizi uluslararası arenada temsil eden klavye şampiyonlarından yeni haberdâr oldum. Geçen haftalarda radyo dinlerken tarihte bugün köşesinde Türkiye'nin Dünya Daktilo Şampiyonası'nda birinci olduğunu dinleyince Dünya Daktilo Şampiyonası mı varmış ki diye araştırma yapmaya başladım.


Dünya Daktilo Şampiyonası'nın adı gelişen teknoloji ile INTERSTENO olmuş. Türkçesi Uluslararası Bilgi İşlem ve İletişim Federasyonu. Daha doğrusu bu yarışmaları düzenleyen kurumun adı bu. Yarışmalar yine her sene Temmuz ayında yapılıyormuş. Bu sene 13 - 19 Temmuz tarihleri arasında İtalya'nın Cagliari şehrinde düzenlenmiş yarışmalar. 


Gelelim bize "As bayrakları as!" ve "Her yerde Türk var!" dedirten kısma. Türkler geçmiş yıllarda olduğu gibi bu sene de yarışmanın tozunu attırmışlar. Yarışma sonucunda toplamda 10 madalya toplayan Türk takımı her ne kadar medyada çok fazla yer bulamasa da ülkemizin gururu oldular. 10 madalyadan üçü dünya şampiyonluğu, üçü dünya ikinciliği ve üçü de dünya dördüncülüğü sayesinde kazanıldı. 

10 madalyayı birlikte inceleyelim isterseniz. İlk olarak altın madalyalara bakalım.


  • İlk altın madalyamız Celal AŞKIN'dan. TC Adalet Bakanlığı adına katıldığı hızlı yazma yarışmasında kendi rekorunu egale edip dakikada 805,2 karakter vuruşuyla Dünya Şampiyonu ünvanını korumuştur. 


  • İkinci altın madalyamız ise Hakan KURT'tan. Sesi yazıya çevirme yarışmasında dakikada 321 heceyi doğru yazan Hakan KURT ile Celal AŞKIN sırasıyla birinciliği ve ikinciliği paylaşıyorlar. Celal Bey 18 hata yaparken Hakan Bey 14 hata yaptığı için birinciliğe oturmuş.


  • Üçüncü altın madalyamız ise genç arkadaşımız Onur DEMİRBAŞ'tan. 15 yaş altı çocukların katıldığı gerçek zamanlı sesi yazıya çevirme yarışmasında 4 aday arasından birinciliğe yükseliyor kendisini tebrik ediyoruz.

Gelelim ikinciliklere:


  • Hızlı yazma yarışmasında gençler arasında İlyas PAMUKÇU dakikada 650,7 karakter vuruşuyla ikinci olurken; aynı kategoride 582,6 karakter vuruşuyla Mehmet KURT üçüncü olmuş.


  • Celal AŞKIN ve Hakan KURT ismini burada da görüyoruz. Ses deşifre yarışması diyebileceğimiz bu yarışta da Celal Bey, Hakan Bey'den daha az karakter yazmasına rağmen hata payı daha az olduğu için Hakan Bey'den daha fazla puan alarak 6104 puanla ikinci oluyor. Hakan Bey ise 5995 puanla üçüncü oluyor.
  • Üçüncü gümüş madalyamızı sesi yazıya çevirme yarışmasında Celal Bey kazanıyor. Yukarıda bahsetmiştim.
Bronz madalyalara gelecek olursak:

  • Audio Transcription (Ses Deşifre) yarışmasında gençler arasında İlyas PAMUKÇU 4568 puanla üçüncü olmuş.
  • Tüm yarışmalar sonucunda da kombinede Celal AŞKIN, dünya üçüncüsü olarak bronz madalya kazanmıştır.
  • Diğer iki üçüncülük hakkında da üstlerde bahsetmiştim zaten.
Açıkçası terimlerine uzak olduğum bir konu olduğu için yazarken biraz zorlandım ancak yine de elimden gelenin en iyisini yapmaya çalıştım. Ülkemizi gururlandıran arkadaşlarımızı tebrik ediyorum. Yazıma son verirken Celal Bey'in bir videosunu sizlerle paylaşmak isterim.



Yorum Gönder

2Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. sayenizde biz de öğrenmiş olduk, öyle bir şampiyona olduğunu, ilginçmiş

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de bu yazı ile öğrendim zaten. Yorum için teşekkürler...

      Sil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!