Bursa'da Gezilecek Târihî Yerler

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
2
Bursa'nın gezilecek yerleri tabii ki çok fazla. Onları tek tek yine ele alırız ancak bu yazımızda sizlere 10 adet Bursa rotası vereceğiz. Bunlar Bursa'ya gittim diyen herkesin gezip görmesi gereken yerler. Bu serinin devamı da muhakkak gelecektir.

1. Ulu Cami

Bursa denilince ilk akla gelen lokasyonlardan bir tanesi. 1. Bayezid tarafından 1396 - 1400 yılları arasında yaptırılan bu muhteşem eser İslâm dininin 5 muhteşem eserinden birisi olarak kabul edilir. İngilizce yayın yaptığım blogumda da yer vermiştim. Okumak isterseniz tıklayın lütfen


2. Yeşil Cami

Bursa'nın camileri meşhurdur. Onlardan bir tanesi de Yeşil Cami. "Yeşil" adı ilk yapıldığında minarelerinde bulunan yeşil ağırlıklı süslemelerden geliyor. Çelebi Sultan Mehmed tarafından 1419 yılında yaptırılmıştır.


3. Osman Gazi Türbesi

Bursa'da Tophane denilen semttedir. Şimdilerde çay bahçesi olan mekanın girişinde sol tarafta kalır. Osman Gazi aslında Söğüt'te vefat etmiştir ancak Bursa fethedildikten sonra buraya getirilmiştir. 


4. Orhan Gazi Türbesi

Osman Gazi Türbesi'nin tam karşısındaki türbe yukarıda bahsettiğim çay bahçesine girdiğinizde sağda kalıyor. Osman Gazi Türbesi'ne gelen zaten Orhan Gazi Türbesi'ni de ziyaret eder evet ama maddeler çok görünsün diye ayrı ayrı yazdım. :) 


5. Emir Sultan Hz. Türbesi

Tam bir tarih kokan şehir olan Bursa'da bir sonraki durağımız Emir Sultan Hazretleri'nin medfun bulunduğu türbe. Yapılan bir araştırmaya göre Emir Sultan Hz. Türbesi, İstanbul'daki Eyüp Sultan'dan sonra en çok ziyaret edilen türbe imiş. 


6. Gazi Timurtaş Paşa Türbesi

Yıldırım Bayezid döneminde yaşamış olan Timurtaş (Demirtaş) Paşa, devlet ileri gelenlerinden biridir. Bursa'da onun adıyla anılan çeşitli yerleşim yerleri vardır. 4,5 yıldır Bursa'da yaşayan biri olarak bir eksikliktir ki özellikle ziyaret etmedim. En yakın zamanda ben de ziyaret edeceğim.


7. Yeşil Türbe

İkinci maddede bahsettiğim Yeşil Camii ile aynı külliye içerisinde yer alan türbe Yıldırım Bayezid'in oğlu Çelebi Mehmed tarafından 1421 yılında yaptırılmıştır. Türbenin mimarı Hacı İvaz Paşa'dır. Türbenin içinde Çelebi Mehmed'in sandukası yer almaktadır. 


8. Muradiye Külliyesi

Osmanlı padişahlarının Bursa'da yaptırdığı son külliyedir. Külliye içindeki Muradiye Camii 1426 yılında yaptırılmıştır. Sultan 2. Murad döneminde yaptırılan külliye birkaç yıl önce geniş çaplı bir restorasyondan geçti ve siz değerli ziyaretçilerini bekliyor.


9. Hz. Üftade Türbesi

1845 yılında Abdülmecîd Hz'leri tarafından Kâbe örtüsüyle şereflendirilen bu türbe ömrünü ilme adamış olan Hz. Üftade'nin de sandukasının bulunduğu bir mekandır. Bursa'nın mânevî büyüklerinden birisidir Üftâde Hazretleri ve muhakkak ziyaret edilip şefaat dilenmelidir.


10. Türk - İslam Eserleri Müzesi

Açıkçası bu son mekan benim de henüz ziyaret etmediğim bir yer. Yeşil Türbe'nin de yer aldığı külliye içerisinde yer alan Yeşil Medrese, günümüzde Türk - İslâm Eserleri Müzesi olarak hizmet veriyor. Bu bina 1930 - 1972 yılları arasında ise Bursa Arkeoloji Müzesi olarak hizmet vermiş. 


Sizler yukarıdaki 10 mekandan kaçını ziyaret ettiniz? Hangisini daha çok sevdiniz? Yorumlarınızı bekliyorum.

Yorum Gönder

2Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. Yanıtlar
    1. Umarım diğerlerini de ziyaret etme fırsatı bulursunuz yakında...

      Sil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!